Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
SVJETSKI DAN ANIMIRANOG FILMA
Svjetski dan animacije, 28. listopada, utemeljen je 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta.
clanak
KOST
"Svako živo tijelo građeno je po zakonima mehanike, koji vrijede u , cijeloj prirodi. Na prolaznim mekanim dijelovima nije to tako očevidno kao na tvrdu kosturu." Ovo je dio uvodnika u zanimljiv članak u kojem autor pronalazi poveznice u građi kostura s konstrukcijskim elementima raznih građevina čije postojanje se temelji na osnovama mehanike.
Autor0000000622
VELIMIR HLEBNIKOV
Pravo ime mu je Viktor Vladimirovič Hlebnikov (28.10.1885. (Malye Derbety,RUS - 28.06.1922. (Kresttsy, USSR), ruski pjesnik. Pisao je futurološke eseje kao što su npr. moguća evolucija, masovna komunikacije, transport, stanovanje... Pred kraj života zainteresirala ga je slavenska mitologija. Po njemu je nazvan i mali planet 3112 Velimir kojeg je otkrio sovjetski astronom Nikolai Stepanovich Chernykh 1977. godine.
Autor0000010955
ĐURO DEŽELIĆ
Đuro Deželić (Ivanić-Grad, 25. ožujka 1838. - Zagreb, 28. listopada 1907.), hrvatski književnik i publicist. U političkom životu do 1873. godine izjašnjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravašima. Đuro Deželić je bio marljiv djelatnik i u drugim područjima kulturnog i javnog života. Uređivao je "Narodne novine" i "Danicu", bio je i prvi urednik "Domobrana" 1866 i "Vienca" 1869. godine. Čitatelje je naročito privukao popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.