Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Svjetski dan darivatelja krvi - 14.06.2005.
Na skuptini Svjetske zdravstvene organizacije odranoj u svibnju 2005. ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim neplaenim darivateljima krvi te donijeli rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom dobrovoljnog darivanja krvi u ast nobelovca dr. Karl Landsteinera, roenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav odreivanja krvnih grupa.
clanak
IENJE ZRAKA POMOU ELEKTRICITETA
"ienje zraka u tvornicama, javnim lokalima, radionicama, pa i privatnim stanovima, vaan je problem u suvremenom graevinarstvu i higijeni uope. Mehaniki sistemi, koji su do sada upotrebljavan pomou filtra od tkanine ili ulja, nisu davali rezultata, koji bi zadovoljavali. Da bi se ti nedostaci uklonili, u laboratorijima Westinghouse u Pittsburghu udeen je za tu svrhu posebni elektrini apart nazvan precipitron." Pogledajte i video demonstracije rada navedenog stroja: http://youtu.be/NJLoU84s4ZU
Autor0000003378
Che GUEVARA
Ernesto Rafael Guevara Lynch de la Serna - Che (Rosario, Argentina, 14. lipnja 1928. - kod Higuerasa, 9. listopada 1967.), argentinsko-kubanski marksistiki revolucionar i politiar. Guevara je roen u argentinskoj graanskoj obitelji, panjolskih, baskijskih i irskih potomaka. Zavrivi studij medicine putovao je Junom Amerikom pri emu se uvjerio u bijedu radnika i Indijanaca krivei za to sjevernoamerike kapitaliste i autoritarne reime koje su oni podupirali. Okrenuvi se estokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridruio se Pokretu 26. srpnja koji je pod vodstvom Fidela Castra namjeravao izvriiti revoluciju na Kubi. 1956. se s ostalima iskrcao na otok i sljedee dvije godine - s najviim inom, comandante - proveo u gerilskom ratovanju. Nakon pobjede revolucionara 1959. obavljao je dravnike funkcije vezane uz gospodarstvo i bio jedan od najutjecajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi. Istodobno se bavio teorijom gerilskog ratovanja te planirao irenje komunistike revolucije na ostatak June Amerike i zemalja treeg svijeta. 1965. napustio je Kubu i poao u DR Kongo odakle je planirao pokrenuti afriku revoluciju. Nakon potpunog neuspjeha operacije, isto je pokuao i u Boliviji no takoer neuspjeno: uhvaen je i odmah pogubljen. Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svijetu: za vrijeme studentskih pokreta ezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka kao i meu raznim drugim latinoamerikim ljeviarskim pokretima. Ernesto Guevara autor je knjiga: Gerilsko ratovanje (1960.) Epizode iz revolucionarnog rata (1963.)
Autor0000011600
YASUNARI KAWABATA
Jasunari Kawabata (Osaka, 14. lipnja 1899. - Zushi kraj Kamakure 16. travnja 1972.), japanski knjievnik, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1968. godine. Izgubio je roditelje ve u drugoj godini ivota; baka i jedina sestra umrle su mu ubrzo poslije roditelja; kada mu je umro djed, s kojim je ivio od svoje sedme godine, budui nobelovac je imao svega etrnaest godina. Smrt roditelja i bliih roaka u doba ranog djetinjstva ostavila je neizbrisive tragove na Kawabatin ivot i njegovo knjievno stvaralatvo.Prvo zapaeno djelo budueg nobelovca bio je dnevnik napisan u Kawabatinoj petnaestoj godini i neto kasnije objavljen pod naslovom Dnevnik petnaestogodinjaka. Knjievnu karijeru poeo je jo prije nego to je diplomirao na Tokijskom carskom sveuilitu 1924. godine. Ubrzo je postao poznat po malim sastavima koje je nazvao Pregrti pria i po autobiografskoj prii Igraica s poluotoka Izu (1926). Meutim, najznaajnije djelo u predratnoj fazi Kawabatinog stvaralatva je Snjena zemlja, osim kojeg je do rata napisao i Ptice grabljivice i divlje zvijeri. U Snjenoj zemlji dola su do punog izraza Kawabatina shvaanja o knjievnosti i umjetnosti. Nakon rata prvi roman kojeg je Kawabata napisao je bio Tisuu dralova. Godine 1968., za vrijeme proslavljanja restauracije Meii, Yasunari Kawabata je postao prvi japanski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za knjievnost. Obrazloenje je glasilo da mu je dodijeljena Nobelova nagrada zbog pripovjedakog majstorstva, koje s velikom osjeajnou izraava sutinu japanskog duha.
Autor0000005879
JORGE LUIS BORGES
Jorge Luis Borges (Buenos Aires, 24. kolovoza 1899. - eneva, 14. lipnja, 1986.) argentinski je pisac i jedan od najslavnijih pisaca dvadesetog stoljea. Najpoznatiji je po kratkim priama, ali bio je i pjesnik i esejist. S knjievnikom Adolfom Bioy Casaresom pie i pod zajednikim pseudonimima Bustos Domecq, Honorio i Suarez Lynch, B. Poslije zavretka Prvog svjetskog rata, obitelj Borges provodi tri godine u Luganu, Barceloni, Mallorci, Sevilli i Madridu. U panjolskoj Borges postaje lanom knjievne avangarde. Njegova prva pjesma, Himna moru, napisana je u stilu Walta Whitmana i objavljena u asopisu Grecia.Na Novu godinu 1939., Borges zadobiva teku ozljedu glave u nesrei; tijekom lijeenja zamalo umire od otrovanja krvi. Dok se oporavljao od nesree, poinje pisati stilom po kojemu je postao poznat i pojavljuje se njegova prva kolekcija kratkih pria, El jardn de senderos que se bifurcan (Vrt razgranatih staza), 1941. Knjiga ukljuuje priu El sur, djelo u koje su uklopljeni neki autobiografski elementi, kao njegova nesrea, i koje je piscu osobno najdrae. Iako openito dobro prihvaen, El jardn de senderos que se bifurcan nije osvojio nagrade niti je zadobio priznanja koja su mu mnogi predviali.
Autor0000000249
LJUBO BABI
Ljubo Babi (Jastrebarsko, 14. lipnja 1890. - Zagreb, 14. svibnja 1974.), hrvatski slikar, povjesniar umjetnosti, likovni pedagog, ilustrator i scenograf. Njegovo slikarstvo tematski je vrlo raznoliko: slikao je portrete, krajolike, studije, mrtve prirode, motive iz narodne poezije i folklora. Izraavao se u razliitim slikarskim i grafikim tehnikama kao to su tempera, ulje, akvarel, kreda, bakropis, litografija. U likovno stvaralatvo unosi i svoje osobno proivljavanje umjetnikih, kulturnih i politikih zbivanja u kojima je aktivno sudjelovao. Suraivao je s redateljem Brankom Gavelom u izradi brojnih scenografija za dramsko kazalite u Zagrebu. Ostvario je vie od 200 scenografskih postava. Godine 1940. postao je redoviti profesor na zagrebakoj Umjetnikoj akademiji. Organizirao je mnogobrojne likovne izlobe u zemlji i inozemstvu i objavio niz radova iz povijesti umjetnosti i kritikih prikaza o suvremenim likovnim zbivanjima. Opremio je i ilustrirao mnogobrojne knjige, radio nacrte za plakate, interijere i predmete umjetnikoga obrta.
Autor0000011650
SALVATORE QUASIMODO
Salvatore Quasimodo (Modica, Sicilija, 20. kolovoza 1901. - Napulj, 14. lipnja 1968.), talijanski pjesnik i prevoditelj Salvatore Quasimodo roen je u Modici na Siciliji 1901. godine; do 1935. radio je kao inenjer, no tada naputa to zanimanje i posveuje se predavanju talijanske knjievnosti u Milanu. Kao mladi pjesnik djelovao je u skupini pjesnika okupljenih oko asopisa Solaria, da bi se razvio u vodeeg pjesnika hermetine lirike. Quasimodo je pisao nedoreenim rjenikom, suzdranost njegovih stihova otkrivaju duboka znaenja njegovih rijei i pjesnike poruke. Prevodio je djela grkih tragiara (Eshila i Sofokla) te je, prema njihovim uzorima, razvijao stilsku istou i funkcionalnu jednostavnost izraza. 1959. godine dobio je Nobelovu nagradu za knjievnost. Umro je u Napulju 1968. godine.