Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Sabor proglasio hrvatski jezik slubenim - 23.10.1847.
Ivan Kukuljevi Sakcinski na posljednjem stalekom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine odrao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik slubenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predveerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i politike borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajednikome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljea.
clanak
KAKO JE JAJE STARO?
Ovaj lanak donosi vam nekoliko "trikova" kako otkriti koliko je jaje staro, tj. da li je jo uvijek dobro za upotrebu u prehrani.

Autor0000003106
MICHAEL CRICHTON
Michael Crichton (23.10.1942.;Chicago, Illinois, USA - 04.11.2008.;Los Angeles, California) bio je ameriki pisac, producent, redatelj i scenarist, a proslavio se visokotehnolokim krimiima, medicinskim trilerima i SF-om. Njegove knjige prodane su u vie od 150 milijuna primjeraka, a prema mnogima su snimljeni i filmovi. Na hrvatski su mu prevedeni romani: "Piratske irine", "Stanje straha", "Plijen", "Niz vrijeme", "Konstrukcija", "Izgubljeni svijet" i "Razotkrivanje".
Autor0000010752
IVKO VUKASOVI
Akademik IVKO VUKASOVI (23.10.1829., Beravci - 10.08.1874., Zagreb, zoolog, entomolog, profesor. Roen je 23. listopada 1829. u Beravcima. Godine 1855./56. je vjebenik kod Graniarske komande u Zagrebu. Napisao je nekoliko kolskih udbenika i 10 zolokih lanaka o kornjaima. U oujku 1866. boravi u Zagrebu i sudjeluje pri otvaranju JAZU-a. Jedan je od prvih njenih redovitih (pravih) lanova i suradnik njezinih izdanja. Umro je u Zagrebu 10. kolovoza 1874. godine. Digitalizirana graa: Naravopisje [za porabu gimnazijalnih uionah u Hrvatskoj i Slavoniji] http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1352&broj=1&U=
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.