Banner
Digitalna knjižnica

Čitaonica

Smanji font Normalna velicina fonta Povecaj font
Kategorija - Ekspedicije
Ekspedicije, otkrića i putovanja
Tapni za link
Kategorija - Prirodoslovlje
Prirodoslovlje
Tapni za link
Kategorija - Fizika
Fizika
Tapni za link
Kategorija - Drustvo
Društvo
Tapni za link
Kategorija - Medicina
Medicina
Tapni za link
Kategorija - Sport
Sport
Tapni za link
Jučer
Međunarodni dan nenasilja - 02.10.2007.
Rođeni
0000013476
Marin GETALDIĆ 1568.
Hrvatski matematičar i fizičar
0000013929
Andreas GRYPHIUS 1616.
Njemački književnik
0000017549
William RAMSAY 1852.
Škotski kemičar, Nobelova nagrada za kemiju 1904.g.
0000008179
Mohandas Karamchand GANDHI 1869.
Indijski filozof političar
0000014354
Robert FRANGEŠ-MIHANOVIĆ 1872.
Hrvatski kipar
0000000227
Fran ŠUKLJE 1886.
Doktor geoloških znanosti, sveučilišni profesor
0000019287
Božidar KOVAČEVIĆ 1893.
Liječnik
0000011125
Graham GREENE 1904.
Engleski romanopisac i pripovjedač
0000011106
Fumiko ENCHI 1905.
Japanska književnica
0000002320
Samuel George Frederick BRANDON 1907.
Britanski profesor komparativne religije i povjesničar
0000010579
Viktor VIDA 1913.
Hrvatski književnik
0000022325
Ferdo LICUL 1915.
Fizijatar i reumatolog
0000003459
Žarko MULJAČIĆ 1922.
Jezikoslovac, romanist
0000006319
Jose Cardoso PIRES 1925.
Portugalski pisac pripovjedaka, kronika, romana i eseja
0000002507
Ljubo LUCIĆ 1931.
Franjevački svećenik
0000013051
Zvonimir DRVAR 1932.
Pisac
0000013186
Anđelko BADURINA 1935.
Franjevac, povjesničar umjetnosti
0000004423
Ivan DUJMOVIĆ 1937.
Profesor povijesti i zemljopisa, književnik
0000001240
Barica PAHIĆ-Grobenski 1937.
Profesorica književnosti, književnica.
0000001062
Jean-Francois RISCHARD 1948.
Francuski pravnik i ekonomist
0000020046
STING 1951.
0000007142
Isabelle JARRY 1959.
Francuska književnica
Umrli
0000021065
Josip ZLATAROVIĆ 1874.
Profesor, liječnik
0000017811
Stjepan MARJANOVIĆ 1860.
Kapelan, slikar amater
0000017573
Petar BAKULA 1873.
Hercegovački Franjevac i književnik
0000010889
Ernest RENAN 1892.
Francuski filozof i pisac
0000013931
Max BRUCH 1920.
Njemački skladatelj
0000017548
Svante ARRHENIUS 1927.
Švedski znanstvenik, fizičar i kemičar, Nobelova nagrada za kemiju 1903.g.
0000013310
0000001002
Pjotr Demjanovič USPENSKIJ 1947.
Matematičar, pisac i novinar
0000013930
Marcel DUCHAMP 1968.
Francuski slikar
0000012405
Vlaho PALJETAK 1944.
Hrvatski šansonijer i skladatelj
0000018143
Boris KANDARE 1954.
Autor
0000017148
Pavao GABRE 1974.
Diplomirani pravnik
0000021081
Oto KRIVEC 1996.
Liječnik
0000006393
Šime ĐODAN 2007.
hrvatski političar i ekonomist
0000010842
Tom PETTY 2017.
Američki kantautor i gitarist
Danas
Otvorena je zgrada današnjeg HNK
Rođeni
0000018066
Franjo CZIHARZ 1835.
Liječnik
0000011376
Erich WULFFEN 1862.
Kriminalist
0000000623
Sergej Aleksandrovič JESENIN 1895.
Ruski pjesnik
0000011628
Louis ARAGON 1897.
Francuski povjesničar i pjesnik, jedan od važniji predstavnika nadrealizma i dadaizma
0000007612
Leo MACCAREY 1898.
Redatelj
0000001361
Thomas WOLFE 1900.
Američki književnik
0000020605
Jean GREMILLON 1902.
Francuski redatelj
0000012664
Jakov BAŠIĆ 1903.
Hrvatski pjesnik i romanopisac
0000014628
James HERRIOT 1916.
Britanski pisac
0000022657
Nikša MIHAJLOVIĆ 1921.
Liječnik, radiolog
0000014127
Gore VIDAL 1925.
Američki pisac
0000022732
Vladimir BREITENFELD 1928.
Liječnik
0000005564
Ray Faraday NELSON 1931.
Američki pisac
0000011334
Chubby CHECKER 1941.
američki pjevač i skladatelj
0000007144
Rajko ĐURIĆ 1947.
Srpski književnik i novinar
0000010378
Damir KOVAČ 1949.
Neurokirurg i kolekcionar
0000000192
Keb’ MO’ 1951.
Pjevač, gitarist
0000000758
Leslie SCHNUR 1954.
Američka spisateljica
0000013521
Ante ČAVKA 1957.
Hrvatski svećenik i pisac
0000020508
Peter TERRIN 1968.
Flamanski pisac
0000002715
Damir MARKULJ 1977.
Književnik, novinar
0000009129
Clemens MEYER 1977.
Njemački književnik
0000013535
Ernie GIGANTE DEŠKOVIĆ 1979.
Pisac, kulturolog i političar
Umrli
0000013850
Jens Immanuel BAGGESEN 1826.
Danski književnik
0000017015
Vincenz CZERNY 1916.
Profesor kirurgije
0000016089
Richard HERTWIG 1937.
Njemački zoolog i profesor
0000012032
Wilhelm KIENZL 1941.
Austrijski skladatelj
0000013762
Jean ANOUILH 1987.
Francuski dramatičar
0000003533
Woody GUTHRIE 1967.
Američki kantautor popularne glazbe
Sutra
Svjetski dan životinja - 04.10.1931.
Rođeni
0000000153
Velimir GAJ 1845.
Pisac
0000017591
Frane BULIĆ 1846.
Katolički svećenik, hrvatski arheolog i povjesničar
0000016064
Mihajlo PUPIN 1854.
Profesor, poznat po pronalascima u području telegrafije i telefonije i Rontgentovih zraka
0000010974
Stjepan HORVATIĆ 1899.
Hrvatski botaničar, osnivač Instituta za botaniku Sveuč. u Zagrebu, istraživač flore i vegetacije
0000000233
Vinko ESIH 1900.
Nakladnik i leksikograf
0000003573
Marija MALBAŠA 1909.
Knjižničarka i bibliografkinja
0000006227
Horst Woldemar JANSON 1913.
Povjesničar umjetnosti
0000015145
Nikola ŠOŠTARIĆ 1915.
Diplomirani inženjer
0000002996
George SIDNEY 1916.
Redatelj
0000004130
Andrija TOMAŠEK 1919.
Glazbeni pisac, povjesničar glazbe, kritičar i pedagog
0000005770
Oto REISINGER 1927.
Hrvatski arhitekt i karikaturist
0000001140
Jackie COLLINS 1937.
Američka spisateljica
0000013062
Franjo ŽERJAV 1940.
Bivši voditelj knjižnice na FOI Varaždin
0000010911
ANNE RICE 1941.
Američka spisateljica
0000002992
Mick JACKSON 1943.
Redatelj
0000011707
Slavko SAKOMAN 1947.
Profesor, psihijatar
0000015196
Franjo GOLIĆ-JOSIPOV 1952.
Slikar
0000002613
Rosario JURIŠIĆ-Vrgada 1959.
Književnik
0000005158
Andreja SILIĆ 1964.
Diplomirani pedagog
0000002275
Dvina MELER 1976.
Hrvatska karatistica i manekenka
0000013705
Vedrana KLEPICA 1986.
Hrvatska dramatičarka
Umrli
0000011180
Rembrandt VAN RIJN 1669.
Nizozemski barokni slikar
0000013932
Max PLANCK 1947.
Njemački fizičar
0000013282
Ramiro BUJAS 1959.
Hrvatski psiholog
0000014309
Marijan TREPŠE 1964.
Hrvatski slikar, grafičar i scenograf
0000003679
Matija SKURJENI 1990.
Naivni slikar
0000014452
Branko KOVAČEVIĆ 1988.
Hrvatski slikar
0000011868
Neaga GRAUR 2005.
Autor
0000003804
Rafo BOGIŠIĆ 2010.
Povjesničar književnosti
0000013840
Anne SEXTON 1974.
Američka pjesnikinja
0000013092
Danilo PEJOVIĆ 2007.
Hrvatski filozof
0000001133
Zlatko GRGIĆ 1988.
Autor crtanih filmova i karikaturist
0000012459
Mercedes SOSA 2009.
Argentinska pjevačica
0000003958
Graham CHAPMAN 1989.
Glumac i redatelj
0000014534
Janis JOPLIN 1970.
Američka pjevačica
[date]