Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Međunarodni dan nenasilja - 02.10.2007.
Na rođendan najpoznatijeg „nenasilnika" na svijetu, Mahatma Gandhija, obilježava se od 2007. odlukom Ujedinjenih naroda Međunarodni dan nenasilja. Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine. Njegovo ime sinonim je za životno držanje koje je odlučujuće promijenilo smjer povijesti i koje još i danas ima utjecaja na milijune ljudi.
Dr. A. ŠTAMPAR: JE LI ALKOHOL HRANI?
" Obično se kaže: bez alkoholnog pića nema pravoga života, piće hrani, čovjeka i daje mu okrepe.Labavih izgovora ima u svijetu dosta; ne treba da im se čudimo: u današnjem vijeku obuzelo je piće cijeloga čovjeka, zagospodarilo njime, pa nije za čudo, da nemoćni rob piću za volju izmišlja svakovrsne izgovore.A što kaže znanost na ovo važno pitanje: je li alkohol hraniv? Ne ćemo pri tome isticati imena tolikih velikih učenjaka, koji su već odavna prelomili štap nad alkoholnim pićem, niti ćemo se bojati one šačice učenih, koji na štetu napretka ljudskoga uzeše alkohol u svoju dosta slabu zaštitu."
Autor0000010862
KRMPOTIĆ IVAN: KAKO ŽIVI KOKOT PITOMI S IZVADJENIM MOZGOM?
Krmpotić Ivan: Kako živi kokot pitomi s izvadjenim mozgom? Iako ovaj naslov djeluje kao početak kakvog vica, uvjeravamo Vas da to nije slučaj. U ovom članku pročitajte o pokusu na kokotu,što se događa kada se organizmu oduzme funkcija velikog i malog mozga, te saznajte da li je takvo stanje održivo, i kakve su reakcije organizma u takvoj situaciji.
Autor0000008179
MOHANDAS KARAMCHAND GANDHI
Mohandas Karamchand Gandhi (Porbandar, 2. listopada 1869. - New Delhi 30. siječnja 1948.), indijski političar. Indijski vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Gandhi, znan i kao Mahatma Gandhi, rođen je u hinduskoj obitelji u mjestu Porbandar u današnjoj državi Gujarat dana 2. listopada 1869. godine. Studirao je pravo na sveučilištu u Londonu. Nakon što je 1891. završio studij prava (1889. - 1891.) Gandhi se vratio u Indiju i pokušao raditi u struci, ali u tome nije imao uspjeha. Dvije godine kasnije indijska tvrtka koja je imala poslovne odnose s Južnom Afrikom zaposlila ga je kao svog pravnog savjetnika u uredu u Durbanu. Njegov doprinos ljudskom rodu ne mjeri se mjerilima XX. stoljeća već mjerilima kompletne ljudske povijesti. U Ujedinjenim narodima održana je komemorativna sjednica, a sve zemlje svijeta indijskim predstavnicima u Ujedinjenim narodima izrazili su sućut. Uskoro nakon njegove smrti došlo je do vjerskog nasilja u Indiji i Pakistanu, ali su Gandhijeva učenja ostala i postala inspiracija nenasilnim pokretima u drugim dijelovima svijeta. Njegovo djelo posebice je djelovalo na američkog borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga.
Autor0000013930
MARCEL DUCHAMP
Marcel Duchamp (Blainville kod Rouena, 28. srpnja 1887. - Neuilly, 2. listopada 1968.), francuski slikar Živio je i djelovao pretežno u SAD-u. U prvim je redovima pod utjecajem kubizma i futurizma. Godine 1916. inicijator je newyorškog pokreta Dade u okviru kojega eksperimentira s različitim tehnikama i izlaže svoje prve radove tipa ready-made. On bi sasvim obične predmete predstavljao kao umjetnička djela (pisoar nazvan fontana) ili bi sastavljao od običnih predmeta nelogične spojeve (readymade). Poslije 1919. godine pridružuje se nadrealistima u Parizu. Raznovrsnošću svoga djela i svojim teoretskim člancima, jedna je od najutjecajnijih ličnosti u suvremenoj umjetnosti.