Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Prva ena lansirana u svemir - 16.06.1963.
Vostok 6 je 1963. godine u svemir odveo prvu enu, kozmonautkinju Valentinu Terjekovu. Ovaj eksperimentalni let sovjetskog svemirskog programa pod vodstvom Sergeja Koroljeva izazvao je veliko zanimanje javnosti, kako sovjetske tako i svjetske. Podaci koji su bili prikupljani u misiji odnosili su se mahom na reakcije enskog tijela na let u svemiru. Terjekovoj let nije bio ugodan, te se tijekom misije alila na svemirsku bolest. Misija je isprva zamiljena kao zajednika misija dva Vostoka sa enskom posadom, ali je dolo do izmjena, jer je odlueno da e program Vostok nakon ove misije biti prekinut. Nakon 3 dana i 48 kruenja oko Zemlje, Terekova se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju. Terekova je doktorica znanosti i autorica vie od 50 znanstvenih radova. 8. rujna 2005. u Moskvi ju je odlijem kneza Branimira s ogrlicom odlikovao predsjednik Stjepan Mesi. Odlije je dobila za svoje zasluge u unapreivanju odnosa izmeu Rusije i Hrvatske kao i promoviranju RH u Rusiji. Njezinim imenom je nazvan i jedan od kratera na Mjesecu a 2000. je proglaena enom stoljea.
clanak
Oh, ova vruina!
"Tehniari su opravdano ponosni na odline klimatske ureaje, koje su izgradili. Ali jo su vredniji uenja ureaji za hlaenje, koji su razvijeni u naem tijelu. Oni su tako djelotvorni, da ovjek u pei pri vruini od 115 moe ostati na ivotu, vruini dovoljnoj da se ispee odrezak mesa."
Gosipna vlas
Gospina vlas lijepa je, njena i graciozna paprat, s jo ljepim strunim latinskim imenom Adiantum capillus Veneris L. Ime joj je jako staro, Stari Grci nazivali su je adianton, to bi znailo nesmoljiv, jer se njeni njeni listii poprskani vodom ne smoe. Vie o rasprostranjenosti i karakteristikama ove paprati koju moete pronai i kod nas u prirodi, proitajte u lanku.
Autor0000011465
ERICH SEGAL
Erich Segal (16.06.1937.,New York - 17.01.2010., London), ameriki pisac i scenarist, knjievni teoretiar i povjesniar knjievnosti. Diplomirao je klasine jezike i bio profesor na prestinim sveuilitima: Harvardu, Yaleu, Princetonu i Oxfordu. Svjetsku slavu postigao je romanom prvijencom Ljubavna pria (1970).
Autor0000011629
ELSA TRIOLET
Elsa triola Yurevna (12. rujna (ili 24. rujna) 1896 - 16. lipnja 1970) bila je francuska spisateljica. ena Louisa Aragona i snaha Vladimira Majakovskog. Louisa Aragona upoznala je 1928. godine a u braku su proveli 42 godine. Umrla je od sranog udara u Moulin de Villeneuve, Saint-Arnoult-en-Yvelines u Francuskoj. 210 francuska je pota izdala potanske markice u njezinu ast.
GIOVANNI BOCCACCIO
Giovanni Boccaccio (16. lipnja 1313. - 21. prosinca 1375.), talijanski pisac. Sam pisac tvrdio je kako je roen potkraj 1313. godine u Parizu kao plod vanbrane ljubavi francuske plemkinje Gianne i trgovca Boccaccia de Chelina iz toskanskog grada Certalda. Godine 1325. ili neto prije otac ga je poslao u Napulj kako bi stekao trgovaka znanja, pa je tako nepovratno izgubio est godina mladosti. Jo est godina izgubio je nagovorivi oca da financira studij kanonskog prava. Meutim, budui da je Boccaccio za sebe govorio da je ve u majinoj utrobi od prirode bio odreen za pjesnika razmatranja, sav se posvetio bavljenju pjesnitvom. Znanja o pjesnikom umijeu stekao je sam uei vjetine pjesnitva. Nakon 1340. i narednih pet godina nastaju djela - ekloga Ninfale d Ameto, alegorijska poema Amorosa visione, prozna Elegia di madonna Fiammetta i pastoralna pjesma Ninfale Fiesolano. Sudbonosne 1348.godine dok je kuga nemilice morila Fiorentince zapoeo je pisati knjigu koja se zove Dekameron. To jedinstveno remek-djelo svjetske knjievnosti dovreno je pet godina kasnije.