Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Posljednje polijetanje Space Shuttlea Columbia
Posljednje polijetanje Space Shuttlea Columbia Na današnji dan 2003. godine posljednji je put lansiran Space Shuttle Columbia (NASA Orbiter Vehicle Designation: OV-102), koji je bio drugi izrađeni, i prvi Space Shuttle korišten za svemirske letove u floti orbitera NASA-e. Prvi puta lansiran u misiji STS-1, prvoj misiji Programa Space Shuttle, kompletirao je 27 misija prije nego je uništen u nesreći tijekom povratka u atmosferu 1. veljače 2003., na kraju misije STS-107. Svih je sedam astronauta je poginulo. Nakon nezavisne istrage o uzrocima katastrofe, NASA je odlučila povući flotu Space Shuttle orbitera 2011., u korist sada otkazanih programa Constellation i letjelice s ljudskom posadom Orion.
Branko I. Bolić: Zapaljivost (i otrovne osobine) kemijskih materija, načini njihovog gašenja i upotreba za isto
"Široku i mnogostranu primjenu kemijskih proizvoda u industriji i običnom životu susrećemo tek nakon velikog svjetskog rata. Teški ožiljci stvoreni na našem globusu posljednjim ratnim pustošenjima, diktiraše nove uslove života, a ovaj ubrzanje i razvoj kemijske industrije, ćiji proizvodi postadoše danas našom nasušnom potrebom. I ako jedan dio razvitka u ovoj industriji pada i prije rata, ipak čitav niz tvorničkih dimnjaka i postrojenja stvoreni poslije njega i razbacani širom cijeloga svijeta, obrazovaše grandiozan organizam današnje nove i moćne kemijske produkcije. Svojim preimućstvima u pogledu vrste, količine kvalitete i cijene, ona je potisla iz upotrebe i zamjenila čitav niz primitivnih sredstava; obogatila čovjeka mnogim novim iskustvima; olakšavajuči napredak i podizanje u mnogim granama ljudske djelatnosti; stvarajući tako novu epohu u našem životu."
clanak
KAKO NASTAJE SAN
Ima nas mnogo, koji smo o tome problemu već razmišljali, ali si nismo znali dati odgovora. U članku pročitajte do kakvih i kojih zaključaka dolazi o postanku sna moderna prirodna nauka.
Autor0000003944
JOHN CARPENTER
John Howard Carpenter (16. siječnja 1948., Carthage, New York) američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj filmske glazbe. Carpenter je režirao filmove raznih žanrova (komedije, horrore, znanstveno fantastične), no mnogi ga drže za jednog od najboljih redatelja filmova strave i užasa. Franšize filmova (kako ih filmofili nazivaju, odnosno serijali) Petak 13. (1980) (snimljeno 11 filmova) i Halloween (8 filmova) krenule su poslije njegovog filma ˝Noć vještica˝ iz 1978. godine. John Carpenter je s filmom Vampiri Johna Carpentera (ili samo Vampiri) (eng. John Carpenter’s Vampires) iz 1998. osvojio nagradu Saturn u kategoriji najbolja glazba.
Autor0000011190
IVAN MEŠTROVIĆ
Ivan Meštrović, (Vrpolje kod Slavonskog Broda, 15. kolovoza 1883. - South Bend, Indiana, SAD, 16. siječnja 1962.), hrvatski kipar i arhitekt. Sa šesnaest godina, Harold Bilinić, kamenorezac iz Splita, prepoznao je njegov dar i uzeo ga je za šegrta. Njegov umjetnički talent razvio se gledanjem znamenitih građevina Splita, uz pomoć pri školovanju Bilinićeve supruge, koja je bila profesor u srednjoj školi. Uskoro, pronašli su jednog bečkog vlasnika rudnika, koji je financirao Ivanovo preseljenje i školovanje u Beču. Svoju prvu izložbu priređuje 1905. godine u Beču s grupom Secesija, uz primjetan utjecaj stila Art Nouveau. Njegov rad je ubrzo postao popularan i Meštrović počinje zarađivati dovoljno za sudjelovanje na međunarodnim izložbama, na koje je putovao sa svojom suprugom Ružom Klein. Godine 1908. seli se u Pariz. Skulpture napravljene u tom razdoblju, donose mu međunarodni ugled. U Beograd se seli 1911. godine, a ubrzo potom u Rim, gdje je proveo naredne četiri godine studirajući na skulpturama antičke Grčke.
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.