Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Rođen Zekoslav Mrkva - 27.07.1940.
Zekoslav Mrkva (Bugs Bunny) je izmišljeni sivi zec koji se pojavljuje u crtanom serijalu Looney Tunes kompanije Warner Bros. Jedan je od najslavnijih izmišljenih junaka na svijetu. Prema njegovoj biografiji, rođen je 27.07.1940. u Brooklynu, New York. Glas mu je posuđivao za hrvatsku sinkronizaciju Zekoslava Mrkve hrvatski glumac Vladimir Puhalo.
clanak
Dan za šetanje sobnog bilja
Na današnji dan, u Americi se obilježava Dan za šetanje sobnog bilja. Ponosni vlasnici biljaka mogu pokazati svoje lisnate prijatelje cijelom susjedstvu na Dan za šetanje sobnog bilja. Ideja koja stoji iza ovog dana je slavljenje biljaka, te upoznavanje biljaka s njihovom neposrednom okolinom, što je navodno dobro za njihovo zdravlje. Vlasnici biljaka mogu se međusobno diviti svom bilju uz razmjenu priča i savjeta o brizi biljaka. Za one koji ovaj koncept smatraju pomalo čudnim, postoje konzervativniji načini za uključivanje u obilježavanje ovog dana. Biljke rastu kroz svoj život, te možete iskoristiti ovaj dan kako bi presadili biljku u veću posudu ako im je dosadašnja postala premalena. Možete povesti biljku u šetnju do nove lokacije unutar kuće gdje će možda dobivati više sunca. Ako ne posjedujete kućnu biljku, nema boljeg dana da jednu donesete kući i predstavite je svojoj obitelji.
clanak
TVORNICA KONZERVA ZMIJSKOG MESA
"Farmer Džordž Ind izabrao je za svoju farmu jedno mjesto od 13 kilometara južno od grada Arkadije u Floridi. Izbor je ispao vrlo nesretan. Kroz nekoliko dana cijelo stado krava, koje je pustio na pašnjak, pocrkalo je od ujeda otrovnih zmija. Glad je natjerao farmera, da se sjeti priče o tome, kako se Indijanci nekih južnih plemena hrane tim zmijama, i da ih, štaviše, smatraju za poslasticu...."
Autor0000005891
RADE ŠERBEDŽIJA
Rade Šerbedžija (Bunić kod Korenice, 27. srpnja 1946.) filmski, televizijski i kazališni glumac, pjesnik i glazbenik. Diplomirao 1969. na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkomu Dramskom kazalištu ˝Gavella˝. Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada ˝Vladimir Nazor˝, Nagrada ˝Dubravko Dujšin˝, Nagrada ˝Orlando˝ na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u Iluziji (1967.) K. Papića, dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) B. Ivande. Objavio je 2 zbirke pjesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Unatoč tome što je već glumio u 80-ak filmova distribuiranih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svjetske vode zadobio je filmom Hanin rat te filmom Prije kiše Milče Mančevskog. 1996. Šerbedžija je glumio oca izbjeglice u filmu Belma te u novozelandskom filmu Ne znam engleski (Broken English). Potom su uslijedile uloge u vodećim holivudskim ostvarenjima Svemirski kauboji, Nemoguća misija, Zdrpi i briši i drugi.
Autor0000000645
MIHAIL JURJEVIČ LJERMONTOV
Mihail Jurjevič Ljermontov (Moskva, 15. listopada 1814. - Pjatigorsk, 27. srpnja 1841.), ruski pjesnik. Rođen i odrastao u Moskvi, Ljermontov je napustio moskovsko sveučilište i stupio u gardijsku vojnu akademiju u Petrogradu. Potresen Puškinovom smrću napisao je pjesmu ˝Smrt pjesnika˝, zbog koje je uhićen i po carevoj naredbi premješten na Kavkaz. Pomilovan je, ali zbog dvoboja sa sinom francuskog zastupnika ponovno je premješten na Kavkaz. Nije se uspio osloboditi vojne službe i posvetiti isključivo književnom radu. Godine 1841., došavši u sukob s kolegom iz vojne škole, oficirom Martinovom, ubijen je u dvoboju, u dobi od 26 godina. Kao romantik pjevao je o ljudima snažnih strasti, o proslavljenim junacima i ruskoj prošlosti. Osuđuje društvo kakvo poznaje, te slavi poštenje i snažne karaktere. U romanu ˝Junak našeg doba˝ prikazuje zatvoren krug plemićkog društva, junaka čiji je ˝portret sastavljen od poroka sveg našeg pokoljenja˝.