Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Svjetski dan pletenja u javnosti
Svjetski dan pletenja u javnosti (Word Wide Knit in Public Day - WWKIP) po prvi puta je obiljeen 2005. godine, kada je povezao 25 lokalnih pletakih dogaaja irom svijeta, a danas ih ima preko 800. Obiljeava se druge subote u lipnju, te se tako pretvara u cjelotjednu proslavu pletaih i drugih aktivnosti vezanih uz niti i tkanine. Pletenje u javnosti je potpuno besplatno za sudionike, a organizatori e se potruditi da se osiguraju i pribor kojim e i sluajni prolaznici imati priliku okuati se u ovoj vjetini.
clanak
Okrivi drugoga-nisam ja
Dan "okrivi drugoga" je dan snova kompulzivnih laljivaca; 24-satno optuivanje drugih za nae vlastite greke i spake kao stvoren je za upiranje prstom u nedune rtve. Ovaj povijesna prilika za pretvaranjem 24-satne arolije amnezije odrava se svakog prvog petka 13.-tog u godini, a izumili su je, naravno, Amerikanci. Moete okriviti koga kod elite, ali zapamtite, u pono se sve vraa na staro. Za ovo kratkotrajno "ludilo" moete kriviti Anne Moeller iz Michigana koja je zapoela ovaj trend 1982. godine kao izgovor za praznovjerje da ne odrava svoje dogovore i sastanke na sudbonosni dan, petak 13-ti. Tko bi pomislio da poricanje moe biti razlog za slavlje? Ovaj dan moete obiljeiti na mnogobrojne naine, to originalnija spaka i popratni izgovor, to bolje!
clanak
Pioneer 10 napustio Sunev sustav -13.06.2000.
Pioneer 10, robotska sonda koju je NASA lansirala 2. oujka 1972. godine u svrhu prouavanja asteroidnog pojasa u Sunevom sustavu, Jupitera, solarnih vjetrova i kozmikih zraka na dananji je dan 2000-te godine napustila Sunev sustav i otisnula se u otvoreni svemir. Ipak, tehnologija je zakazala, jer je zbog velike udaljenosti izgubljen svaki kontakt sa sondom 23. sijenja 2003. godine.
Prof. dr. A. Lobmayer: Kuni lijenik
"Tko zna, to i kako sve u naem tielu biva, taj e se i bolje uvati od svega, to njegovom zdravlju kodi, pa tako bolest smatra njeim, to je postalo od prirodnih uzroka, tomu e i lienik biti ovjekoljubivim i portvovnim pomonikom u bolesti, da mu opet ivot i zdravlje vrati. Piui ovo djelo, koje je prvo ove vrsti u hrvatskoj knjievnosti, bila mi je poglavita namjera, da itaoca pouim i da mu savjetujem, to initi ima u mnogim manjim neprilikama, kad lienika nema odmah pri ruci, kao i u sluaju nenadane nesree, dok lienik ne prispije."
clanak
PALOLO
"Dvaput na godinu skoro cijelo stanovnitvo otoka Fidi i Samoa u Tihom oceanu, smijehom i veselim pjesmama mnogo prije zore okuplja se na obali mora. Mnogobrojni amci dvostruki i jednostruki s plovcima, s jedrima i bez njih, polaze na otvoreno more. Oni, za koje se nije nalo dovoljno mjesta u amcima, plivaju na deblima, splavima ili silaze u pliak goli. Svi su naoruani neobinim orujem: kotaricama, koarama i crpkama, a neki visoko dre baklje.Stanovnici otoka krenuli su na lov palola."
Autor0000000632
Fernando Antonio Nogueira PESSOA
Fernando de Antnio Nogueira Seabra Pessoa, poznat kao Fernando Pessoa ( 13.06.1888. , Lisabon , Portugal - 30.11.1935., Lisabon, Portugal), portugalski pjesnik , pisac , knjievni kritiar i prevoditelj . Puno ime Fernando Antonio Nogueira de Seabra Pessoa. Pie i pod pseudonimima Bernardo Soares, Vicente Guades, Ricardo Reis. Pisao je pod raznim heteronimima , njih ukupno j73, a navaniji su Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Alvaro de Campos, a poluheteronim Bernardo Soares. Heteronimi su fiktivna imena pod kojima autor je stvorio djela, ova imaginarna osoba ima svoj ivotopis, stil pisanja i razne fizike osobine. Pisao je na portugalskom , engleskom i francuskom jeziku . Alberto Caeiroa roen je 16. Travnja u Lisabonu, gdje je umro od tuberkuloze. ivot je proveo gotovo u cijelosti na imanju u Ribateju, samo zadnjih nekoliko godina je proveo u rodnom gradu. Caeiro je pisao svoja djela bez itanja i gotovo bez ikakve literature, bez gotovo ikakvog kontakta s tdrutvom i bez kulture. Ricardo Reis je roen 1887 u Portu, a od 1919 ivio u Brazilu, kamo je kao monarhist otiao u dobrovoljni egzil. kolovao se u isusovakom ustanovi kao lijenik. Alvaro de Campos roen je 15. Listopada 1890 u Taviri (Algarve), a u Glasgowu se kolovao za pomorskog inenjera, a sada ivi u Lisabonu, i ne radi u svojoj struci. Caeiroa je bio srednje grae i iako je bio jako njean, ne izgleda tako njeno kao to je bio u stvarnosti. Ricardo Reis je stvarno malo manji od Caeira, jai i vie mrav. Alvaro de Campos je visok (1.75, cm), vitak i vanjskim izgledom nalikuje portugalskom idovu.
Autor0000005017
WILLIAM BUTLER YEATS
William Butler Yeats (Dublin, 13. lipnja 1865. - Menton, 28. sijenja 1939.) irski pjesnik i dramski pisac, jedan od najveih knjievnika 20. stoljea. Dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1923. godine. William Butler Yeats roen je 13. svibnja 1865. u Dublinu u Irskoj. Obitelj Yeats se 1867. privremeno seli u London, tonije u Bedford Park. Yeats ljeta provodi u Sligou, rodnom mjestu njegove majke, grofoviji na zapadnoj obali Irske, koja e sa svojim krajolikom, folklorom i starim legendama ostaviti dubok peat na njegovim djelima. 1887. William se upisuje u kolu Godolphin koju pohaa 4 godine. Yeats se svojim kolskim uspjesima nije pretjerano isticao. Yeatsovi se potkraj 1880., iz financijski razloga, vraaju u Dublin, ispoetka ivei u centru grada, a kasnije se sele u predgrae Howth. U listopadu 1881. Yeats nastavlja svoje kolovanje u Erasmus Smith High School, koju pohaa do studenog 1883.. U svibnju 1884. Yeats se upisuje na Metropolitan School of Art (dananji National College of Art and Design) gdje upoznaje Georgea Russella.
Autor0000000169
ANTUN GUSTAV MATO
Antun Gustav Mato (13.06.1873., Tovarnik - 17.03.1914., Zagreb),hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac. Mato je sredinja linost hrvatske moderne, te radikalne inovacije hrvatske knjievnosti koja se ubrzano europeizirala i modernizirala, apsorbiravi suvremena strujanja od simbolizma, modernizma, impresionizma i ostalih pokreta, s oslonom na francusku knjievnu kulturu od Baudelairea do Mallarmea, Barresa i Huysmansa.Tenju da se nigdje ne ponavlja, da ne zapadne u manirizam, uspio je ostvariti u veem dijelu svojih pripovijedaka sakupljenih u tri zbirke i izdanih redom: Iverje, 1899; Novo iverje, 1900; Umorne prie, 1909. godine.
Autor0000011212
OSAMU DAZAI
Osamu Dazai (Shuji Tsushima) jedan je od najznaajnijih japanskih pripovjedaa i romanopisaca XX stoljea. Rodio se 1909, a u pono 13. lipnja 1948, teko bolestan od tuberkuloze, napisao je oporuku i bacio se u rijeku, zajedno s Tomie Jamazaki, s kojom se sluajno upoznao u kavani. Njihova beivotna tijela pronaena su 19. lipnja, na piev 39. roendan. Prije toga je dvaput pokuao da izvri samoubojstvo udvoje. Potie iz stare aristokratske obitelji i kao student uao je u komunistiki pokret, u koji se brzo razoarao. Postao je narkoman, izdao je prijatelje i predao se policiji. Osjeaj krivice poinjenih grijehova postat e jedna od onih tema njegove knjievnosti. Njegova prva knjiga pria Pozne godine (1936) nominirana je za uglednu nagradu Akutagave, posle ega je stekao ugled vjesnika novog senzibiliteta. Objavio je tri kraa romana: Novi Hamlet, Tri, Melos!, Cugam, u kojima se ukrtaju antiko doba i suvremena povijest, Istok i Zapad. Njegov posljednji roman Diskvalificiran ovjek (1948) posveenje agoniji otuenog ovjeka.
Autor0000006441
ANNA MARIA ORTESE
Anna Maria Ortese, prema miljenju talijanske i meunarodne kritike jedna od najveih talijanskih spisateljica, roena je u Rimu 13. lipnja 1914., a umrla u Rapallu 9. oujka 1998. Kao knjievnica postala je slavna svojim drugim djelom, zbirkom pripovijedaka Il mare non bagna Napoli, nagraenom nagradom Viareggio 1953., kada je i objavljena; otada datiraju i spisateljiini problemi jer je zbog svoje kritinosti prema talijanskome intelektualnom i kulturnom svijetu godinama bila marginalizirana. Njezino se stvaralatvo tek naknadnim uvidom poelo cijeniti: vrijednost i dubina njezina djela usporeivane su s djelima Else Morante zbog sposobnosti ocrtavanja situacija koje su sadrajno bliske neorealistikom senzibilitetu, ali su stilski mnogo blie maginom realizmu junoamerikih majstora. Za autoriin stil karakteristian je eksperiment, stalna estetska istraivanja, bez podlijeganja izazovu hermetine ili pretjerano avangardistike forme. Izolacija, osamljenost, ponienja i tragedije obiljeili su itav njezin ivot, kako privatni tako i knjievni, te je uinili tekom i neugodnom osobom spremnom na kritike u zemlji u kojoj je intelektualni ivot bio stalno obiljeen ideolokim svrstavanjem. Kritika je njezino djelo zaslueno vrlo visoko ocijenila, a nakon nekog vremena prepoznala ju je i ira publika, pa Anna Maria Ortese jo i danas postie velik uspjeh u inozemstvu.