Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Roen Zekoslav Mrkva - 27.07.1940.
Zekoslav Mrkva (Bugs Bunny) je izmiljeni sivi zec koji se pojavljuje u crtanom serijalu Looney Tunes kompanije Warner Bros. Jedan je od najslavnijih izmiljenih junaka na svijetu. Prema njegovoj biografiji, roen je 27.07.1940. u Brooklynu, New York. Glas mu je posuivao za hrvatsku sinkronizaciju Zekoslava Mrkve hrvatski glumac Vladimir Puhalo.
clanak
Dan za etanje sobnog bilja
Na dananji dan, u Americi se obiljeava Dan za etanje sobnog bilja. Ponosni vlasnici biljaka mogu pokazati svoje lisnate prijatelje cijelom susjedstvu na Dan za etanje sobnog bilja. Ideja koja stoji iza ovog dana je slavljenje biljaka, te upoznavanje biljaka s njihovom neposrednom okolinom, to je navodno dobro za njihovo zdravlje. Vlasnici biljaka mogu se meusobno diviti svom bilju uz razmjenu pria i savjeta o brizi biljaka. Za one koji ovaj koncept smatraju pomalo udnim, postoje konzervativniji naini za ukljuivanje u obiljeavanje ovog dana. Biljke rastu kroz svoj ivot, te moete iskoristiti ovaj dan kako bi presadili biljku u veu posudu ako im je dosadanja postala premalena. Moete povesti biljku u etnju do nove lokacije unutar kue gdje e moda dobivati vie sunca. Ako ne posjedujete kunu biljku, nema boljeg dana da jednu donesete kui i predstavite je svojoj obitelji.
clanak
TVORNICA KONZERVA ZMIJSKOG MESA
"Farmer Dord Ind izabrao je za svoju farmu jedno mjesto od 13 kilometara juno od grada Arkadije u Floridi. Izbor je ispao vrlo nesretan. Kroz nekoliko dana cijelo stado krava, koje je pustio na panjak, pocrkalo je od ujeda otrovnih zmija. Glad je natjerao farmera, da se sjeti prie o tome, kako se Indijanci nekih junih plemena hrane tim zmijama, i da ih, tavie, smatraju za poslasticu...."
Autor0000005891
RADE ERBEDIJA
Rade erbedija (Buni kod Korenice, 27. srpnja 1946.) filmski, televizijski i kazalini glumac, pjesnik i glazbenik. Diplomirao 1969. na Akademiji za kazalite, film i televiziju u Zagrebu, nakon ega je ubrzo angairan u zagrebakomu Dramskom kazalitu Gavella. Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagraen na Sterijinom pozorju, Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Dubravko Dujin, Nagrada Orlando na Dubrovakim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) K. Papia, dok prvu glavnu - mladia na ivotnoj prekretnici - tumai u Gravitaciji ili fantastinoj mladosti inovnika Borisa Horvata (1968.) B. Ivande. Objavio je 2 zbirke pjesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Unato tome to je ve glumio u 80-ak filmova distribuiranih uglavnom na podruju bive Jugoslavije, proboj u svjetske vode zadobio je filmom Hanin rat te filmom Prije kie Mile Manevskog. 1996. erbedija je glumio oca izbjeglice u filmu Belma te u novozelandskom filmu Ne znam engleski (Broken English). Potom su uslijedile uloge u vodeim holivudskim ostvarenjima Svemirski kauboji, Nemogua misija, Zdrpi i brii i drugi.
Autor0000000645
MIHAIL JURJEVI LJERMONTOV
Mihail Jurjevi Ljermontov (Moskva, 15. listopada 1814. - Pjatigorsk, 27. srpnja 1841.), ruski pjesnik. Roen i odrastao u Moskvi, Ljermontov je napustio moskovsko sveuilite i stupio u gardijsku vojnu akademiju u Petrogradu. Potresen Pukinovom smru napisao je pjesmu Smrt pjesnika, zbog koje je uhien i po carevoj naredbi premjeten na Kavkaz. Pomilovan je, ali zbog dvoboja sa sinom francuskog zastupnika ponovno je premjeten na Kavkaz. Nije se uspio osloboditi vojne slube i posvetiti iskljuivo knjievnom radu. Godine 1841., doavi u sukob s kolegom iz vojne kole, oficirom Martinovom, ubijen je u dvoboju, u dobi od 26 godina. Kao romantik pjevao je o ljudima snanih strasti, o proslavljenim junacima i ruskoj prolosti. Osuuje drutvo kakvo poznaje, te slavi potenje i snane karaktere. U romanu Junak naeg doba prikazuje zatvoren krug plemikog drutva, junaka iji je portret sastavljen od poroka sveg naeg pokoljenja.