Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Potonuće Titanica - 14.04.1912.
Na današnji dan prije točno 105 godine (10. travnja 1912) Titanic je krenuo iz luke Southampton na svoje prvo prekooceansko putovanje. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York kapetan je namjerno krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo četiri dana kasnije, 14. travnja 1912. godine u 23:40 Titanic se pri brzini od 22 čvora sudario sa santom leda, koja ga je i potopila u 2:40h. Titanic se prepolovio na dva dijela.
clanak
Otrov rotenon
"Rotenon je najubitačniji otrov za insekte. On se dobiva iz korijenja nekih tropskih lepirnjača, koje stoje blizu našemu grašku, a glavno njegovo tržište je Indija. U velikoj množini sadržava ovu tvar i jedan južno američki grm, koji se zove Cube."
Autor0000003584
SIMONE DE BEAUVOIR
Simone de Beauvoir (Pariz, 9. siječnja 1908. - Pariz, 14. travnja 1986.), francuska književnica i filozofkinja. Svojim zalaganjem za emancipaciju žene i nekonformističkim duhom zauzela je istaknuto mjesto u francuskom egzistencijalizmu ljevičarske orijentacije. Njezini filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem Sartrovih shvaćanja, kojem je bila životna suputnica, ali se u svojim uspomenama, putopisima i romanima predstavila kao nepristran, hladni promatrač i moralno angažirani sudionik u društvenim i političkim zbivanjima svoga vremena. Među svjedočanstvima i autobiografskim zapisima Simone de Beauvoir ističu se "Uspomene dobro odgojene djevojke" i kraći roman "Veoma blaga smrt" u kojem je krajnje realistički prikazala posljednje trenutke u životu svoje majke. Djela: Gošća (L'Invitée, 1943.) Mandarini (Les Mandarins, 1954.) - roman za koji je dobila Goncourtovu nagradu Drugi spol (Le deuxie'me sexe) Slomljena žena (La femme rompue, 1967.) Starost (La vieillesse, 1970.)
Autor0000000648
VLADIMIR VLADIMIROVIČ MAJAKOVSKI
Vladimir Vladimirovič Majakovski (Bagdadi pokraj Kutaisa, 19. srpnja 1893. - Moskva, 14. travnja 1930.), ruski književnik, jedan od začetnika ruskog futurizma. Razbija tradicionalnu ritmičku strukturu stiha i stvara novi, u grafičkom slogu ˝stepenasti˝ stih, koji posebno pogoduje stavu retoričkog pjesnika što se izravno obraća velikom auditoriju. Smisao takve poezije odvodi ga izravno na revolucionarnu tribinu, miting. Eksperimentalnu liriku slijede velike lirske poeme monološkog tipa ˝Oblak u hlačama˝, ˝Flauta-kralješnica˝, ˝Rat i svijet˝, ˝Čovjek˝. Stavljajući poeziju svjesno u službu revoluciju piše agitacijske pjesme (˝Lijevi marš˝), scensko djelo na temu revolucije s biblijskim motivima ˝Misterij Buffo˝. Svojim djelom izvršio velik utjecaj na razvitak sovjetske poezije, a djelovao je i na pjesnike izvan SSSR (Aragon, Becher, Vapcarov i dr.) Završio je život samoubojstvom.
Autor0000010282
CHARLES LEWINSKY
Njemački jezik i teatrologiju studirao je u Zürichu i Berlinu. Radi kao filmski redatelj, dramatičar i novinski urednik. Piše romane, knjige za djecu, kazališne i radijske drame te televizijske scenarije. Njegov roman Johannistag, objavljen 2002., dobio je nagradu Swiss Schiller Foundation. Roman Sudbina obitelji Meijer književna je kritika izrazito dobro ocijenila, imao je velik broj čitatelja i preveden je na desetak jezika; u Nizozemskoj je jedna od najčitanijih knjiga posljednjih godina. Charles Lewinsky autor je velikog broja dramskih tekstova te više romana. Posljednji roman Dupli pas objavio je 2009.
Autor0000000116
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL
Georg Friedrich Händel(Halle na Saali, 23. veljače 1685. - London, 14. travnja 1759.), njemačko-engleski barokni skladatelj najpoznatiji po svojim oratorijima i operama. Rođen je kao Georg Friedrich Händel u Halleu, no s dobivanjem engleskog državljanstva 22. siječnja 1727., anglikanizirao je svoje ime i postao znan kao George Frideric Handel. Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznačajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. Na njega su utjecali talijanski barokni skladatelj, te najznačajniji engleski barokni skladatelj, Henry Purcell, pa je njegova glazba upravo zbog toga izvršila velik utjecaj na mnoge skladatelj među koje spadaju i Haydn, Mozart i Beethoven.