Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
OTKRIVENO HAVAJSKO OTOČJE
Na današnji dan 1778.,James Cook je otkrio Havajsko otočje koje se sastoji od 137 otoka. Stariji naziv za ovu državu bio je Sandwich otoci. Svi otoci vulkanskog su porijekla. Mauna Kea uzdiže s na 4201 m NV a dno mu leži čak 5000 m ispod morske razine, što znači da je sveukupno preko 9000 m visok. S tom mjerenom visinom najviši je vrh na Zemlji. Malo niži Mauna Loa, mjeren po svom obujmu, najmasivniji je vulkan na Zemlji. Njegova je težina toliko velika da dokazano deformira pacifičku ploču.
M.Šenoa: Moja domovina - Plitvička jezera
"Dobra je mati priroda vrlo mačehinski obdarila naše južno visočje. Posijala je punom pregršti tvrdi kamen i nevri-jednu vrištinu na ono malo visokih polja podignula u nedohitne nebeske visine vapneno morsko dno prošlih tisućljeća, stvorivši od njega silne timore, strme kukove posred onih veličajnih planina."

clanak
NOVA REAKCIJA NA KRV
Pročitajte nekoliko "kemijskih" zaključaka o reakciji gljiva, krvi i zraka.


Autor0000013998
TAKESHI KITANO
Takeshi Kitano (Kitano Takeshi) (Adachi, Tokio, 18. siječnja 1947.) jedno je od najpoznatijih medijskih lica Japana. Uz režiju i glumu, vrijedan je novinski kolumnist, pisac, pjesnik, slikar te sudjeluje u nekoliko TV emisija na japanskoj televiziji. Slavu koja ga danas prati, kao i svoj nadimak Beat, stekao je ranih sedamdesetih u manzai-komediji, kao polovica dua "Two Beats", koji publiku šarmiraju svojim brzopoteznim prepucavanjem i satiričnim humorom. Godine 2000.Kitano se našao vrlo blizu holivudskog uspjeha svojim prvim međunarodnim uratkom "Brother". Godine 2001. pojavljuje se u kontroverznom japanskom hitu "Battle Royale", filmu o srednjoškolcima koji su dovezeni na otok kako bi ubili jedan drugoga. Godinu poslije, prvi put u šest godina, Takeshi Kitano ostao je iza kamere. Film "Dolls" bio je njegov deseti scenarističko-redateljski uradak. Uvriježeno je pravilo da se kao Beat Takeshi potpisuje pod svoje glumačke, a s Takeshi Kitano pod svoje redateljske uratke.
Autor0000003223
RUDYARD KIPLING
Rudyard Kipling (Mumbai, 30. prosinca 1865. - London, 18. siječnja 1936.), engleski književnik, dobitnik Nobelove nagrade. U djetinjstvu je naučio hindski, pohađao je vojno učilište u Devonshireu, a 1833. vratio se u Indiju i djelovao kao novinar. Putovao je u Japan, Ameriku i Južnu Afriku. S jednakim žarom djelovao je u književnom i političkom životu Britanije. Godine 1907. dobio je Nobelovu nagradu. Njegova proza donosi izuzetnu sliku indijskog života i svijeta britanskih vojnika, s osobitim smislom za svijet djece i životinja. Bio je zagovornik britanskog imperijalizma, a kao utjelovljenje kolonijalizma nemilosrdno je karikiran i parodiran. Najčitanije su i najznačajnije njegove knjige o džungli, koje karakterizira izvanredno poznavanje tajanstvene Indije i svijeta životinja. Djela: "Balade iz vojarne", "Priproste priče s planine", "Sablasna rikša i druge priče", "Knjiga o džungli", "Kim", "Svjetlost se ugasila".
Autor0000008512
KEVIN COSTNER
Kevin Michael Costner (Lynwood, Kalifornija,18. siječnja 1955.) američki filmski glumac i redatelj koji često sam producira svoje filmove. Jedan je od rijetkih glumaca koji nikada nisu snimili niti jedan nastavak svojih najuspješnijih filmova ili uloga koje su ostvarili. Bejzbolska iskustva iz srednje škole pomogla su mu u dva baseball filma: Bull Durham (1988.) i Polje snova (1989.). Oba filma su postigla značajan uspjeh u blagajnama kina, pa se Costner mogao posvetiti režiranju. S budžetom od 18 milijuna dolara odlazi snimati vestern bajku kakvu Hollywood nije godinama vidio, Ples s vukovima (1990.). Film je bio nominiran za 12 Oscara, a osvojio ih je sedam, među kojima je dva Oscara dobio i Costner osobno - u kategorijama za najbolji film i za najboljeg redatelja, a Costnerova slava postala je neupitna.
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.