Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Proglašena prva nezavisna država u Africi - 26.07.1847.
Liberija je država u zapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana. Godine 1847. postala je neovisna, a tijekom devetnaestog stoljeća u nju je preseljeno oko 13.000 bivših robova. Doseljenici su ostali odvojeni od većinskog domaćeg stanovništva, zadržavši vlast i privilegiran položaj u zemlji. Njihova vladavina okončana je 1980. državnim udarom kojim je započelo razdoblje nestabilnosti u političkom životu zbog sukoba većih etničkih skupina za dominaciju.
clanak
"Sve ili ništa" dan
Sve ili ništa dan je dan koji bi trebali živjeti kao da nam je posljednji. Učinite nešto što nikada prije niste učinili ili ste oduvijek željeli raditi. Pjevajte u javnosti, naučite svirati instrument ili prihvatite priliku da nešto promijenite. Sigurno ste već čuli za izraz, "Danas je prvi dan ostatka vašeg života?". Ovo je dan kada bi trebali dati sve od sebe ili se uopće ne potruditi. To je dan kada bi konačno trebali riskirati i učiniti nešto što ste oduvijek željeli učiniti, ali niste. Čak i ako sve pođe krivo ili završi neuspješno - barem ste pokušali! To je dan koji živite kao da vam je posljednji.
clanak
AMONIJAK KAO GORIVO
"U zemljama, u kojima nema mineralnoga ulja (nafte), bili su prisiljeni stručnjaci tražiti drugi materijal za pogon motora. Pravili su se pokusi s raznim surogatima za benzin, došlo je pače i do sintetskoga benzina i do drugih sintetskih tekućih goriva. U Nizozemskoj počeli su pače upotrebljavati plinoviti amonijak za pogon nekih vozila."
Autor0000010585
ALDOUS HUXLEY
Aldous Leonard Huxley (Godalming, 26. srpnja 1894. - Los Angeles, 22. studenog 1963.), engleski književnik. Djelovao je kao novinar, kazališni, likovni i glazbeni kritičar. Sedam godina boravio je u Italiji, a 1926. putuje oko svijeta. Od 1937. boravio u Kaliforniji. Javio se misaonom lirikom s jakim pesimističkim tonovima. U prvom razdoblju svojeg stvaranja prosvjeduje protiv životne besmislenosti, a u drugom razdoblju sve se više javlja mistična aura te se odaje studiju istočnjačke i zapadnjačke mistike. Pod kraj života uživao je halucinogene i opisivao njihov učinak. Prvi put uzima meskalin 1953. Čak je na samrti zamolio da mu se da doza LSD-a. Svoja iskustva s halucinogenim drogama, koja je pomno pratio tako što je bilježio doživljaje i snimao razgovore pod opijatima na diktafon, objavljuje u knjizi Vrata percepcije (1954.) i u eseju Raj i Pakao (1956.).
Autor0000012823
MICK JAGGER
Sir Michael Phillip ˝Mick˝ Jagger (Dartford, Kent, 26. srpnja 1943.) je engleski rock glazbenik, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen. Najviše je poznat kao pjevač i jedan od osnivača rock sastava The Rolling Stones. Jagger je stekao novinarsku ozloglašenost zbog priznanja o konzumiranju droga i ljubavnih angažmana, te je često prikazivan kao kontrakulturna osoba. Kasnih 1960-tih Jagger je počeo glumiti u filmovima ( počevši sa filmovima Performance i Ned Kelly). 1985 godine , Jagger objavljuje svoj prvi solo album, She’s the Boss, i imenovan je vitezom 2003. Rane 2009, pridružio se eklektičnoj supergrupi SuperHeavy. Jaggerova karijera razvijala se preko 50 godina. Za njegov stil nastupa kaže se da je ˝otvorio spolne definicije muževnosti i tako postavio temelje samostalnog ponovnog izuma i seksualne plastičnosti koje su danas integralni dio današnje kulture mladeži˝. Allmusic je opisao Jaggera kao ˝jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih frontmena u povijesti rock & rolla˝. Njegov karakterističan glas i izvedba, zajedno uz Keith Richardov stil sviranja postali su zaštitni znak Rolling Stonesa kroz čitavu karijeru benda.