Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan zubi-vile
U nekom trenutku ivota, sve je nas posjetila zubi-vila. Tako da ne udi, da je negdje usput roena ideja o uvoenju dana u ast ove vile. Pria o zubi-vili see jo u doba srednjeg vijeka, iako tono porijeklo prie nije tono poznato. Zapravo, vila je moda samo bila sredstvo za smirivanje djeteta koje je prolazilo kroz udnu fazu gubitka zuba (na kraju krajeva, svi smo to proli). Ipak, dan zubi-vile osmiljen je kako bi se odala poast ovom velikodunom duhu koji je poznat po ostavljanju slatkia ili novca ispod jastuka u zamjenu za svaki ispali mlijeni zubi.
clanak
Jucca kao tekstilna biljka
"Za svjetskoga rata osjetila se u mnogim dravama velika oskudica sirovina za tekstilnu industriju, te su nauenjaci i industrijalci iskuavali razne biljke, ne bi li se dale iskoristiti za dobivanje tekstilnog vlakna i celuloze."
Autor0000011790
ANTE STAREVI
Ante Starevi (itnik, Gospi, 23. svibnja 1823. - Zagreb, 28. veljae 1896.), hrvatski politiar, publicist, knjievnik. Pored politikih aktivnosti bavio se povijeu, filologijom, knjievnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama i politikom satirom (Pisma Magjarolacah). Danas se esto naziva Ocem Domovine. U jesen 1845. godine zavrava gimnaziju u Zagrebu te odlazi u sjemenite u Senj, a otamo u Petu na studij teologije. Godine 1846. je dobio poasnu titulu doktora filozofije u Peti. Tada odluuje ne posvetiti se sveenikom pozivu ve borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku.
Autor0000004281
MICHEL DE MONTAIGNE
Michel de Montaigne (Chateau de Montaigne, 28.02.1533. - Chateau de Montaigne, 13.09.1592.), francuski pisac i jedan od najznaajnijih esejista. Inae je esej kao knjievni anr popularizirao upravo Montaigne. U Bordeauxu je 1580. objavio prve dvije knjige Ogleda ili Eseja (Essais, sv. 1, 57 poglavlja; sv. 2, 37 poglavlja). Te je godine poao na putovanje po vicarskoj, Njemakoj i Italiji, a u Rimu je ostao nekoliko mjeseci. O tom je putovanju svomu tajniku kazivao u pero Dnevnik s putovanja. Godine 1588. u Parizu je ponovo izdao prve dvije knjige Eseja, ali im je dodao i treu (13 poglavlja). Posljednjih se godina zbog slaba zdravlja zadravao uglavnom na svom imanju itajui, prvenstveno djela Platona, Tita Livija, Herodota i Sv. Aurelija Augustina; u Parizu je upoznao Marie de Gournay, koja mu je postala "duhovna ki" i koja je 1595. objavila posmrtno izdanje Eseja s Montaigneovim posljednjim dopunama.