Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Meunarodni dan bioloke raznolikosti - 22.05.1993.
Meunarodni dan bioloke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju bioloka raznolikost ima u odrivom razvoju. Obiljeava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biolokoj raznolikosti. Republika Hrvatska pridruila se svijetu u nastojanjima za ouvanje bioloke raznolikosti i unapreenje zatite prirode, a Hrvatski sabor je, donoenjem Zakona o zatiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Meunarodni dan bioloke raznolikosti obiljeava i Dan zatite prirode u Hrvatskoj.U Danu zatite prirode organiziraju se odgojne, obrazovne, rekreativne, strune i druge aktivnosti kojima se na primjeren nain potie i promie zatita prirode, a Ministarstvo kulture tradicionalno dodjeljuje nagrade na podruju zatite prirode.
clanak

Izašla igra Pac-man


U Japanu je objavljen Pac-Man, arkadna igra koja je postala jedna od najuspješnijih videoigara. Igru je dizajnirao Iwatani Toru, dizajner videoigara,a razvila ju je japanska tvrtka Namco dok je za trište u SAD-u licenciju i distribuciju drala tvrtka Midway. Ova igra bila je vrlo popularna i kod nas, a kako bi vas podsjetili na ovu igricu, pronašli smo i link gdje se ona danas moe igrati besplatno online ovdje.

Kako emo graditi seoske zahode
"Ako zahoda nema nuda se obavlja gdje god ovjeka zatekne: u vrtu, u tali, ili iza kue. Ako postoji zahod koji je zlo graen, on je esto puta pravo rasadite zaraznih bolesti. "


clanak
JE I ZMIJA
"Poznato je da je je imun (otporan) protiv zmijskog otrova. Ali postoji i suprotno miljenje, koje tvrdi da ne prerauje on uvijek bez boli velike doze otrova. U tom pogledu zanimljiv je pokus, kojega rezultati potvruju potpun imunitet jea na otrov riovke, neosporno smrtonosan za druge ivotinje. Ovaj pokus pretvorio se u dvoboj izmeu jea i riovke i izveden je u okolnostima maksimalno priblinim prirodnim uslovima."
Autor0000011639
VICTOR HUGO
Victor-Marie Hugo (Besanon, 26. veljae 1802. - Pariz, 22. svibnja 1885.), francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava, te moda najutjecajnija linost Francuskog romantizma. Iako je u Francuskoj najpoznatiji po svojim pjesmama i dramama, u ostalom svijetu znamo ga po romanima Jadnici (Les Misrables) i Zvonar crkve Notre-Dame (Notre-Dame de Paris). Meu njegovim mnogim pjesnikim zbirkama, Les Contemplations i La Lgende des Sie'cles su iznimno cijenjene kod kritiara, a Hugo se nekad identificira kao najvei francuski pjesnik. Iako je bio ekstremno konzervativan dok je bio mlad, pridruio se ljevici to su godine prolazile. Postao je strastveni republikanac i njegova djela dodiruju politike i socijalne probleme i umjetnike trendove tog vremena.
Autor0000006341
ARTHUR CONAN DOYLE
Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 22. svibnja 1859. - Crowborough, Sussex, 7. srpnja 1930.), britanski autor kriminalistikih romana, najpoznatiji kao otac Sherlocka Holmesa i doktora Watsona.Nakon studija postao je brodski lijenik i otplovio na zapadnoafriku obalu, a 1882. zapoeo je privatnu praksu u Plymouthu. Doktorat je dobio 1885. Njegova je praksa bila neuspjena, a ekajui pacijente pisao bi knjige. Prvo mu je djelo izalo u Chambers's Edinburgh Journal prije njegove dvadesete godine. Ozbiljnije se posvetio knjievnosti nedugo nakon preseljenja u odmaralite Southsea. Prvo mu je znaajnije djelo bilo A Study in Scarlet (Skica u grimizu) koje je izalo u Beetons Christmas Annual 1887. i u kojem se prvi put pojavljuje Sherlock Holmes, stvoren prema profesoru Josephu Bellu. Doyle je bio ukljuen i u kampanju za reforme afrike Slobodne Drave Kongo zajedno s novinarom Edmundom Dene Morelom i diplomatom Rogerom Casementom. Napisao je The Crime Of The Congo 1909., dugi pamflet koji opisuje zloine u Kongu. Morel i Casment dali su mu inspiraciju za likove djela Izgubljeni svijet (The Lost World) iz 1912. U kasnim godinama, Doyle se vezao za spiritualizam i napisao je roman s likom Profesora Challengera pod imenom The Land Of Mist. Jedna je od njegovih udnijih knjiga The Coming Of the Fairies iz 1921. jer je bio uvjeren u istinitost fotografija vila iz Cottingleya koja su bile glavna inspiracija za djelo u kojem su se mogle proitati teorije o vilama i duhovima.
Autor0000009365
PETAR GUBERINA
Petar Guberina (22.05.1913., ibenik - 22.01.2005.,Zagreb), jezikoslovac. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveuilita u Zagrebu: francuski i latinski jezik (1935.). Doktorirao je na Sveuilitu Sorbonne u Parizu (1939.). Osnovao je Institut za fonetiku (1954.), a potom i Odsjek za fonetiku (1965.), kojima je rukovodio do umirovljenja (1983.). Autor je verbotonalnog sistema (VTS) originalne znanstvene teorije na podruju govorne komunikacije, i elektroakustikih aparata SUVAG konstruiranih prema verbotonalnim spoznajama (1954.1955.). Njegova istraivanja lingvistike govora dovode do revolucionarnog obrata u nastavi ivih jezika (audiovizualna globalnostrukturalna metoda AVGS), ali i u pristupu patologiji sluha i govora (verbotonalna metoda VTM), a profesora Guberinu uvode u red vodeih svjetskih znanstvenika na podruju humanistikih i biomedicinskih znanosti. Godine 1961. utemeljio je Polikliniku (tada Centar) SUVAG. Petar Guberina umro je 2005. godine.
Autor0000000114
RICHARD WAGNER
Richard Wagner (Leipzig 22. svibnja 1813. - Venecija 13. veljae 1883.), njemaki skladatelj, dirigent, reformator opere i sredinja linost u njenom razvoju u drugoj polovici 19. stoljea.Wagner zarana pokazuje interes za antiki teatar, Shakespearea, starogermansku mitologiju i srednjovjekovne kranske legende, to mu je dalo odlune stvaralake impulse. Sa 13 godina ve odlino govori engleski i grki, jezike koje je nauio da bi mogao Shakespearea i grke autore itati u originalu. U svojoj autobiografiji Wagner prisjea se da je kao djeak nastupao uz ouha u ulozi anela. Wagner se prvo razvio kao knjievnik, pa tek onda kao glazbenik, te je preko drame doao do glazbe to je utjecalo na njegovu kasniju reformu opere i rad na jedinstvu drame i glazbe. U Zrichu nastaju njegova glavna djela: Die Kunst und die Revolution (1849.), Das Kunstwerk der Zukunft (1850.), Oper und Drama (1851.) i Eine Mitteilung an meine Freunste (1852.). U tim je djelima teoretski i filozofski formulirao svoje umjetnike ideje i zamisao glazbenog kazalita budunosti. U tom periodu poinje raditi i na tetralogiji Prsten Nibelunga (Der Ring des Nibelungen), koja obuhvaa etiri glazbene drame: Das Rheingold (1852. - 1854.), Die Walkre (1852. - 1856.), Siegfried (1856. - 1871.) i Gtterdmmerung (1869. - 1874.). U tom periodu skladao je i uspjenu operu Tristan i Izolda (Tristan und Isolde, 1857.-1859).
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.