Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan domovinske zahvalnosti
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.
clanak
ZAGONETNI SKOK BUHE
"Poznato je iz svakodnevnog ivot da buha prema veliini i teini tijela ini velike skokove uvis. Utvreno je da buha uzlijee uvis s ubrzanjem 140 g (tj. sa 140 puta veim ubrzanjem od Zemljine sile tee).Kako buha postie tako velike skokove?"
Autor0000003322
GUY DE MAUPASSANT
Guy de Maupassant (Tourville sur Arques, 5. kolovoza 1850. Pariz, 6. srpnja 1893.), francuski knjievnik. Zaposlen kao inovnik, prve je knjievne eseje pisao pod pokroviteljstvom starijega Flauberta. Zbirka pria Veeri u Medanu (1880.), osobito novela Dunda, smatra se egzemplarnim djelom naturalizma. Romani Jedan ivot (1883.) i Bel-Ami (1885.) prikazuju sudbine pojedinca u konfliktnim drutvenim okolnostima. Maupassantovo pripovijedanje odmie se od balzacovskog realistikog modela. Pripovijetke se tematski veu u prostore normandijskog sela i malograansku sredinu. Najpoznatije zbirke: Kua Tellier (1881.); Lovake pripovijesti (1883).
Autor0000000363
VATROSLAV JAGI
Vatroslav Jagi (Varadin, 6. srpnja 1838. - Be, 5. kolovoza 1923.), hrvatski jezikoslovac, najznaajniji svjetski slavist druge polovice 19. stoljea.Godine 1869. izabran je za pravog lana JAZU i dopisnog petrogradske akademije. Sljedee godine otputen iz dravne slube.Jedan je od prvih prireditelja djela za niz Stari pisci hrvatski.Posebno intenzivno bavio se staroslavenskim jezikom za koji je dokazao da je oblikovan na temelju jednoga junoslavenskoga (junomakedonskog) narjeja ime je pobio tzv. panonsku teoriju. Potkraj ivota prouavao je ivot i djelo Jurja Kriania. Iako je preteit dio ivota proveo izvan Hrvatske, ipak nije prekinuo veze s njom.