Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Stanislav Župić

Stanislav Župić
Rođen: 1897 Wikipedia
(Bregi kraj Koprivnice, HRV)
Umro: 1973
Opis:Psihijatar, oftamolog
Jezik:hrv
Izvor:Acta med-hist Adriat 2011;9(1);101-112

Među mnogobrojnim istaknutijim neuropsihijatrima u povijesti Psihijatrijske bolnice vrapče, koji su ostavili traga u hrvatskoj psihijatriji i javnosti specifičnim profesionalnim habitusom, u prvoj polovici XX. stoljeća pojavljuje se i djeluje dr. Stanislav Župić.
Rođen je 1897. u Bregima kod Koprivnice.
Medicinu je studirao u Innsbrucku, Beču i Pragu. kao što je navedeno u spomenici stenjevec 1879.–1933., ondje je bio pomoćni liječnik od 18. listopada 1920. do 25. kolovoza 1921., a tadašnji direktor dr. Rudolf Herceg 1933. navodi među deset nabrojenih liječnika i doktora
Župića, kao sekundarnog liječnika.
Među biografijama ravnatelja
Psihijatrijske bolnice vrapče navodi se da se dr. Župić od 1924. do 1932. bavio i oftalmologijom, koju je također specijalizirao, te da otad neprestano radi u toj bolnici do umirovljenja 1962.

Dr. Župić je bio osmi po redu vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice od 1940. do osnutka NDH – 10. travnja 1941., kada je imenovan dr. vladimir Franković.

Dr. Stanislav Župić je uz dr. zvonimira Sušića, velikana hrvatske neuropsihijatrije XX. stoljeća, sudskog vještaka, nastavnika, prevoditelja i erudita enciklopedijskog općeg i stručnog znanja, bio začetnik psihodrame, scensko-ekspresivne terapije psihoanalitičara svjetskoga glasa,
izravnog Freudova učenika, Židova rumunjskog podrijetla – doktora jakoba Morena.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.