Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Prva ena obila svijet na biciklu - 24.09.1895.
Prva ena obila svijet na biciklu - 24.09.1895. Annie Londonderry bila je prva ena koja je biciklom obila svijet. 25. lipnja 1894. godine, dvadesetogodinja Annie Cohen Kopchovsky, majka troje djece, stala je pred gomilu od petstotinjak prijatelja, obitelji, sufraetkinja i znatieljnih prolaznika u jednoj Bostonskoj ulici, popela se na svoj dvadeset kilograma teak bicikl, obznanila da se ide "provozati po svijetu" i krenula. 15 mjeseci nakon toga, na dananji dan, 24.09.1895.vratila se u Boston,a jedne Njujorke novine prozvale se njezin pothvat najznaajnijim putovanjem koje je ikad napravila jedna ena. Annie je preokrenula svaki viktorijanski stereotip; ne samo da je napustila, samo privremeno, svoju ulogu majke i ene, ve je i dobar komad puta vozila muki bicikl u mukoj odjei. Zaraivala je tako to je iznajmljivala mjesta na svojoj odjei i biciklu sponzorima kako bi ih putem reklamirala.
Autor0000010858
Dr. Fran Kuan: I biljke su kakljive
Naravno da biljka nee poskoiti ako je pokakljamo, no reagirat e na dodir na nain koji je objanjen u ovom lanku na primjeru vitica loze i bundeve...
Autor0000013839
THEODOR SEUSS
Theodor Seuss Geisel (2. oujka 1904., Springfield, Massachusetts, SAD - 24. rujna 1991., La Jolla, Kalifornija, SAD), poznatiji kao Dr.Seuss, bio je ameriki pisac knjiga za djecu i strip crta. U Europi je najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinch ukrao Boi". Geisel je takoer pisao pod pseudonimima Theo LeSieg i Rosetta Stone. Objavio je preko 40 knjiga i jedan je od najitanijih autora knjiga za djecu engleskog govornog podruja. Prema knjigama nastali su filmovi: "Kako je Grinch ukrao Boi!", "Maak u eiru" i Horton te brojne televizijske adaptacije tih i drugih njegovih knjiga. Godinu dana nakon samoubojstva njegove prve supruge Helen, 1968. oenio se sa svojom drugom suprugom Audrey Geisel. Umro je 24. rujna 1991., nakon duge bolesti.
Autor0000006392
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Francis Scott Fitzgerald (24.09.1896.,(St. Paul, MN, USA -21.12.1940., Hollywood, CA) bio je ameriki pisac romana i kratkih pria, a smatra se jednim od najveih amerikih pisaca 20. stoljea. Ubraja se u pisce izgubljene generacije, iz 20-ih godina prologa stoljea, a dovrio je etiri romana: "This Side of Paradise", "The Beautiful and Damned", "Blaga je no" i, njegov najslavniji, "Veliki Gatsby". Peti, nedovreni roman, "The Love of the Last Tycoon", objavljen je posthumno.
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.