Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Otkriven otok Trinidad - 31.07.1489.
Na dananji dan panjolski moreplovac Kristofor Kolumbo na svojem je treem putovanju otkrio otok Trinidad. Trinidad je najvei i vie naseljen od dva glavna otoka i brojnim terena koje ine otoni narod Trinidad i Tobago.
clanak
Klimatoterapija naeg mora
"Nain ivota udaljuje sve vie civiliziranog ovjeka od prirode, a nastojanja onih, kojima je povjereno narodno zdravlje idu za tim, da ovjeka ponovo to vie priblie prirodi u interesu njegova daljnjeg razvoja i odranja. I tu je upravo more ono, koje ovjeku prua najvie mogunosti, da za vrijeme odmora doe u to ui i to dugotrajniji kontakt s prirodom."
Autor0000004420
J. K. ROWLING
Joanne Kathleen Rowling (pored Bristola, Engleska, 31. srpanj 1965.), takoer poznata i kao J. K. Rowling ili Joanne K. Rowling, je engleska knjievnica. Britanska autorica, pisac popularne i od kritiara prihvaene serije o Harryju Potteru koja govori o mladom arobnjaku kroz njegovo kolovanje. Nakon diplome na University of Exeter 1986. godine poinje raditi za Amnesty International u Londonu, gdje zapoinje pisati Harry Potterove avanture. U ranim 90-ima putuje u Portugal gdje poduava strance engleskom jeziku, ali nakon kratkog braka i roenja kerke vraa se u Englesku i nastanjuje u Edinburghu. ivi od socijalne pomoi, uz poduavanje drugih, nastavlja s pisanjem. Njena prva knjiga u seriji, Harry Potter i Kamen mudraca (1997), ostvarila je izvanredan uspjeh, obraajui se istovremeno djeci (ciljanoj publici) i odraslima. ivim opisima i matovitom okosnicom prie, predstavlja avanture neoekivanog heroja Harryja Pottera, osamljenog siroia koji otkriva da je zapravo arobnjak, i prijavljuje se u Hogwartsovu kolu arobnjatva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, ukljuujui British Book Award. Slijede nastavci: Odaja tajni, Zatoenik Azkabana, Plameni Pehar, Red feniksa, Princ mijeane krvi - takoer bestseleri, izdani u vie od 200 zemalja i prevedeni na oko 60 jezika. U 2001 godini su objavljeni udesne zvijeri i gdje ih nai i Metloboj kroz stoljea, s prihodima namijenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je doista potakla entuzijazam meu djecom i zasluna je za stvaranje novog zanimanja za itanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001 godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svijetu. Ostali nastavci su takoer vrlo uspjeno ekranizirani. U oujku 2001 godine, Rowlingovoj je dodijeljena titula OBE (Officer of the British Empire).
Autor0000010120
DENIS DIDEROT
Denis Diderot, (Langres, 5. listopada 1713. - Pariz, 31. srpnja 1784.), francuski filozof i knjievnik. Uao je u krugove filozofa, literata i slobodnih mislilaca koji su u 18. stoljeu odigrali golemu ulogu u ideolokom pripremanju "treeg stalea" za obraun s ancien rgimeom. Postao je pokreta monumentalnog pothvata koji je bio sinteza znanja epohe, ali i plan za obaranje jednoga preivjelog sustava. Oko Enciklopedije okupio je najbolje umove svoga vremena. Osobno je redigirao svaki svezak, te napisao vie stotina lanaka. Uz intenzivan 20-godinji rad na Enciklopediji, napisao je niz vanih filozofskih radova u kojima razvija svoj materijalistiki pogled na svijet. Analizirajui u djelu Saloni slikarstvo epohe osniva je umjetnike kritike; prvi je iznio proto-evolucionistike ideje o varijacijama i prirodnom odabiru, te je time pretea Lamarcka i Darwina. Djela: DAlambertov san, Elementi fiziologije, Misli o objanjenju prirode, Razgovor izmeu DAlamberta i Diderota, Redovnica, Pismo o slijepcima...