Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan grada Imotskog
2. kolovoza 1717., na dan Gospe od Anela, Imotski je osloboen od turske vlasti i taj dan se ujedno slavi kao dan grada.Imotski je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj upaniji.Grad Imotski ima dva bisera prirode: Crveno i Modro jezero. Modro jezero ljeti postaje kupalite.
clanak
Tina Turner debitirala na glazbenoj sceni - 2.8.1960.
Jedna od najdugovjenijih ikona rock glazbe Tina Turner 2.8. davne 1960. debitirala je na glazbenoj sceni s pjesmom "A Fool In Love" zajedno s muem Ike Turnerom. U karijeri koja do sada traje ve preko 50 godina Tina Turner je osvojila brojne glazbene nagrade i zaslueno nosi prestinu titulu - kraljica rock n rolla. Tina je sve do 1976. nastupala u sklopu sastava "Ike and Tina Turner", no brani par se razvodi 1978. Tek deset godina kasnije Tina e izdati knjigu "Ja, Tina" (I, Tina) u kojoj opisuje fiziko nasilje koje je trpjela od strane biveg mua.
clanak
KEMIJSKO IENJE VINA
"Vinogradari i vinari uvijek su rado isticali, da je vino najplemenitiji proizvod gospodarstva; kraj toga su budno pazili, da ne dira u vino nepozvana ruka. Vino mora doi do potronje naravno, onakvo, kako ga je dala priroda. Ma da se u sastav vina nije smjelo dirati, ipak se doputalo da se mutna vina iste, bolesna lijee, prevrtljiva uvaju od propadanja."
Autor0000000868
RAYMOND CARVER
Raymond Carver Clevie, Jr. (25. svibnja 1938 - 2. kolovoz 1988) bio je ameriki pisac kratkih pria i pjesnik. Carver se smatra glavnim amerikim piscem s kraja 20. stoljea i glavna snaga u revitalizaciji kratke prie 1980-tima. Njegova prva objavljena pria pojavila u 1960, pod nazivom 'The Furious Seasons'. Vie ukraen od njegovog kasnijeg rada, pria snano odraava utjecaj Williama Faulknera. 'The Furious Seasons', kasnije je bio koriten kao naslov za zbirku pria koje je objavio Capra tisak, i sada se moe nai u posljednjih nekoliko zbirki No Heroics, Please and Call If You Need Me. Tijekom svog dugogodinjeg rada razliitih poslova, odgoja djece, i pokuaja pisanja, Carver je poeo puno piti. Nakon to je hospitaliziran tri puta (u razdoblju od lipnja 1976 i veljai ili oujku 1977), Carver je poeo svoj 'drugi ivot' i prestao piti 2. lipnja 1977, uz pomo Anonimnih alkoholiara. Carver je vjerovao da bi umro od alkoholizma, u dobi od 40 godina da nije pronaao nain da se zaustavi alhokolizirati. Kad je znao da e ga ubiti rak, napisao je pjesmu o tih bonus 10 godina, pod nazivom 'Gravy'. Carver je bio nominiran opet u 1984 za njegovu treu glavnu zbirku, Katedrala, koja se openito percipira kao njegova najbolja. Ukljuene u zbirku su i nagraene prie 'Mala, dobra stvar', i 'Odakle zovem.'
Autor0000011336
ALEXANDER GRAHAM BELL
Alexander Graham Bell (Edinburgh, 3. oujka 1847. - Beddeck (Kanada), 2. kolovoza 1922.), ameriki fiziar i izumitelj kotskog podrijetla Bavio se istraivanjem mehanike govora te je 1872. godine u Bostonu osnovao kolu uitelja za gluhonijeme. 2000. godine vlasti SAD-a potvrdile su da je izumitelj telefona Antonio Meucci. Konstruirao je fotofon, koji djeluje na principu pretvaranja promjena intenziteta svjetlosti u zvuk, a reprodukcija zvuka u zvunom filmu zasniva se na tom principu. o udruenje iz Londona dodijelilo mu je Albert medalju 1902. godine, a Sveuilite u Wrzburgu, Bavarska, poasni doktorat.