Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
MEUNARODNI DAN BEZ KUPNJE
Sjetite se obiljeiti Dan bez kupovanja! Pravila su jednostavna - tijekom 24 sata napravite detoksifikaciju organizma i oslobodite ga konzumerizma, barem na jedan dan.
clanak
Krv jegulje
Jeste li znali da je krv jegulje otrovna? U kojoj mjeri, i na koji nain se ta otrovnost moe unititi, saznajte iz lanka.

Autor0000011188
CLAUDIO MONTEVERDI
Claudio Monteverdi (Cremona, krten 15. svibnja 1567. - Venecija, 29. studenog 1643.), talijanski skladatelj. Bio je instrumentalist i pjeva na dvoru u Mantovi te glazbeni ravnatelj crkve Sv.Marka u Veneciji. Posljednji je veliki majstor talijanskog renesansnog madrigala i prvi izraziti operni dramatiar glazbenog baroka. Skladao je desetak opera, ali je sauvan samo manji dio pa se njegov stilski razvoj moe potpunije pratiti u crkvenim djelima i osam zbirki madrigala. Svoj novi dramatian i afektivan stil (tzv. stile concitato) izloio je u predgovoru 8. knjizi madrigala. Od opera sauvane su "Orfej", "Tualjka" iz opere "Arijana", "Uliksov povratak u domovinu" i "Krunidba Popeje", kojom je poloio temelje talijanskoj baroknoj operi. Djelujui na razmei dviju epoha svojim cjelokupnim glazbenim opusom proveo je definitivan prijelaz iz glazbene renesanse u barok. Utjecaji Monteverdijeva stila proteu se preko venecijanske i rane napuljske operne kole sve do Hndela, a naziru se i kod Lullyja, Purcella i mnogih drugih.
Autor0000011013
GEORGE HARRISON
George Harrison (Liverpool, 25. veljae 1943. - Los Angeles, 29. studenog 2001.) bio je engleski gitarist, pjeva, skladatelj, producent, a najpoznatiji kao lan Beatlesa. Harrison je u Beatlesima svirao solo gitaru te su njegovi glazbeni doprinosi esto bili usmjereni na oplemenjivanje tuih pjesama. Najpoznatije pjesme iz razdoblja solo karijere su "My Sweet Lord", "Give Me Love", "What Is Life" iz sedamdesetih, zatim "Got My Mind Set On You", posveta vremenima Beatlesa "When We Was Fab" te pjesme napisane s Wilburysima, "Handle With Care" i "End Of The Line".
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.