Banner
Point d.o.o.

Eugen Adolf Jurinac

Eugen Adolf Jurinac
Rođen: 14.05.1854. Wikipedia
(Varaždin, HRV)
Umro: 10.06.1925.
Mjesto djelovanja:Varaždin
Opis:Biolog, biospeleolog
Jezik:hrv

Dr. sc., prof., biolog, biospeleolog, narodno-gospodarski izvjestitelj, predsjednik Povjerenstva za obranu vinograda od filoksere, ravnatelj gimnazije u Varaždinu (1854 - 1925).

Gimnaziju je završio u Varaždinu, studij prirodnih znanosti u Beču te doktorirao na Sveučilištu u Jeni tezom Ein Beitrag zur Kenntniss der Fauna des Kroatischen Karstes und seiner unterirdischen Höhlen.

A.E. Jurinac je odigrao značajnu ulogu u razvoju zoologije u Hrvatskoj potkraj 19. stoljeća iako je njegov rad do nedavno bio zaboravljen.
Proučavao je faunu Hrvatskog zagorja i zapadne Slavonije.
Pronašao je i opisao endemsku vrstu rakušca Eriopis croatica (Niphargus croaticus) u špilji na izvoru Mrežnice. Radovi mu se nalaze u više publikacija.
Pripadao je prvom u inozemstvu dobro školovanom naraštaju zoologa u Hrvatskoj, te je u svojem razmjerno kratkom znanstvenom djelovanju dao veoma vrijedan doprinos ihtiologiji ali i drugim granama zoologije ne samo okolice Varaždina, nego i Dinarskog krša na čijoj fauni je i doktorirao.
Detaljno se valorizira njegov znanstveni doprinos i odjek njegova znanstvena opusa.

(Izvješća kr. velike gimnazije u Varaždinu; Agramer Zeitung; Hrvatska pčela; Vienac; Glasnik Hrvatskoga naravoslovnoga družtva; Viestnik Obranbenog povjerenstva proti filokseri Županije varaždinske (kasnije Viestnik filoksernog povjerenstva, koji je i uređivao).

Ukupno: 12
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.