Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Otkriven Machu Picchu - 24.07.1911.
Američki arheolog i političar Hiram Bingham III. 1911. godine, tijekom jedne od šest ekspedicija na najvišem dijelu peruanskih istočnih Andi, pronašao je Machu Picchu, "izgubljeni grad Inka". Machu Picchu je sveti grad Inka smjestio se na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na 2.350 metara nadmorske visine. Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je zbog izoliranosti ostao sakriven više od šest stoljeća. Grad svjedoči o vremenu carstva Inka koje je bilo ogromno. Nakon osvajanja teritorija, moćne Inke sagradile su kanale za navodnjavanje i sustave popločenih cesta, tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Danas arheolozi smatraju da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu jer u njemu nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde. Najvjerojatnije je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili kao tajni ceremonijalni grad. Ostaci Machu Picchua odaju carski stil Inka kakav se može naći i na drugim mjestima nekad najveće države Novoga svijeta prije dolaska Europljana.Machu Picchu je kako se čini bio napušten i prije nego što su carstvo Inka pokorili Španjolci, a prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Europe, a propast je dovršio građanski rat.
clanak
ULJE IZ SJEMENA LUBENICE
Pročitajte nekoliko crtica o dobivanju ulja iz sjemenki lubenica, te čemu još te sjemenke mogu poslužiti.

Autor0000011044
ALEXANDRE DUMAS
Alexandre Dumas sr. rođen Dumas Davy de la Pailleterie (Villers-Cotterets, 24. srpanj 1802. - Puys, 5. prosinac 1870.) francuski književnik Alexandre Dumas jedan je od začetnika takozvanog romana - feljtona. Pisac nevjerovano plodnog talenta, bogate fantazije i živa duha, okušao se jednako sretno u kazališnim djelima i u povijesnim romanima. Najpoznatije njegovo djelo je avanturistički roman „Tri mušketira“, poznat po zanimljivom zapletu, mnogim pustolovinama, te simpatičnim i hrabrim junacima. Utjecaj historijsko-avanturističkih Dumasovih romana osjetio se gotovo u cijeloj europskoj popularnoj literaturi. Bio je najpopularniji romanopisac i dramatičar svoga vremena. Napisao je, što sam, što u suradnji s drugima, oko 300 romana i drama. Za kazalište je zaslužan jer je dao prvu povijesnu romantičnu dramu „Henrik III i njegov dvor“.
Autor0000005016
ISAAC BASHEVIS SINGER
Isaac Bashevis Singer (Leoncin, 21. studenog 1902. - Miami, 24. srpnja 1991.), američki književnik židovskog porijekla. Rođen je u židovskoj obitelji 1902. godine u malom mjestu Radzymin u Poljskoj. Ubrzo s obitelj seli u Varšavu, gdje mu otac postaje rabinom. Kao 17-godišnjak, godine 1921. upisuje se u rabinsko sjemenište u Varšavi. No, već 1922. se vraća ponovno u Bilograj, gdje podučava hebrejski. Sljedeće 1923. godine ponovno se vraća u Varšavu i radi kao korektor u jednom jidiškom časopisu za književnost. Piše prikaze za novine i prevodi romane. Uskoro pod pseudonimom objavljuje svoje prvo prozno djelo ˝U starosti˝. Nagrađen je prvom nagradom na književnom natječaju. Druga priča pod nazivom ˝Svijeće˝ objavljena je pod imenom njegove majke. Godine 1935. seli u Sjedinjenje Američke Države gdje doživljava svoju punu afirmaciju. Iza ovoga prvoga romana slijedio je roman ˝Moskatovi˝. Ova obiteljska kronika tiskana je na engleskom jeziku 1950. godine. Sljedeći roman - ˝Dvorac˝ tiskan je 1967. godine, a roman ˝Imanje˝, koji prikazuju raspadanje pojedinih obitelji, 1969. godine. Roman ˝Neprijatelji, priča o ljubavi˝, napisan 1972. godine, nalik je pričama koje se događaju u New Yorku. Roman je jedna od najljepših ljubavnih priča napisanih u posljednjih nekoliko desetljeća. Godine 1978. Singer dobiva Nobelovu nagradu za književnost. Singerov golem rad, nekoliko velikih romana, bezbroj priča koje su sabrane u nekoliko zbirki, nekoliko kazališnih komada, mnoštvo memoarskih zapisa, pripovjedaka za djecu, ostat će trajnom baštinom jidiške i američke literature. Singer je umro 24. srpnja 1991. godine, kao posljednji veliki jidiški pisac, ali i kao vjesnik neke nove jidiške književnosti.