Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan grada Katela - 04. oujak
Dan grada Katela - 04. oujak Katela su pitoreskni grad srednje Dalmacije, u samoj blizini Splita, najveeg hrvatskog grada na moru, Trogira, grada zatienog od strane UNESCO-a, i Solina, poznatog po drevnoj Saloni iz rimskog doba. Katela su oformljena od sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Katelanskog zaljeva. To su: tafili, Novi, Stari, Luki, Kambelovac, Gomilica i Suurac. Katela su udaljena desetak kilometara od Trogira na zapadu i Splita na istoku i vrlo su dobro povezana glavnim cestovnim pravcima s tim dijelom Dalmacije, ali i s kontinentalnom Hrvatskom. Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva 476.godine ovaj kraj potpada pod Bizant.Poetkom 7.stoljea uslijedili su avarsko-slavenski napadi, a konano i pad Salone.Rimljani pronalaze sklonita u okolnim gradovima,romanizirani Iliri se povlae u brda. U romanskim gradovima se nastavlja antika tradicija,na naputena podruja izvan gradskih zidina ,naselili su se u 7 st.n.e. Hrvati.
clanak
Dan gramatike
Danas se obiljeava dan gramatike. Proslavite ovaj dan pravilnim koritenjem "", i "", stavljanjem tokica na "i" te primjenom ostalih gramatikih pravila. Pazite na strukturu reenice te provjerite koristite li pravilno interpunkcijske znakove.
clanak
Zato se kukci pritajuju?
"Mnogi kukci kad ih se progoni, utajuju se, priinjavaju se mrtvima. Tko se od nas nije udio, kad je posegao za bojom ovicom, kako ona nije pokuavala, da se spasi bijegom, nego je leala kao bez ivota? Mnogi prirodoslovci bavili su se tim problemom." Vie proitajte u lanku.
Autor0000011083
CHRIS REA
Christopher Anton Rea (Middlesbrough, 4. oujka 1951.), poznatiji kao Chris Rea, engleski je kantautor i gitarist, prepoznatljiv po osebujnom hrapavom glasu i slide guitar nainu sviranja. Prvi hit, Fool (If You Think Its Over) imao je 1978. godine, a popularan je postao tijekom 1980-ih, to je kulminiralo albumom The Road to Hell iz 1989. godine, koji je dosegao esterostruku platinastu tirau i kojeg je kritiar John Floyd nazvao "suvremenim remek-djelom". Njegova gitaristika virtuoznost (jedan je od ponajboljih sviraa gitare Fender Stratocaster te jedan od ponajboljih gitarista uope), karakteristian hrapavi, zadimljeni i vrlo duboki glas te odline pjesme uinili su ga svjetski poznatim izvoaem. Svirajui svoj unikatni blues stil uporno se odbijao utopiti u mainstream te slijediti svjetske glazbene trendove.
Autor0000000141
ANTONIO VIVALDI
Antonio Vivaldi (Venecija, 4. oujka 1678. - Be, 28. srpnja 1741.), talijanski skladatelj, violinist, najpoznatiji po etiri koncerta "etiri godinja doba". Otac, Giovanni Battista Vivaldi, bio je vrsni violinist, a sluio je u Dudevoj kapeli crkve svetog Marka u Veneciji. 1713. imenovan je profesorom violine u Seminario musicale dell`Ospitale della Pieta u Veneciji gdje se kolovala enska siroad, a uz tu e instituciju ostati vezan sve do 1740. godine. Svoj sladateljski talent zapoet e razvijati upravo piui djela za te mlade glazbenice, a zahvaljujui njihovim interpretacijama za njega e se prouti itavom Venecijom. Iste godine kada je imenovan profesorom skladao je i svoju prvu operu Ottone in Villa. Djelo je nastalo u Vicenzi, a ovaj izlet u svijet kazalita potaknut e ga da izrazi svoj dramski temperament i na stvaranje etrdesetak opera ije su partiture do danas uglavnom izgubljene. Upravo mu je ova vrsta, opera, omoguila da svoja djela izvede na najveim svjetskim pozornicama. Od 1718. do 1722. obilazio je prijestolnice kulture i u njihovim kazalitima uprizorivao svoje opere. 1723. postaje europska zvijezda te esto odlazi na gostovanja kao cijenjeni virtuoz. Od 1725. do 1735. nalazi se na velikoj europskoj turneji. Osim u domovini, bio je oboavan i u Austriji, Njemakoj i Nizozemskoj te je ak i Sveti Otac zahtijevao da uje tog virtuoza koji posvuda izaziva senzaciju. Naputen i zaboravljen umro je od interne upale u Beu. Pokopan je 28. srpnja 1741. na bolnikom groblju u grobnicu za siromahe.
Autor0000001173
NIKOLAJ VASILJEVI GOGOLJ
Nikolaj Vasiljevi Gogolj, ( 31. 03.1809.(Soroinci) - 04.03.1952. (Moskva)) ukrajinski i ruski knjievnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma, najpoznatiji po romanu "Mrtve due". Gogolj spada meu najznaajnije knjievnike u svijetu. Svoja je djela pisao na ukrajinskom i zatim ruskom jeziku, jer je Ukrajina u tom trenutku bila sastavni dio Ruskog Carstva pod razliitim kulturno-drutvenim restrikcijama. Svoj prvi knjievni pokuaj Hans Kihelgarten, spalio je ostavi nezadovoljan njime i vjerujui da e ostvariti neto mnogo bolje. Gogolj je od poetka razvijao pripovijetku kao posebnu vrstu knjievne proze, davajui joj nov sadraj i oblik. Svoju prvu zbirku pripovijedaka, "Veeri na zaselku kraj Dikanjke", nije napisao realistinim nego romantinim karakterom.Osim pripovijetka Gogolj pie i drame: komedije "enidba" i "Revizor", roman poema "Mrtve due" i povijesni roman "Taras Bulja".Zahvaljujui Gogolju dolo je do apsolutne prevlasti proze nad poezijom u ruskoj knjievnosti i zato Gogolja treba smatrati "ocem ruske prozne knjievnost". Gogolj je stvorio likove koji su u ruskom drutvu postali obrasci za lijenosti, glupost, sebinost, lakoumnost i korupciju.