Banner
Point d.o.o.
Čitaonica
Kategorija - Ekspedicije
Ekspedicije, otkrića i putovanja
Tapni za link
Kategorija - Prirodoslovlje
Prirodoslovlje
Tapni za link
Kategorija - Fizika
Fizika
Tapni za link
Kategorija - Drustvo
Društvo
Tapni za link
Kategorija - Medicina
Medicina
Tapni za link
Kategorija - Sport
Sport
Tapni za link
Jučer
Meunarodni dan carine
Rođeni
0000000370
Josip SCHLOSSER-KLEKOVSKI 1808.
Lijenik, savjetnik kr. zem. vlade i pralijenik
0000019929
Ivo POLITEO 1887.
Odvjetnik
0000011761
Richard FELDTKELLER 1901.
Njemaki fiziar i inenjer elektrotehnike
0000022505
Hans SELYE 1907.
Endokrinolog
0000005543
Ted ALLAN 1916.
Kanadski scenarist, knjievnik, dramaturg, glumac
0000011757
Philip Jose FARMER 1918.
Ameriki pisac znanstvene fanstastike i fantasy romana
0000012229
uro PULITIKA 1922.
Hrvatski slikar
0000013607
Branislava KRELJ 1927.
Profesorica geografije, haiku pjesnikinja
0000022065
Roger VADIM 1928.
Francuski redatelj, scenarist i producent
0000014083
Boris KELEMEN 1930.
Teoretiar likovnih umjetnosti, muzejski djelatnik
0000010152
Fulvio TOMIZZA 1935.
Talijanski knjievnik
0000001507
Suzana ROG 1938.
Vidi: Zvonimir Majdak
0000000011
Zvonimir MAJDAK 1938.
Pjesnik i pripovjeda
0000005902
elo JUSI 1939.
0000003763
Vjeran ZUPPA 1940.
Dramaturg, urednik, sveuilini profesor, knjievni kritiar i teoretiar
0000014061
Slaven BARII 1942.
Fiziar, sveuilini profesor, akademik
0000000766
Hans-Martin LOHMANN 1944.
Njemaki slobodni knjievnik i lektor
0000003687
Michael MARMOT 1945.
Profesor epidemiologije i javnog zdravstva
0000004093
Josip BRTAN 1946.
Pedagog
0000002129
Jeremy RIFKIN 1946.
Ameriki ekonomist
0000020528
Nuri Bilge CEYLAN 1959.
Redatelj
0000003183
Jure VUJI 1965.
Diplomat i knjievnik
0000000472
Tatjana CIFRAK-Kostelac 1971.
Profesorica kroatistike, knjiniarka
0000008187
Tatjana KRETAN 1971.
Prof, struna suradnica mentorica
Umrli
0000016154
Edward JENNER 1823.
Engleski fiziar, otkrio cjepivo za velike boginje
0000004769
Gerard de NERVAL 1855.
Francuski knjievnik
0000010887
Adolf SEIWERTH 1928.
Hrvatski kemiar
0000006204
Lewis MUMFORD 1990.
Ameriki humanistiki znanstvenik i pisac
0000012221
Mate DVORNII 1961.
Hrvatski knjievnik. Pisao je pjesme, pripovjetke, crtice, eseje, publicistika djela
0000003573
Marija MALBAA 1995.
Knjiniarka i bibliografkinja
0000012583
Jurica MURAI 1999.
Hrvatski pijanist, profesor, akademik
0000011387
Jean-Didier WOLFROMM 1994.
Francuski pisac i knjievni kritiar
0000001372
Silvija BENI 2006.
Spisateljica, prevoditeljica
0000001373
ima ZORI 2006.
Spisateljica
0000002090
Christian BIENIEK 2005.
Njemaki knjievnik i glazbenik
Danas
Meunarodni dan sjeanja na rtve holokausta
Rođeni
0000014511
Josip VOLTI 1750.
Hrvatski jezikoslovac i leksikograf
0000000113
Wolfgang Amadeus MOZART 1756.
Austrijski skladatelj
0000006167
Friedrich Wilhelm Joseph SCHELLING 1775.
njemaki filozof
0000005194
Lewis CARROLL 1832.
Engleski knjievnik i matematiar
0000016524
Eduard HOFMANN 1837.
Profesor sudske medicine
0000015803
John Edward SMITH 1850.
Zapovjednik Titanika
0000004930
Josip KOSOR 1879.
Hrvatski knjievnik
0000017583
Vjera BOJNII 1883.
Likovna umjetnica
0000000299
Oton KNEZOVI 1890.
Franjevac
0000000522
Vilko NIE 1902.
Doktor matematike, sveuilini profesor
0000022543
Ivo DRINKOVI 1908.
Ftizeolog
0000000074
Vojin POPOVI 1914.
Docent elektrotehnikog fakulteta u Beogradu
0000012626
Raoul GOLDONI 1919.
Kipar, slikar i dizajner
0000017176
Slobodan ALFIREVI 1924.
Direktor instituta za oceanografiju i ribarstvo, profesor, biolog, oceanograf
0000000003
Branislav ZELJKOVI 1927.
Profesor, prevoditelj, knjievni kritiar
0000005089
Gojko ZOVKO 1931.
Autor
0000012908
Sava BABI 1934.
Srpski knjievnik i prevoditelj s maardkog jezika
0000012067
Milan VRESK 1937.
Profesor geografije
0000012337
Franjo PETRUANEC 1938.
Operni pjeva
0000000740
Anelko MIJATOVI 1939.
Povjesniar, knjievni povjesniar i publicist
0000013351
Josip BRUMEC 1942.
Izvanredni profesor na FOI-u
0000012799
Nick MASON 1944.
Bubnjar rock sastava PINK FLOYD
0000000207
Miroslav KLEMM 1946.
Profesor povijesti umjetnosti i komparativne knjievnosti, muzejski savjetnik
0000011388
Neven ORHEL 1947.
lijenik, pisac
0000004879
Gojko BEOVAN 1957.
Profesor socijalne politike
0000000640
James GRIPPANDO 1958.
Ameriki knjievnik
0000004533
Kreimir BLAEVI 1958.
Pjeva grupe Animatori
0000000795
Stephen BIESTY 1961.
Britanski ilustrator
0000002482
George MONBIOT 1963.
Britanski publicist
0000000611
Hrvoje KOVAEVI 1966.
Hrvatski pisac
0000000565
Stanko ANDRI 1967.
Povjesniar, knjievnik
0000001565
Ivica PRTENJAA 1969.
Pjesnik
0000012619
Zdenko BAI 1980.
Hrvatski ilustrator, scenograf, kostimograf i dizajner
0000015236
Joko PETRIEVI 1982.
Lijenik
Umrli
0000016702
Edo GLOBONIK 1901.
Lijenik
0000012473
Ivan RANGER 1753.
Slikar, pavlin
0000017605
Simeon UI-VUENI 1828.
Hrvatski pisac
0000012552
Jakov LOVRENI 1842.
Knjievnik i upravitelj imanja
0000000092
Giuseppe VERDI 1901.
Talijanski skladatelj
0000013550
Ferdo BECI 1916.
Hrvatski pisac
0000012420
Karl UDL 1927.
Violonelist
0000013984
Endre ADY 1919.
Maarski pjesnik
0000013504
Vladoje DRAPCZYNSKI 1940.
Fiziar, astronom
0000014327
Marko RAICA 1963.
Hrvatski slikar
0000011448
Mira VUETI 1976.
Autorica brojnih domainskih prirunika i kuharica
0000014004
Isak BABELJ 1940.
Sovjetski pisac, idovskog podrijetla
0000013809
Alfred PERLES 1990.
Austrijsko-britanski knjievnik, poznat po prijateljstvu sa Henryem Millerom
0000022483
Max HOLZMANN 1994.
Kardiolog
0000015586
Mihovil GRAANIN 1981.
Hrvatski agronom, akademik, pedolog, fitofiziolog, fitoekolog
0000014226
Boris VORONCOV-VELJAMINOV 1994.
Ruski astronim i astrofiziar
0000012284
Lilli PALMER 1986.
Njemaka glumica, spisateljica
0000001271
Jerome David SALINGER 2010.
Ameriki romanopisac i pripovjeda
0000002406
John UPDIKE 2009.
Ameriki knjievnik
0000004267
Zoran MALENICA 2015.
Sociolog i politolog
Sutra
Meunarodni dan vjerskih sloboda
Rođeni
0000017334
Josip Franjo DOMIN 1754.
Prirodoslovac
0000016779
Carl STELLWAG VON CARION 1823.
Austrijski oftamolog
0000020063
Miho PAVLINOVI 1831.
Hrvatski politiar i knjievnik
0000019877
Henry Morton STANLEY 1841.
Velko-ameriki istraiva i novinar
0000016704
Viktor Vasiljevi PAUTIN 1845.
Ruski patolog, profesor
0000014005
Jose Julian MARTI 1853.
Kubanski pjesnik
0000017616
Martin DRAGOLI 1857.
PRavnik. novinar, politiki pisac, skladatelj
0000014062
Stjepan SUNIK 1861.
Sveenik i knjievnik
0000017685
Petar KUNII 1862.
Uitelj i pisac
0000016595
Gjuro RIHTARI 1864.
Lijenik
0000013280
Dragutin MAEK 1866.
Hrvatski lijenik otorinolaringolog i profesor
0000013800
Sidonie Gabrielle COLETTE 1873.
Francuska knjievnica
0000015994
Auguste PICCARD 1884.
Fiziar, pionir prouavanja stratosfere i oceanskih dubina
0000000291
Milan IVI 1887.
Ekonomist i sociolog
0000000156
Artur RUBINSTEIN 1887.
Poljski pijanist
0000010660
Ernst LUBITSCH 1892.
Redatelj
0000013465
Aleksije BENIGAR 1893.
Franjevac, misionar i pisac
0000012017
Valentin Petrovi KATAEV 1897.
Ruski knjievnik i dramski pisac
0000022515
Edvin FERBER 1908.
Specijalist higijene prehrane
0000011754
Jackson POLLOCK 1912.
Ameriki slikar
0000013690
Maa BAMBI 1919.
Knjievnica, haiku pjesnikinja
0000012891
Ljubo PAVEI 1919.
Novinar i knjievnik
0000009505
Ladislav MNAKO 1919.
Slovaki pisac i novinar
0000001693
Ivo ROBI 1923.
Hrvatski pjeva zabavne glazbe
0000022382
Predrag DROBNJAK 1924.
Ginekolog i opstetriar
0000010792
Acker BILK 1928.
English clarinetist
0000012589
Danijel DRAGOJEVI 1934.
Hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist te urednik na radiju
0000011141
David LODGE 1935.
Britanski knjievnik i profesor
0000006891
Mirjana KRIZMANI 1936.
Psihologinja
0000013745
Ismail KADARE 1936.
Albanski pisac, dobitnik Man Booker International 2005.
0000013129
Helga VLAHOVI 1945.
Hrvatska novinarka, televizijska voditeljica i producentica
0000003857
Nikola BUBLE 1950.
Etnomuzikolog i dirigent
0000002035
Rick WARREN 1954.
Ameriki pastor, osnova Saddleback crkve u Californiji
0000013097
Gojko POLEGUBI 1955.
Automehaniar, pie pjesme
0000003686
Tim FLANNERY 1956.
Australski zoolog
0000002706
Arnaldur INDRIASON 1961.
Islandski knjievnik
0000003385
Marijana URAK 1973.
Docent na Ekonomskom fakultetu u Splitu
Umrli
0000019802
Stanko RUPRECHT 1922.
Lijenik
0000019834
Dane POGANIK 1925.
Lijenik
0000013786
Pierre Amde JAUBERT 1847.
Francuski diplomat, politiar, akademik, putopisac i orijentalist
0000020066
Franjo DEAK 1876.
Maarski dravnik
0000000150
Antun KORLEVI 1915.
Prvi hrvatski visokokolski nastavnik entomologije na umarskoj akademiji u Zagrebu
0000017569
Aleksandar BADAJ 1937.
Odvjetnik
0000005017
William Butler YEATS 1939.
Irski knjievnik, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1923. godine
0000004554
Vicente IBANEZ Blasco 1928.
panjolski knjievnik
0000014533
Ivan BENKOVI 1951.
Dugoselski uitelj, tajnik, arhivar i zborovoa
0000012091
Josip NAGY 1981.
Profesor
0000013273
Emma BARRETT 1983.
Jazz pijanistica i pjevaica
0000000674
Dino BUZZATI 1972.
Pisac kratkih pria i romana, pjesnik, slikar, crta stripova
0000004303
Astrid LINDGREN 2002.
vedska spisateljica knjiga za djecu i mlade
0000011702
Ciril KOSMA 1980.
Slovenski pisac
0000006371
Ranko MARINKOVI 2001.
Hrvatski knjievnik i dramski pisac
0000014499
Ante DULI 2008.
Hrvatski kazalini, televizijski i filmski glumac
0000005331
Ivo BORKOVI 2005.
Profesor emeritus
0000000617
Joseph BRODSKY 1996.
Ruski pjesnik, dramatiar i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1987. godine
[date]