Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
MEUNARODNI DAN CRVENOG KRIA - 08.05.1828.
Meunarodni dan Crvenog kria i Crvenog polumjeseca obiljeava se 8. svibnja, na dan na koji je 1828. godine roen Henry Dunant - osniva Meunarodnog pokreta Crvenog kria i Crvenog polumjeseca. 24. lipnja 1859. godine u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III. sluajno se naao na bojnom polju kod Solferina. Patnja koju je tada vidio izmijenila je njegov ivot. Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog kria. Zapustivi posao na kraju je bankrotirao i potpuno osiromaio te pao u zaborav. Meutim, ideja koju je postavio na noge rasla je i razvijala se i postala prihvaena u cijelom svijetu. Godine 1901. norveki parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem ( iz Francuske mirotvorne udruge). Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadrao za sebe ve ga je darovao Crvenom kriu i drugim humanitarnim organizacijama za pomo sirotinji. Ostao je u starakom domu u Heidenu gdje je 1910. godine umro. Od 1948. godine 8.svibnja, u poast Henryu Dunantu, u cijelom svijetu se obiljeava dao Svjetski dan Crvenog kria.
Erald Marki: Vrijeme - praktina uputa u upoznavanje i proricanje vremena bez upotrebe sprava
"Mogu ustvrditi da je ovaj prirunik jedini svoje vrsti; jer koliko god ima kod drugih naroda vie ili manje pukih knjiica o vremenu i prognozi vremena, sve pouavaju u prvom redu, kako da se proreknu promjene vremena uz upotrebu meteorolokih sprava, pa i vremenskih karata, dok se znakovi na nebu i razna iskustvena pravila uzimaju u obzir vie sporedno. To j valjda zbog toga to oni, koji su se latili nezahvalnog posla da prue korisnu iako ednu podlogu za predvianje promjene vremena, sami nisu bili trajno u prigodi ili nisu marili da godinama motre i postojano prate vrijeme na nebu."
clanak
Borba s maglom
Proitajte na koji nain je u Kaliforniji 1947. godine testiran ureaj za rastjerivanje magle koja smeta avionima pri slijetanju.

Autor0000001433
GUSTAVE FLAUBERT
Gustave Flaubert (12.12.1821.; Rouen - 08.05.1880.; Rouen), francuski knjievnik, klasik francuskog realistikog romana, jedan od najveih poklonika dotjeranog bruenog izraza, uzor je preciznog proznog stila. Flaubertovo djelo je, moe se rei bez ikakve ograde, sredinji narativni opus 19. stoljea. Iako su veliki ruski romanopisci poput Tolstoja i Dostojevskog popularniji i utjecajniji kod irega itateljstva, te iako je njihov zahvat u stvarnost dojmljiviji i uzbudljiviji - Gustave Flaubert ostaje nenadmaivim, uzornim majstorom. Prvo Flaubertovo remek djelo je ujedno i najkontroverznije: "Gospoa Bovary", 1857., turobna pripovijest o egzistencijalnoj dosadi, preljubima i samoubojstvu ene provincijskoga normandijskoga lijenika, savreno komponirana kao jedan od egzemplarnih psiholokih romana, izazvala je sudski proces zbog navodno nemoralnih dijelova teksta. No pisac, njegov izdava i tiskar su osloboeni optube, zahvaljujui, meu inim, i realizmu i ivotnoj mudrosti suca. Roman odlikuju znaajke koje e se sretati i u kasnijim Flaubertovim djelima: vjerodostojnost u prikazu pojedinosti, impersonalni pristup u kojem ne ujemo glas pisca niti uope znamo za njegovo postojanje, te harmonini i njegovani stil koji je postao uzorom francuske proze. U sljedeem romanu "Salammbo", 1862., autor je dao maha svom potiskivanom temperamentu, no, ni tu nije iznevjerio arhivarski i trijezni pristup - u tom spoju nespojivih sastavnica lei ar prikaza stare Kartage, kao i opisu razmaha bujnih strasti i atavizama koji su uzbuivali pievu matu, najee svjesno ogranienu na prozainu malograansku svakodnevnicu.Godine 1869. Flaubert objavljuje svoj najvei roman, "Sentimentalni odgoj". To poluautobiografsko djelo u kojem je rekreirao svoju mladenaku oaranost Elise Schlesinger i studentske dane, auktor je opisao kao "moralnu povijest ljudi moga narataja".
Autor0000012783
THOMAS PYNCHON
Thomas Ruggles Pynchon (08.05.1937., Glen Cove, New York, USA), ameriki pisac, jedan od najistaknutijih predstavnika postmodernizma u knjievnosti. Za roman Gravitys Rainbow (1973.) dobio je Nacionalne knjike nagrade te ga spominju kao mogueg kandidata za Nobelovu nagradu za knjievnost. Poznat je po opsenim romanima u kojima kombinira stvarne i izmiljene povijesne dogaaje, znanstvene koncepte i elemente detektivske prie. Pynchonov knjievni svijet karakteriziraju crni humor, otuenost, paranoja te ploni i ponekad groteskni likovi. V. je Pynchonov prvi roman. Fabulu na okupu dri misteriozna potraga za V., entitetom koji se u razliitim epizodama pojavljuje na razliite naine. Hrvatskim itateljima zanimljiv i po spomenu Gabrielea DAnnunzia, talijanskog pjesnika i politiara iredentista koji je sa stotinjak talijanskih legionara 1919. zauzeo Rijeku i prikljuio je Kraljevini Italiji. Gravitys Rainbow je remek-djelo amerikog postmodernizma, iznimno opsean i kompleksan roman koji je Pynchonu priskrbio Nacionalnu knjievnu nagradu. Usporeuju ga s Uliksom Jamesa Joycea, nesumnjivim romanom broj 1 svjetskog modernizma. Zbog sloenosti i nepristupanosti, dri se jednim od najteih, ali i najgenijalnijih knjievnih uradaka dananjice. Gravitys Rainbow nije dobila Pulitzerovu nagradu - iri ju je ocijenio opscenom i neitljivom.
Autor0000000313
NAOMI KLEIN
Naomi Klein (08.05.1970. ; Montreal, Quebec) nagraivana je novinarka i spisateljica. Njezina prva knjiga, svjetski bestseler, No Logo, prevedena je na dvadeset osam jezika. New York Times proglaava je biblijom pokreta. Pie kolumne za The Nation i Guardian koje se prenose irom svijeta, a izvjetavala je iz Iraka za magazin Harpers.