Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Zapoeo Ameriki graanski rat - 12.04.1861.
Ameriki graanski rat 1861. - 1865., u Sjedinjenim Amerikim Dravama, je bio rat izmeu sjevernih saveznih drava ( Unija ili Sjever ) i junih robovlasnikih drava ( Konfederacija ili Jug). Odvajanje junih drava poinje nakon amerikih predsjednikih izbora 1860., kada je izabran Abraham Lincoln, veliki protivnik ropstva. 12. travnja 1861. Junjaci su poeli bombardiranje utvrde Fort Sumter u luci Charleston, Juna Karolina, Juna Karolina.
clanak
Dan gledanja u nebo
Je li to avion? Je li ptica? Ne! To je nebo! Nikad ne znamo to se tamo gore dogaa. Asteroid ili meteor moda putuju prema Zemlji. Mogla bi nastupiti Pomrina Sunca. Jato gusaka ili ptica moe nam upravo prelijetati iznad glave. Ili se oblaci mogu formirati u zeia ili medvjeda, ili orlova. Proslavite dan gledanja u nebo uzimanjem nekoliko minuta od vaeg dana za traenje oblika i za divljenje nebu!
clanak
Novi planet Sunevog sustava
Proitajte kako je otkriven planet Pluton (iako mu je u danas status planeta oduzet): "Isprva se nije znalo, nije li eventualno kakva nova repaa, no ustrajnim motrenjem i traenjem na starijim fotografijama uspjelo je ustanoviti da se vjerojatno radi o novom transneptunskom planetu. Prema predlogu otkrivaa C. W. Tombaugh-a na Lowell Opservatoriju, dobio ie taj transneptunski planet ime Pluto."
Autor0000000668
TOM CLANCY
Thomas Leo "Tom" Clancy, Jr. (12. travnja 1947., Baltimore, Maryland - 1. listopad 2013., Baltimore, Maryland) je ameriki pisac najpoznatiji po pijunskim i tehno-triler romanima koji se bave posljedicama Hladnog rata i sadre bogate tehnike detalje o suvremenoj vojnoj nauci i ratnim vjetinama. Od njih su najpoznatiji oni o CIA-onom analitiaru Jacku Ryanu, a koji su posluili kao predloak za etiri igrana filma, te koji tvore izuzetno detaljni fiktivni univerzum poznat kao Ryanverse. Uz romane, od kojih su neki adaptirani u poznate hollywoodske filmove, Clancy je poznat i po tome to je 1996. bio jedan od osnivaa studija za video igre temeljene na njegovim romana poznat kao Ubisoft Red Storm Entertainment, meu kojima su najpoznatije one iz serija Rainbow Six, Ghost Recon i Splinter Cell. Clancy je takoer poznat i kao jedan od suvlasnika bejzbol kluba Baltimore Orioles.
Autor0000007039
STJEPAN MIHALI
Stjepan Mihali (Karlovac, 16. srpnja 1901. - Karlovac, 12. travnja 1984.), hrvatski knjievnik. Zavrio je Trgovaku akademiju. Izmeu dvaju ratova sudjelovao je u osnivanju kazalinih druina. Ureivao je asopis Svjetlo. Pisao je realistiku prozu u kojoj analizira psihologiju i mentalitet malograanske sredine. U dramskom opusu istiu se: Bukovaki, Patent, Grbavica i Mama Mag. Djela Knjiga o Mlakaru i drugima, Rakovac u Vinovrhu, Telei odresci, Elegija, Zapaljena krv.
Autor0000001997
RENATO BARETI
Renato Bareti roen je 1963. u Zagrebu, gdje neto kasnije takoreku diplomira komparativnu knjievnost i fonetiku. Od 1983. radi kao novinar u brojnim listovima, najvie u Slobodnoj Dalmaciji i njenim izdanjima. Objavio je zbirke pjesama Rijei iz depova (1998.) i Kome emo slati razglednice (2005.), izbor iz TV-kolumni Kadrovi kadra (2005.), te romana Osmi povjerenik (2003.), i Priaj mi o njoj (2006). Za roman Osmi povjerenik primio je pet nacionalnih knjievnih nagrada. Uz Ivicu Ivanievia i Antu Tomia, koscenarist je TV-serije Novo doba i igranog filma to je mukarac bez brkova. S njima dvojicom i drugim autorima sudjelovao je u nizu kolektivnih knjievnih i publicistikih projekata. U cijelosti ili u fragmentima, knjievna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemaki, engleski i ukrajinski jezik, a Osmi povjerenik doivio je i dramatizaciju na sceni HNK Split. Renato Bareti ivi i radi u Splitu, gdje je mu Maji i otac Katarini i Jakovu. Bibliografija: Rijei iz depova, Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998. Osmi povjerenik, AGM, Zagreb, 2003. Kadrovi kadra, AGM, Zagreb, 2005. Priaj mi o njoj, AGM, Zagreb, 2006.