Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Odran Krvavi sabor u Krievcima - 27.02.1397.
Krvavi sabor krievaki povijesni je dogaaj koji se dogodio 27. veljae 1397., u kojemu je tadanji hrvatsko-ugarski kralj igmund, na prijevaru pobio hrvatskog bana i prisutno plemstvo. elei pomirbu s hrvatskim velikaima, igmund saziva sabor u Krievcima i svima nazonima jami slobodan pristup. Pozvan je i ban Stjepan II. Lackovi. Sabor se, po svemu sudei, odrao u Crkvi svetoga kria. Hrvatska je vojska ostala izvan grada, a ban Lackovi, njegov sinovac Andrija i hrvatski plemii ostavili su oruje ispred mjesta odravanja skupa na kojemu uivaju kraljevu zatitu. U burnoj raspravi koja je uslijedila, Maari su optuili Lackovia poradi izdaje u bitci kod Nikopolja. Padaju teke rijei, poinje tunjava, i kraljevi vazali poteu maeve kojima su na oigled kralja, sasjekli bana Lackovia i sinovca Andriju te hrvatsko plemstvo.
clanak
Dan jagoda
U Americi se na dananji dan obiljeava dan jagoda. Jagode su stigle iz ilea u Ameriku 1750-tih godina. Biljka se relativno lako uzgaja, te uspijeva diljem cijelog svijeta. Ako ovo ljeto elite uzgajati jagode u svojem vrtu (ili na balkonu), osigurajte im puno sunca i pjeskovitog tla. Jagode su odline same po sebi, no jako dobro se slau i s jogurtom, sladoledom, umijeane u frape... Ako ste ljubitelj ovog voa, pridruite se slavlju i uivajte danas u ovom slatkom vou!
J. I. Pereljman: Zanimljiva astronomija
"Knjiga J. I. Pereljmana upoznaje itaoca sa suvremenom astro-nomijom i njenim velikim naunim tekovinama, ona pria na aroban nain o pojavama zvjezdanog neba, o zakonima gibanja Zemlje, Sunca, Mjeseca i svemira kao cjeline, S posve nove i neoekivane strane pisac prikazuje mnoge pojave, to nam se ine obine i svako-dnevne, te otkriva njihov stvarni smisao. Zadatak je ovoj knjizi da pred itaocem razastre iroku panoramu svemirskog prostora i divnih pojava, to se u njem zbivaju, te tako pobudi zanimanje za jednu od najprivlaljivijih nauka nauku o zvjezdanom nebu."
clanak
Imaju li ribe sposobnost pamenja?
"U Francuskoj su uinili ovaj pokus, da ustanove, jesu li ribe u stanju skupljati iskustva: U veliku staklenu posudu zatvorie zajedno tuku i zlatnoga karasa..." Rezultate pokusa proitajte u lanku.
Autor0000011176
IRWIN SHAW
Irwin Shaw (27. veljae 1913 16. svibnja 1984) bio je ameriki dramatiar, romanopisac i filmski scenarist. Najpoznatiji je po romanima The Young Lions i Rich Man, Poor Man, koji su imali zapaene adaptacije na filmu, odnosno televiziji. Romani The Young Lions (1949) The Troubled Air (1951) Lucy Crown (1956) Two Weeks in Another Town Voices of a Summer Day Rich Man, Poor Man (1969/1970) (dijelovi prvi put objavljeni u Playboyu u neto drukijoj formi.) Evening in Byzantium (1973) Nightwork (1975) Beggarman, Thief (1977) The Top of the Hill (1979) Bread Upon the Waters (1981) Acceptable Losses (1982) Zbirke pria Sailor off the Bremen Welcome to the City Act of Faith Mixed Company Tip on a Dead Jockey Love on a Dark Street God Was Here, but He Left Early (1973) Short Stories: Five Decades (1978)
Autor0000009049
JOHN STEINBECK
John Steinbeck (Salinas, Kalifornija, 27. veljae 1902. - New York, 20. prosinca 1968.), ameriki romanopisac i novelist; analitiar drutvenih suprotnosti u Americi; izraz mu je u tradiciji realistike naracije. Prikazivao je ivot eksploatiranih u vrijeme krize 30-ih godina 20. stoljea. Osnovne teme su ivot skitnica, probisvijeta i seljaka, animalni porivi u ovjeku i pobune nonkonformistike mladosti, a u djelima se isprepleu naturalizam i humor. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjievnost 1962. godine. Vanija djela: "Tortilla Flat" (1935.) "O mievima i ljudima" (Of Mice and Men, 1937.) "Istono od raja" (East of Eden, 1952.) "Zima naeg nezadovoljstva" (The Winter of Our Discontent, (1961.) Travels with Charley (1962.)
Autor0000007518
SLAVKO ROZGAJ
Prvi hrvatski doktor astronomije dr. Slavko Rozgaj (1895.-1978.), roen u Karlovcu, studirao je matematiku i fiziku u Zagrebu, a astronomiju u Pragu, gdje je diplomirao i doktorirao 1919. godine. Radio je kao profesor fizike, matematike, nacrtne geometrije i astronomije u gimnazijama u Karlovcu, Varadinu, Bjelovaru i Zagrebu, kao i u graevinskoj tehnikoj koli i saobraajnoj tehnikoj koli u Zagrebu. Od 1949. do 1953. godine Dr. Slavko Rozgaj je bio upravitelj Zvjezdarnice u Zagrebu. Kao kvalificirani astronom dr. Slavko Rozgaj nije nikada radio u znanstvenim ustanovama. Osobno se smatrao uiteljem astronomije.