Banner
Point d.o.o.

Tomislav Ladan

Tomislav Ladan
Rođen: 25.06.1932. Wikipedia
(Ivanjica, SRB)
Umro: 12.09.2008.
Opis:Hrvatski književnik, kroatist, prevoditelj i polihistor
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Tomislav Ladan (Ivanjica, Srbija, 25. lipnja 1932. - Zagreb 12. rujna 2008.), hrvatski književnik, kroatist, prevoditelj i polihistor.

Godine djetinjstva i školovanja proveo je u Travniku, Bugojnu, Banja Luci i Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu 1958.
Pod utjecajem poliglota Rikarda Kuzmića i Henrika Barića, za vrijeme filoloških studija podjednako se posvetio proučavanju klasičnih jezika uz slavistiku i germanistiku.
Kako nije uspio dobiti mjesto na Filozofskom fakultetu, radio je neko vrijeme kao privatni poučavatelj, tumač, novinar, urednik za stranu književnost u izdavačkom poduzeću.

Na osobni poziv Miroslava Krleže 1961. prelazi na posao u Leksikografski zavod u Zagrebu, gdje je bio glavni ravnatelj, te urednik ˝Osmojezičnog enciklopedijskog rječnika˝.
Putovao je u mnoge europske i izvaneuropske zemlje (Egipat, Kanada, Island, Kina) kao tumač ili predavač, ili radi proučavanja živih jezika i leksikografije.
Godine 1963./64. bio je lektor hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Uppsali.
Prvim književnim sastavcima javio se 1950.
Nakon manjeg broja početničkih pjesama djeluje kao esejist, kritik, prozaik, prevoditelj i leksikograf, koji je za četvrt stoljeća u LZ ˝Miroslav Krleža˝ napisao stotine enciklopedijskih jedinica s područja kroatistike, opće etimologije, skandinavistike, te engleske i njemačke književnosti.

Znatan dio Ladanova rada zauzimaju prijevodi pjesničkih, dramskih, proznih i filozofskih djela s grčkog, latinskog, engleskog, njemačkog, švedskog i norveškog. Tako je preveo sa starogrčkog dijelove Biblije (Evanđelja), Eshilovu ˝Orestiju˝, Euripidovu ˝Medeju˝; Aristotelovu ˝Metafiziku˝, ˝Nikomahovu Etiku˝, ˝Fiziku˝ i ˝Politiku˝; s latinskog djela hrvatskih latinista, Ovidija, Descartesa, Dantea, Petrića, Aurelija Augustina; s njemačkog ˝Sagu o Niebelunzima˝; sa švedskog djela Bergmana i Strindberga; s norveškoga Henrik Ibsena; s engleskog razna djela T. S. Eliota, E. Pounda, W. Shakespearea, te po jedno djelo Normana Mailera, Virginije Woolf, Jamesa Jonesa, Vladimira Nabokova, Herberta Marcusea i Maxa Horkheimera.

U uvodnoj rečenici ovoga kratkog predgovora rečeno je o Tomislavu Ladanu da je ˝esejist, kritičar, polihistor, prozaik i prevoditelj˝.
Već bi i s obzirom na tako široko ocrtan profil ovaj suvremeni klasik književnog znanstva i književnosti zasluživao opširnu monografiju, u kojoj bi se potanko analizirale sve osobine što ih posjeduju tako razvrstani tipovi književnog stvaraoca.
Pa premda individualnost pisca nije moguće dijeliti - nedjeljivost je još po drevnoj Boetijevoj odredbi jedno od bitnih obilježja individualnosti - preglednost nam nalaže takav postupak, sve ako će rečeni združeni tipovi biti tek naznačeni u najkraćim crtama.

Ladanovi radovi koji imaju za temu jezikoslovlje, jezikoznanstvo i jezikotvorstvo nisu brojni, ali su zato veoma utjecajni. Odnosi se to poglavito na oštru kritiku takozvani ˝rječnika dviju Matica˝, naslovljenu ˝Centaurski rječnik centaurskog jezika˝; temeljnu studiju o hrvatskome standardnom jeziku ˝Hrvatska književna koine˝, 1971., te na golemu poligrafiju ˝Riječi: značenje, uporaba, podrijetlo˝, u kojoj razlaže, na sustavan način i na preko 1.100 stranica, sve temeljne pojmove ljudskoga opstojanja preko etimologije u hrvatskom i glavnim europskim i svjetskim jezicima-od Boga do globalizacije.
Drugo izdanje ovog djela izašlo je pod ponešto promijenim naslovom ˝Život riječi: etimologija i uporaba˝ na skoro 1.300 stranica 2009. godine.

Jedini Ladanov roman ˝Bosanski grb˝ (1975.) intelektualistička je proza koja jedva može zadovoljiti kriterije ˝romana˝, čak i u postmodernističkoj poetici. Iako protkana motivima hrvatske sudbine na prostorima središnje Bosne (Kupres, Travnik, Livno,..), ova virtuozna konstrukcija je zapravo bliža ˝anatomijama˝ ili hibridnim kompozicijama renesansnih pisaca poput Roberta Burtona ili Rabelaisa, no reperspektivizirana eksperimentalnim žarom Joycea i svjesnom gradnjom i razgradnjom mikromotiva, i

Ukupno: 1
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.