Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Arno i drugi junaci

E-graa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Arno i drugi junaci / Ernest Seton Thompson. -
Impressum
Zagreb : Hrvatsko prirodoslovno drutvo, 1917. -
Materijalni opis
120 str. ; 19 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjinici Hrv. prirodoslovnog drutva u Zagrebu.

Kad je koncem prosinca godine 1899. izala u New-Yorku knjiga Ernesta Setona Thompsona Wild animals I have known, napisao je autor u predgovoru meu ostalim i ovo: Zbirka ovih istinitih pripovijesti svakako e mnogoga poduiti i jamano e svaki italac nai u njima jedan moral prema svojim uvstvima i ukusu; no ja se
nadam, da e mnogi doi do spoznaje, koja je stara kao i Biblija mi i ivotinje jednoga smo porijekla.
Nema nita u ovjeku, sto se ne bi bar neznatno nalazilo i u ivotinji, a ivotinja nema nijednog obiaja, nijednog svojstva, koje do neke granice ne bi i ovjek imao.

Pa ako su prema tome ivotinje bia, kojih se tenje i osjeaji razlikuju od naih tek u nainu izraavanja i po svojoj vrijednosti, to ivotinje za cijelo imadu takoer svoja prava, a mi opet imademo prema njima nekih obveza.
Ovu staru istinu, koju pomalo poima priznavati i obrazovan svijet, izrekao je ve Mojisije, a poduavao ju je Budha ve prije dvije tisue godina.

Thompson se postavio na posve ispravno stanovite, da sin i ivotinje lanovi prirode, koje biju jadi i nevolje, i koje nije Bog samo zato stvorio, da ih ovjek proganja i unitava, ve, koje imadu, kako kae Thompson, i svoja prava.
Malo je prirodoslovaca, koji su tako duboko proniknuli u sakrivene tajne ivotinjske due kao na autor, a jo ih je manje, koji bi s tolikom poezijom i s tolikim osjeajem iznaali pred nas one, sad krvave, sad aljive dogodovtine, to ih proivljuju nai junaci.

Osobe
Autor teksta
Urednik
Ilustrator
Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X519
U čitaonici!
598.65 SETON arn
Point d.o.o. - Vidoveka 56b, VARADIN - Tel: 042/206 306