Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

TAK VARTEKS

TAK VARTEKS
Početak: 1950 Wikipedia
(Varaždin)
Opis:Hrvački klub

1950. godine osnovan je u Varaždinu prvi rvački klub na inicijativu druga Zamode Ivana, koji je prije toga bio poznat kao kvalitetan rvač na teritoriju Srbije i Vojvodine, a inače je rođeni Varaždinac, samo što je dulje vrijeme boravio u Beogradu i tamo počeo sa svojom rvačkom karijerom.
Pored njega od osnutka aktivno radi i Ranteš Mirko, koji je ujedno i najstariji član upravnog odbora kluba.
Kada je osnovan rvački klub nosio je ime „Službenik˝, a zatim je 1952. osnovano Teško atletsko društvo Varaždin, koje je imaio tri kluba i to: rvački, boksačkl i za dizanje tereta.
Uslijed slabih financijskih prilika društvo se nije moglo samo uzdržavati te se nakon dvije godine svoga postojanja rasformiralo i prešlo sa svim svojim klubovima u S. D. „Željezničar˝ Varaždin, ali i to ime je nosilo kratko vrijeme, pa je nakon toga prešlo u sklop R.S.D. „Tekstilca˝ današnjeg „Varteksa˝.
U sklopu R.S.D. „Varteksa˝ i radnog kolektiva tvornice, klub se počeo snažno razvijati I postizavati lijepe rezultate. Kao ekipa 3 puta su prvaci u cup takmičenju, 3 puta finalisti cupa FNRJ i ekipni prvaci NR Hrvatske u liga takmičenju, 3 puta prvaci Zapadne Savezne lige i momčadski prvaci Jugoslavije 1961. godine.
U proteklih sedamnaest godina klub je održao 145 momčadskih susreta, od toga 18 internacionalnih. Bilanca: 106 pobjeda, 15 neriješenih susreta i 24 poraza.
Ovaj klub je oko 115 aktivnih članova — rvača osposobio svojim učešćem na raznim takmičenjima u proteklih sedamnaest godina, a uz pomoć upravnog odbora, od kojeg su se najviše istakli u radu sadašnji i nekadašnji članovi: Zamoda ivan, Ranteš Mirko, Bakšaj Ladislav, Franković Ivan, Valjak Marijan, Mikulić Zdravko, Jovan Ivan, Lovrec Zdravko, Kolarić Vladimir, Štajerec Josip, Šupijika Franjo, Bamfić Ivan, Sviben Đuro i dr.

(Izvor: Godišnjak TAK Varteks -1950-1967.)

Trenutno djeluje pod imenom ˝Hrvački klub Vindija˝

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.