Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
MEUNARODNI DAN DRAMSKOG ODGOJA
Dana 27. studenog obiljeava se dan dramskog odgoja. Pod dramskim odgojem danas se podrazumijeva skup metoda pouavanja i uenja koje se koriste dramskim izrazom kao ovjekovom sposobnou kojom se on slui tijekom sazrijevanja i odrastanja. Dramski odgoj nema za svoj iskljuivi cilj profesionalno bavljenje dramskom umjetnou. Dok se u dramskoj umjetnosti dramatski doivljaj svijeta pretvara u umjetnost tj. kazalini in (ili neki drugi umjetniki oblik), u dramskom odgoju on se pretvara u organiziranu igru. Dramski odgoj pomae u razvijanju osjeajnosti i osjetilnosti, govornih i komunikacijskih vjetina, mate, kreativnosti, otkrivanje i razvijanje sklonosti, formiranje stavova, te stjecanje i razvijanje drutvene svijesti, to znai razvijanje samokritinosti, odgovornosti, tolerancije, humanosti, razumijevanje meuljudskih odnosa, te stjecanje sigurnosti i samopouzdanja.
clanak
Mirisi ugodni ivotinjama
Koji su mirisi ugodni psu ili maki, a koji neugodni, te kako dotine mirise iskoristiti u svoju korist u kontaktu sa ivotinjama, saznajte iz lanka.


Autor0000009069
JIMI HENDRIX
James Marshall Hendrix "Jimi" Hendrix (Seattle, 27. studenog 1942. - London, 18. rujna 1970.), ameriki glazbenik. Legenda rock glazbe i gitaristiki genij. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Iako njegova karijera (od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970.g.) traje svega etiri godine, pria o njegovoj glazbenoj karijeri zapoinje puno prije. Jo od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde nauio prije nego to je krenuo u osnovnu kolu. Uio je svirati nadahnut glazbenicima kao to su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadera Chasa Chandlera (bivi basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje zapoinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom Preminuo je 18. rujna 1970. godine u Londonu.
Autor0000000124
VALE VOUK
Vale Vouk (Gospi, 21. veljae 1886. - Zagreb, 27. studenog 1962.), hrvatski botaniar slovenskog porijekla. Potjee iz obitelji farmaceuta, porijeklom iz Slovenije. Njegov roak Valentin Vouk, otvorio je prvu ljekarnu u Lici 1865. godine. Maturirao je na gospikoj gimnaziji 1909. godine, a diplomirao je i doktorirao u Beu. Od 1913. do 1956. uz krai prekid za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je profesor anatomije i fiziologije na Sveuilitu u Zagrebu te upravitelj Botanikog zavoda i vrta. Pridonio je osnivanju Oceanografskog instituta u Splitu 1930., obnovi Instituta za biologiju mora u Rovinju i Dubrovniku te je organizirao arboretum u Trstenu. Bio je lanom JAZU-a od 1920. godine.
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.