Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Potonue Titanica - 14.04.1912.
Na dananji dan prije tono 105 godine (10. travnja 1912) Titanic je krenuo iz luke Southampton na svoje prvo prekooceansko putovanje. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York kapetan je namjerno krenuo kraim kursom, sjevernijim od propisanog, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo etiri dana kasnije, 14. travnja 1912. godine u 23:40 Titanic se pri brzini od 22 vora sudario sa santom leda, koja ga je i potopila u 2:40h. Titanic se prepolovio na dva dijela.
clanak
Otrov rotenon
"Rotenon je najubitaniji otrov za insekte. On se dobiva iz korijenja nekih tropskih lepirnjaa, koje stoje blizu naemu graku, a glavno njegovo trite je Indija. U velikoj mnoini sadrava ovu tvar i jedan juno ameriki grm, koji se zove Cube."
Autor0000003584
SIMONE DE BEAUVOIR
Simone de Beauvoir (Pariz, 9. sijenja 1908. - Pariz, 14. travnja 1986.), francuska knjievnica i filozofkinja. Svojim zalaganjem za emancipaciju ene i nekonformistikim duhom zauzela je istaknuto mjesto u francuskom egzistencijalizmu ljeviarske orijentacije. Njezini filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem Sartrovih shvaanja, kojem je bila ivotna suputnica, ali se u svojim uspomenama, putopisima i romanima predstavila kao nepristran, hladni promatra i moralno angairani sudionik u drutvenim i politikim zbivanjima svoga vremena. Meu svjedoanstvima i autobiografskim zapisima Simone de Beauvoir istiu se "Uspomene dobro odgojene djevojke" i krai roman "Veoma blaga smrt" u kojem je krajnje realistiki prikazala posljednje trenutke u ivotu svoje majke. Djela: Goa (L'Invite, 1943.) Mandarini (Les Mandarins, 1954.) - roman za koji je dobila Goncourtovu nagradu Drugi spol (Le deuxie'me sexe) Slomljena ena (La femme rompue, 1967.) Starost (La vieillesse, 1970.)
Autor0000000648
VLADIMIR VLADIMIROVI MAJAKOVSKI
Vladimir Vladimirovi Majakovski (Bagdadi pokraj Kutaisa, 19. srpnja 1893. - Moskva, 14. travnja 1930.), ruski knjievnik, jedan od zaetnika ruskog futurizma. Razbija tradicionalnu ritmiku strukturu stiha i stvara novi, u grafikom slogu stepenasti stih, koji posebno pogoduje stavu retorikog pjesnika to se izravno obraa velikom auditoriju. Smisao takve poezije odvodi ga izravno na revolucionarnu tribinu, miting. Eksperimentalnu liriku slijede velike lirske poeme monolokog tipa Oblak u hlaama, Flauta-kraljenica, Rat i svijet, ovjek. Stavljajui poeziju svjesno u slubu revoluciju pie agitacijske pjesme (Lijevi mar), scensko djelo na temu revolucije s biblijskim motivima Misterij Buffo. Svojim djelom izvrio velik utjecaj na razvitak sovjetske poezije, a djelovao je i na pjesnike izvan SSSR (Aragon, Becher, Vapcarov i dr.) Zavrio je ivot samoubojstvom.
Autor0000010282
CHARLES LEWINSKY
Njemaki jezik i teatrologiju studirao je u Zrichu i Berlinu. Radi kao filmski redatelj, dramatiar i novinski urednik. Pie romane, knjige za djecu, kazaline i radijske drame te televizijske scenarije. Njegov roman Johannistag, objavljen 2002., dobio je nagradu Swiss Schiller Foundation. Roman Sudbina obitelji Meijer knjievna je kritika izrazito dobro ocijenila, imao je velik broj itatelja i preveden je na desetak jezika; u Nizozemskoj je jedna od najitanijih knjiga posljednjih godina. Charles Lewinsky autor je velikog broja dramskih tekstova te vie romana. Posljednji roman Dupli pas objavio je 2009.
Autor0000000116
GEORG FRIEDRICH HNDEL
Georg Friedrich Hndel(Halle na Saali, 23. veljae 1685. - London, 14. travnja 1759.), njemako-engleski barokni skladatelj najpoznatiji po svojim oratorijima i operama. Roen je kao Georg Friedrich Hndel u Halleu, no s dobivanjem engleskog dravljanstva 22. sijenja 1727., anglikanizirao je svoje ime i postao znan kao George Frideric Handel. Njegovo najpoznatije i najznaajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznaajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. Na njega su utjecali talijanski barokni skladatelj, te najznaajniji engleski barokni skladatelj, Henry Purcell, pa je njegova glazba upravo zbog toga izvrila velik utjecaj na mnoge skladatelj meu koje spadaju i Haydn, Mozart i Beethoven.