Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
MEUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Nakon to su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Meunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. oujka 1993., pozvala je zemlje lanice da istiu obiljeavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u drutvu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj oko 510.000 ljudi ili 11 posto stanovnitva ima neki oblik invaliditeta. Hrvatska javnost jo nije potpuno prihvatila stajalite da osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama jer su potrebe za obrazovanjem, radom ili neovisnim ivotom zajednike svim ljudima.
clanak
EER OD BAKTERIJA
Danas je poznata injenica da bakterija E.Coli moe pretvarati biljni eer u biodizel, no jeste li znali da je ve 1920. godine G. Bertrand otkrio sluajnom pogrekom u proizvodnji vina, da uz pomo bakterije moe proizvesti eer.
Autor0000011042
OZZY OSBOURNE
John Michael "Ozzy" Osbourne (Aston, Birmingham, 3. prosinca 1948.) je engleski pjeva. Mnogi oboavatelji ga nazivaju "Godfather of Heavy Metal". Osbourneova glazbena karijera se protee kroz etiri desetljea. Osbourne je bio pjeva pionirske heavy metal grupe Black Sabbath i dobitnik multi-platinum nagrade kroz solo karijeru. Od 2002. do 2005. se prikazivao reality showa The Osbournes. Nadimak mu je Princ tame (engl. Prince of Darkness).
Autor0000011976
GWENDOLYN BROOKS
Gwendolyn Brooks (Topeka, 7. lipanj 1917.- Chicago, 3. prosinac 2000.), amerika pjesnikinja i esejistica. Gwendolyn Brooks provela je vei dio ivota u Chicagu, gdje je diplomirala knjievnost te radila kao sveuilina profesorica. Prvu zbirku Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoje ivotno knjievno zanimanje rasni angaman bez militantnih usklika tipinih za mlade; ona pjeva o amerikim crncima u potrazi za sreom i ljudskim dostojanstvom navodei svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjeaj identiteta, kulture, vrijednosti i drutveni senzibilitet u smislu osjeaja pripadnosti suvremenoj amerikoj civilizaciji. Brooksova pie i o enama usmjerujui, kasnije, svoje pjesnitvo feministikom pokretu crnkinja. Prema njenim shvaanjima, ene se razlikuju od mukaraca prema onomu to osjeaju i misle, te prema nainu na koji promatraju svijet. Osim enskoga senzibiliteta, njeno je djelo vano kao govor demokratske autorice i borbene aktivistkinje u traenju ljudskih prava za sve ljude. Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu. Umrla je u Chicagu 2000. godine.
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.