Volker Schloendorff

Volker Schloendorff
Schlöndorff
Rođen: 31.03.1939.
(Wiesbaden, DEU)
Opis:Njemaèki je filmski redatelj
Jezik:ger
Izvor:Wikipedia

Volker Schlöndorff, (31. ožujka 1939. u Wiesbadenu), njemaèki je filmski redatelj.

Volker Schlöndorff roðen je u Wiesbadenu, odrasta u Schlangenbadu u Taunusu a kasnije razrede gimnazije pohaðao je u rodnom mijestu. 1956. putuje u Francusku u okviru razmjene uèenika i ostaje u Francuskoj gdje dobiva svoj Baccalauréat.
U Parizu je studirao pravo pri Institutu des Hautes Etudes Cinematographiques (IDHEC) gje je upoznao Louisa Mallea. 1960. godine pod pseudonimom Volker Loki napravio je kratki film ½Wen kümmert’s½.
Radio je i kao asistent za Ludwiga Bergera, Louisa Mallea, Jean-Pierrea Melvillea i Alaina Resnaisa. 1963.-1964. napisao je svoj prvi scenarij Der Junge Törless po romanu ½Die Verwirrungen des Zöglings Törleß½ Roberta Musila za što dobiva stipendiju koja mu je omoguæila da realizira projekt.
Film je dobio nekolio nagrada i smatra se prvim internacionalnim uspjehom novog njemaèkog filma. 1969. fodine Schlöndorff osniva zajedno s Peterom Fleischmannom produkcijsku tvrtku Hallelujah-Film GmbH. 1974. zajedno s Reinhard Hauff Bioskop-Filmom GmbH producira svoj prvi film zajedno s Eberhardom Junkersdorfom.

1975. režirao je Schlöndorff zajedno s Margarethe von Trotta film Izgubljenu èast Katharine Blum po romanu Heinricha Bölla.
Njegov proboj na svjetsku scenu dolazi sa ekranizacijom romana Güntera Grassa ½Limeni bubanj½.
Limeni bubanj je dobio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1979. i Oscara za najbolji strani film.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.