Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Proizvedena posljednja klasična VW Buba - 30.07.2003.
Volkswagen Buba automobil je njemačkog proizvođača Volkswagena. Nakon 36 godina proizvodnje, tvornica u Puebli je proizvela posljednju originalnu Bubu dana 30. srpnja 2003. Vozilo je odmah otpremljeno u Volkswagenov muzej u Wolfsburgu, a pratio ga je mariachi sastav. Kada je godine 2003. proizveden posljednji primjerak u Meksiku, Buba je već bila najprodavaniji model (bez mijenjanja dizajna) nekog automobila u povijesti. Kao rijetko koji automobil, Buba je dosegla kultni status te ima veliki broj ljubitelja širom svijeta, udruženih u klubove. Pojavljivala se u popularnoj kulturi (Herbie u istoimenom Disneyevom serijalu filmova), bila jedan od zaštitnih znakova hippie pokreta te neiscrpan izvor inspiracije za brojne profesionalne i amaterske prerade.
clanak
Međunarodni dan prijateljstva
Svjetski dan prijateljstva je inicijativa koju je UNESCO predstavio Generalnoj skupštini UN-a još 1997. godine, a koja je definirala kulturu mira kao niz vrijednosti, stavova i akcija koje odbacuju sve vrste nasilja uz nastojanja da se spriječe mogući konflikti već u samim počecima. Međunarodni dan prijateljstva proglašen je 2011. godine od strane UN-a imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i individualcima može stvoriti uvjete mira i doslovce graditi mostove među zajednicama.
clanak
PINGO - HUMAK S LEDENOM JEZGROM
"Među mnogim oblicima reljefa na područjima Zemljine površine, gdje vladaju velike i stalne hladnoće, poznata je i pojava koja se naziva pingo. Naziv pingo predložio je kanadski istraživač Porsild 1938. godine prema eskimskom nazivu koji znači brežuljak. "
Autor0000012342
IVAN BJELOVUČIĆ
Ivan Bjelovučić (Lima, 30. srpnja 1889. - Pariz, 14. siječnja 1949.) prvi hrvatski zrakoplovac. Od početka 18. stoljeća, obitelj Bjelovučić iz mjesta Janjine na Pelješcu davala je velik broj pomorskih kapetana i brodara te stekla znatan imetak. I van Bjelovučić, kojega u Peruu nalazimo pod imenom Juan Bielovucic, a u Francuskoj pod imenom Jean Bielovucic Cavalier, rođen je 30. srpnja 1889. godine u glavnom gradu Perua, Limi, od oca Hrvata Mihe Bjelovučića, rođena u Košici u Rijeci Dubrovačkoj, i majke Francuskinje Adrienne Cavalier. Ivanov otac bio je vrstan pomorski kapetan, koji se, trgujući po svijetu, skrasio u Južnoj Americi, u Peruu. Kada je Ivanu bilo osam godina otac mu se teško razbolio te otišao na oporavak u Dubrovnik, gdje je uskoro i umro. Po očevoj smrti majka s djecom seli k svojoj obitelji u Francusku. Bjelovučić se školovao u Parizu te tu završio studij i stekao diplomu iz filozofije i književnosti.
Autor0000007660
EMILY BRONTE
Emily Jane Bronte (Thorton, 30. srpnja 1818. - Haworth, 19. prosinca 1848.), engleska književnica.Bila je to peto od šestero djece u obitelji. Godine 1820. obitelj se preselila u zabačeno seoce Haworth. Tu je Emily, zajedno sa sestrama, provela gotovo čitav život. Njena majka je umrla 21. rujna, 1821., a već u kolovozu 1824., Charlotte i Emily su poslane sa svojim starijim sestrama, Marijom i Elizabetom, u školu Clergy Daughters, Cowan Bridge (Lancashire), gdje su oboljele od tuberkuloze. Cijela situacija, te ova škola kasnije su poslužili njenoj sestri Charlotte kao inspiracija za pisanje romana 'Jane Eyre'. Marija i Elizabeta su se vratile u Haworth te su se ubrzo razboljele i umrle od tuberkuloze 1825. 1842. Emily je započela raditi kao guvernanta na Ženskoj akademiji Miss Patchett, Law Hill School, u blizini Halifaxa, ostavljajući taj posao nakon šest mjeseci zbog nostalgije. Kasnije, zajedno sa svojom sestrom Charlotte, pohađala je privatnu školu u Bruxellesu do smrti njihovog tetka, kad su se vratile u Englesku. Pokušale su otvoriti školu u obiteljskoj kući, no nisu imale učenika. Otkriće Emliynog pjesničkog talenta, potaknulo je njenu sestru Charlotte na ideju da njih dvije i njihova treća sestra, Anna, objave zajedničku zbirku pjesama pod naslovom Poems by Currer, Ellis and Acton Bell. Da bi zbjegle tadašnje predrasude o ženama koje su se bavile pisanjem, sve tri sestre su koristile pseudonime (Curran Bell, Ellis Bell i Acton Bell). U svom jedinom romanu 'Orkanski visovi' dala je više maha svojoj fantaziji i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije. Nekoliko njezinih pjesama: 'Stari stoik', 'Sjećanje', 'Posljednji stihovi', ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske poezije. Kao i njene sestre, Emily je uvijek bila slabog zdravlja. Umrla je od tuberkuloze 19. decembra, 1848., oko dva sata popodne, u ranoj dobi od 30 godina.