Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan grada Splita - 07.svibnja
Dan grada Splita slavi se 7. svibnja, na dan gradskog patrona sv. Dujma. Split je najvei grad u Dalmaciji, drugi po veliini grad u Hrvatskoj, ue gradsko podruje broji vie od 220.000 stanovnika (procjena 2007.), druga je po veliini hrvatska luka i trea luka na Mediteranu po broju putnika. Upravno je sredite Splitsko-dalmatinske upanije i gravitira mu podruje triju najjunijih hrvatskih upanija (nekadanja Zajednica opina Split), te dio Hercegovine, pa i Bosne. U luci Lora na sjevernoj strani poluotoka nalazi se sjedite Hrvatske ratne mornarice. Gradsko sredite ini starovjekovna Dioklecijanova palaa iz 4. stoljea (pod UNESCO-vom zatitom od 1979. godine), to je jedinstven primjer u svijetu.
clanak
Zdravlje i ultraljubiaste zrake
"Za zdravlje ovjeka od velike je vanosti zraenje, koje dolazi sa Sunca. U njemu su od osobite vanosti ultraljubiaste zrake. Zbog toga su u posljednje vrijeme posebno istraivali djelovanje ovih zraka, pa su u tu svrhu izraene i posebne "svjetiljke", koje proizvode ultraljubiaste zrake. Ove zrake su osobito vane za ivotinje, jer omoguuju stvaranje vitamina D, bez kojega se javlja rahitis."
Autor0000000158
JOHANNES BRAHMS
Johannes Brahms (Hamburg, 7. svibnja 1833. - Be, 3. travnja 1897.), njemaki skladatelj. Karijeru je zapoeo kao pijanistiki virtuoz. Robert Schumann mu je pomogao da se afirmira kao skladatelj, predstavivi ga glazbenoj javnosti i zauzimajui se za tiskanje njegovih djela. Polazi od klasinog i baroknog naslijea, ali je njegov glazbeni izraz u osnovi romantiarski. U njegovu opusu nalaze se sve glavne instrumentalne i vokalne vrste, izuzevi opere. esto se inspirirao narodnom glazbom, a osobito se istaknuo na podruju komorne glazbe i solo pjesama. etiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinski koncert u D duru, dvostruki koncert za violinu i violonelo u a-molu, Njemaki requiem i brojne solo pjesme samo su dio najvanijeg Brahmsovog opusa, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokruio bogato stvaralatvo.
Autor0000000140
PETAR ILJI AJKOVSKI
Petar Ilji ajkovski (Votkinsk, 7. svibnja 1840. - Sankt Peterburg, 6. studenog 1893.), ruski skladatelj i jedan od najveih skladatelja romantizma. ajkovski je porijeklom iz ugledne ukrajinske kozake obitelji ajka (rod). Pojavio se u ruskoj carskoj glazbi istodobno sa skladateljima Novoruske kole, tzv. grupom Petorice, a njihovo se stvaralatvo meusobno dopunjuje. Po svom glazbenom izrazu je kasni romantiar, a proima svoja djela ruskim duhom u melodiji i sadraju svojih opera. Meu njegovim najpoznatijim djelima su: "Pikova dama", "Jevgenije Onjegin", "Mazeppa", "Djevica Orleanska", "Labue jezero", "Oraar", "Koncert za klavir i orkestar br.1", "Koncert za violinu i orkestar", "IV. simfonija", "VI. simfonija "Patetina" i "Uvertira 1812".
Autor0000011949
FELIX WEINGARTNER
Felix von Weingartner, pl. Mnzberg (Zadar, 2. lipnja 1863. - Winterthur, 7. svibnja 1942.), austrijski dirigent, neoromantiarski skladatelj, pijanist i knjievnik. Weingartner je studirao u Grazu, Leipzigu i naposlijetku u Weimaru kod Franza Liszta. Bio je takoer i uenik Carla Reineckea. Weingartner je prvenstveno poznat kao dirigent i kulturolog, no za ivota je bio i skladatelj i knjievnik. Od 1935.-1936. bio je ravnatelj beke Dravne opere (Staatsoper). Nadalje je djelovao u Hamburgu, Bostonu, Mnchenu i Baselu. Iako je Felix von Weingartner bio i skladatelj irokog opusa (skladao je opere, simfonije, pjesme, instrumentalnu komornu glazbu), njegova se djela danas rijetko izvode. Kao dirigent je nadahnuo mnoge generacije glazbenika svojom jasnom i skladnom tehnikom.
Autor0000011045
WLADYSLAW REYMONT
Wadysaw Stanisaw Reymont (Kobiele Wielkie kraj Radomskog, 7. svibnja 1867. - Varava, 5. prosinca 1925.), poljski knjievnik. Dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost za 1924. godinu. Poznato je njegovo djelo, roman u 4 dijela, "Seljaci".