Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Samuel Colt patentirao svoj revolver
Samuel Colt na dananji je dan 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pitolj s rotacijskim bubnjem i osnovao tvrtku Colt Firearms.


clanak
Opojno sredstvo meskalin
"Meskalin potjee od jedne srednjo-amerike vrste kaktusa, a po L. Lewinu, prvom Evropljaninu, koji ju je za znanost otkrio god. 1886. prigodom jednog naunog putovanja nosi ime Anhalonium lewinii. Zanimljivo je, da se ta biljka po svom vanjskom obliku nita ne razlikuje od kakteje Anhalonium williamsi, pa bi ih sistematici drali za jednu istu vrstu, kad ne bi kemijska pretraga pokazivala velike razlike. Iz A. williamsi dobiva se naime samo jedan alkaloid t. zv. pellotan koji djeluje uspavljujui dok A. lewinii sadrava etiri alkaloida:. meskalin, anhalonidin, nmhalonin i lofoforin."
Autor0000001025
KARL MAY
Karl Friedrich May (Ernstthal, 25. veljae 1842. - Radebeul, 30. oujka 1912.), njemaki knjievnik. Autor kojega zaboravljaju gotovo svi knjievni povjesniari, a pamte milijuni itatelja, pustolovni pisac ije je djelo zabavne naravi i goleme popularnosti. Na Mayevu djelu odgojili su se mnogi narataji mladih itatelja. Prevoene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim nakladama, a najpoznatije su: "Na dalekom zapadu" "Lovci na medvjede" "Kroz pustinju" "Winnetou" "U carstvu srebrnoga lava" "Blago u srebrnom jezeru" "U Balkanskim gudurama" Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predloak su i za mnotvo stripova.
Autor0000011013
GEORGE HARRISON
George Harrison (Liverpool, 25. veljae 1943. - Los Angeles, 29. studenog 2001.) bio je engleski gitarist, pjeva, skladatelj, producent, a najpoznatiji kao lan Beatlesa. Harrison je u Beatlesima svirao solo gitaru te su njegovi glazbeni doprinosi esto bili usmjereni na oplemenjivanje tuih pjesama. Najpoznatije pjesme iz razdoblja solo karijere su "My Sweet Lord", "Give Me Love", "What Is Life" iz sedamdesetih, zatim "Got My Mind Set On You", posveta vremenima Beatlesa "When We Was Fab" te pjesme napisane s Wilburysima, "Handle With Care" i "End Of The Line".
Autor0000005682
CARLO GOLDONI
Carlo Goldoni (Venecija, 25. veljae 1707. - Pariz, 6. veljae 1793.), talijanski komediograf i reformator komedije. Rodio se u Mlecima u imunoj obitelji lijenika Giulija,rodom iz Modene i Mleanke Margherite Savioni. Nisu ga privlaili izgledi da krene oevim stopama. Konzervativni protivnici kazaline reformacije i udljivosti publike naveli su ga 1762. da se od Mletaka oprosti komedijom Jedna od zadnjih pokladnih veeri i poe u Pariz raditi kao pisac predloaka za Comedie Italienne, kazalite koje je i dalje njegovalo talijansku komediju dellarte, gdje je Goldoni nastavio ulagati reformatorske napore da pisanim tekstom unaprijedi kazalini izraz. Prije smrti na francuskome je sastavio Memoare, zapise o uspomenama na svoj raznoliki, kazalitu posveeni ivot. Umro je u oskudici poetkom veljae 1793. Meu njegova najbolja ostvarenja ubrajaju se komedije, koje se i danas izvode u kazalitima irom svijeta: Gostioniarka Mirandolina Grubijani Kavana Ribarske svae Poljana Zaljubljenici Laac Lukava udovica
Autor0000011757

PHILIP JOSE FARMER


Philip José Farmer ((26.01.1918. - 25.02.2009.)) je ameriki pisac, uglavnom poznat po svojin SF i F romanima i kratkim priama. Roen je u Tera Hautu (Terre Haote) u Indijani, ali je veinu ivota proveo u Peoriji (Peoria) u Ilinoisu. Neki od Farmerovih ranih radova postali su poznati zbog uvoenja seksualnih tema u SF. Njegova prva objavljena SF pria, Ljubavnici (The Lovers) za koju je dobio nagradu Hugo kao najobeavajui novi pisac 1953. godine, bila je prva SF pria koja se bavila seksualnim odnosima izmeu humanoida i aliena. To je bio zemljotres koji je trenutno postavio farmera na mapu. Najbolje je poznat po svojim serijalima Riverworld i ranijem, World of Tiers, kao i po svojoj obuzetosti obradama pria o legendarnim herojima za mase.