Banner
Point d.o.o.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick
Rođen: 26.07.1928. Wikipedia
(Manhattan, New York, USA)
Umro: 07.03.1999.
Opis:Američki redatelj
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Stanley Kubrick (26. srpnja 1928. - 7. ožujka 1999.), američki filmski redatelj, scenarist i producent.
Režirao je niz hvaljenih i ponekad kontroverznih filmova.
Kubrick je bio poznat po pomnom biranju teme svojih filmova, sporoj metodi rada, raznolikim žanrovima u kojima je radio, tehničkoj perfekciji i povučenosti kad je bila riječ o njegovim filmovima i obitelji.

Stanley Kubrick rođen je 26. srpnja 1928. u židovskoj obitelji u bolnici Lying-In na Manhattanu, kao prvo od dvoje djece u obitelji Jacquesa Kubricka (1901.-1985.) i njegove žene Gertrude (djevojački Perveler, 1903.-1985.).
Njegova sestra, Barbara, rođena je 1934.
Jacques Kubrick, čiji su roditelji bili židovski imigranti austrijskog-rumunjskog i poljskog podrijetla, bio je liječnik.

Otac ga je naučio igrati šah kad mu je bilo dvanaest godina; igra mu je ostala životna opsesija.
Kad je Stanleyju bilo trinaest godina, Jacques Kubrick kupio mu je Graflex fotoaparat, što je potaklo Kubrickovu fascinaciju fotografijom.
Osim toga, bio je zainteresiran za jazz te je nakratko bio i bubnjar.

Kubrick je od 1941. do 1945. pohađao srednju školu William Howard Taft.
Bio je loš učenik.
Na maturi, 1945., kad su se vojnici vraćali iz 2. svjetskog rata i počeli popunjavati fakultete, njegove slabe ocjene odnijele su nadu za više obrazovanje.
Kubrick je u kasnijem životu prezirno govorio o svojem obrazovanju i obrazovanju općenito, naglasujući kako ga ništa u školi nije zanimalo.[2] Roditelji su ga na godinu poslali rođacima u Los Angeles u nadi da će to pomoći njegovim akademskim vještinama.

U srednjoj školi je jednu godinu bio izabran za službenog školskog fotografa. 1946. je kratko pohađao City College of New York (CCNY), a zatim odustao.
Nakon škole počeo je raditi te prodao seriju fotografija časopisu Look u New Yorku.
Svoj dohodak je nadomještao igrajući šah za male iznose u Washington Square Parku i po raznim šahovskim klubovima na Manhattanu.
1946. je postao fotografski šegrt u Looku, a kasnije je postao njihov stalni fotograf.
Mnoge njegove fotografije snimljene između 1945. i 1950. objavljene su u knjizi ˝Drama and Shadows˝ (2005., Phaidon Press), a pojavljuju se i na specijalnom DVD izdanju Odiseje iz 2007.

Dok je radio u časopisu Look, Kubrick se 29. svibnja 1948. vjenčao s Tobom Metz (rođena 1930.). Živjeli su u Greenwich Villageu, a razveli su se 1951.
Tada je počeo odlaziti na filmska prikazivanja u Muzej moderne umjetnosti i kina New Yorka.
Zadivili su ga kompleksni, ali tečni pokreti kamerom Maxa Ophülsa, čiji će filmovi utjecati na Kubrickov stil.

Poznat je po filmovima Strah i želja, Poljubac ubojice, Uzaludna pljačka, Staze slave, Spartak, Lolita, Dr.Strangelove, 2001: Odiseja u svemiru, Paklena naranča, Barry London, Isijavanje, Full Metal Jacket te Oči širom zatvorene.

1999., četiri dana nakon prikazivanja Očiju širom zatvorenih za njegovu obitelj, glavnog glumca i glumicu, te šefove Warner Brosa., 70-godišnji Stanley Kubrick je umro u snu od posljedica srčanog udara.
Pokopan je uz svoje omiljeno stablo u Childwickbury Manoru, u Hertfordshireu u Engleskoj.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.