Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Meunarodni dan alergija - 08.07.2006.
Zbog velikog broja alergijskih bolesti koje su gotovo epidemijskog karaktera, 08. srpnja 2006. se po prvi put obiljeio Meunarodni dan alergija. U Hrvatskoj izmeu 7 i 10% stanovnitva ima peludne alergije, a izmeu 3 i 5% boluje od astme, procjena je strunjaka Specijalne bolnice za bolesti dinog sustava djece i mladei koja je ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliniku alergologiju djece. Alergije najee poinju u djetinjstvu s alergijama na hranu, a kasnije se mogu razviti i druge vrste alergija (dini sustav, koa, alergije na lijekove).
SPARINA
"Pred kiu je oajna sparina. Naroito nas pri sparini zauuje jedna pojava. Padne nekoliko kapi kie. Gledamo na toplomjer i opaamo, da se zrak rashladio za nekoliko stupnjeva. A ipak nas znoj oblijeva vie nego prije, a sparinu podnosimo tee, nego prijanju veliku vruinu. "
ERIN MORGENSTERN
Erin Morgenstern ( 08.07.1978., Massachusetts, USA), amerika spisateljica. Odrasla je u Massachusettsu i studirala kazalinu umjetnost na Smith College u Massachusettsu. Diplomirala je 2000. godine. Njezin prvi roman Noni cirkus, objavljen je 2011. Roman je poela pisati 2005. godine.
LJUDEVIT GAJ
Ljudevit Gaj ili Ludwig Gay (Krapina, 8. srpnja 1809. - Zagreb, 20. travnja 1872.), hrvatski politiar, jezikoslovac, ideolog, novinar i knjievnik. Sredinja osoba Hrvatskoga narodnog preporoda ili Ilirskoga pokreta.Godine 1830. u Budimu tiska knjiicu Kratka osnova horvatsko-slavenskog pravopisanja, prvi opeprihvaeni hrvatski pravopis (nakon djela urevia i Vitezovia), dvojezino, na hrvatskom i njemakom, koja mu je pronijela ime cijelom domovinom: potaknut primjerom i nastojanjima Pavla Vitezovia, a po uzoru na ve ustrojeni eki pravopis, reformira hrvatsku abecedu te za svaki glas u hrvatskom jeziku rabi po jedan znak u hrvatskom latinikom pismu, zbog toga se po njemu Hrvatska abeceda naziva jo i Gajica, ime je ujedinio slovopisno i pravopisno cijeli hrvatski narod te je postao sredinja osoba hrvatskog narodnog preporoda ili jo zvanog ilirski pokret.
MLADEN KERSTNER
Mladen Kerstner (Ludbreg, 8. srpnja 1928. - Zagreb, 9. studenog 1991.) - hrvatski novinar, pisac, reiser Pisao je pjesme, pripovijetke, drame za radio (30), kazalite (4), i televiziju. Bio je lan Drutva hrvatskih knjievnika. U svojim djelima na poseban humoristiki nain tematizira rodni kraj (ludbreka Podravina), problematizira teak ivot ljudi ruralnog kajkavskog mentaliteta. Najvee domete postigao je u svoja dva djela, od kojih su nastale popularne televizijske serije, Gruntovani i Mejai. U njima je kreirao nezaboravne likove Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog i dr. Meni je milee gladen sedeti pod svojom hrukom, nek se bogactvo sveta imeti, konstatirao je o svom rodnom kraju Mladen Kerstner.
PEREY BYSSHE SHELLEY
Percy Bysshe Shelley (4. kolovoza 1792. - 8. srpnja 1822.), jedan od velikih engleskih pjesnika u pokretu romantizam. Iako neshvaen, danas se smatra jednim od najboljih i najveih pjesnika engleskog jezika. Upoznao je Johna Keatsa dok je ovaj jo bio koliko toliko zdrav. Utjecao je i na Byrona, kao i Byron na njega. Na njega je utjecao i William Wordsworth. Sam Shelley je oblikovao najmanje dvije do tri generacije pjesnika iza njega ,gdje se posebno istiu Alfred Tennyson i Robert Browning. Kad je bio u posjetu prijatelju Williamu Godwinu, upoznao je njegovu armantnu ker 16-godinju Mary. S njom se oenio i imao djecu, no djeca su umrla. To ga je shrvalo. Bio je i u egzilu van domovine. Umro je utopivi se prije 30. roendana u Livornu.