Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Edison testirao prvu arulju - 21.10.1879.
Na dananji je dan Thomas Alva Edison testirao prvu arulju sa arnom niti od ugljika. Smatra se da je test uspjeno zavrio jer je arulja svijetlila 40 sati. Ugljinu nit su proizvodili na razliite naine, od pamuka i drveta do konca i papira. Na kraju se pokazalo da je najizdrljivija nit od karboniziranog bambusa, jer moe izdrati ak do 1200 sati. Prva zgrada u svijetu koja je koristila Edisonove arulje s ugljinom arnom niti bilo je kazalite u Brnu. Tek e od 1904. arulje sa arnom niti od volframa preuzeti dominaciju. Jedan od nosilaca patenta za arulju s volframovom niti bio je Hrvat Franjo Hanaman.
clanak
ZATO JE RAZMAK IZMEU ELJEZNIKIH TRANICA 1435 MM?
Kada bismo sve eljeznike pruge svijeta spojili u jednu liniju, njihova bi duina bila dvije i po udaljenosti izmeu Zemlje i Mjeseca. Samo u Europi postoje s obzirom na irinu razmaka tri razliita tipa tranica. Koji su to tipovi i zato u ba takvi, proitajte u lanku.
Autor0000005170
SAMUEL TAYLOR COLERIDGE
Samuel Taylor Coleridge (Ottery St. Mary, 21. listopada 1772. - London, 25. srpnja 1834.), engleski knjievnik. U skladu s planom svoga utopijskog drutva, eni se Sarom Fricker, a Southney s njegovom sestrom, to je dobrim dijelom poslije unesreilo Coleridgeov ivot.Bio je svestran i neprestano u letu za idejama, a djelovao je kao pjesnik, predava, propovjednik, novinar, prevoditelj Schillerova "Wallensteina", teolog, kritiar i esejist, davi svemu - sputavan neprilikama i ometan boleu - mnogo manje nego to je nosio u sebi. Najbolji je i najpoznatiji kao pjesnik triju izvrsnih pjesama: "Pjesma o starom mornaru", "Christabel" i "Kubla Khan". Po nekima on je najbolji knjievni kritiar to ga je Engleska ikada imala, ovjek koji je vratio dostojanstvo i dao teinu kritici, okrenuvi se pitanjima njene biti, metode i smisla. Izvrio je golem utjecaj na moderne kritiarske kole angloamerike knjievnosti. Njegova cjelokupna duhovna akcija teila je utopistikoj sintezi znanosti, umjetnosti, religije i politike.
Autor0000010948
ALFRED NOBEL
Alfred Bernhard Nobel (Stockholm, 21. listopada 1833. - San Remo, 10. prosinca 1896.), vedski kemiar, pronalaza, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac; volio je sebe nazivati dobroiniteljem ovjeanstva. U ast Alfreda Nobela je nazvan kemijski element nobelij otkriven 1956.g. etiri godine nakon njegove smrti, 29. lipnja 1900. godine utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodijeljene su prve nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, knjievnost i mir.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.