Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Izveden prvi nadzvuni let - 17.09.1953.
Scott Crossfield izveo je prvi nadzvuni let sa specijaliziranim zrakoplovom North American X-15 na dananji dan, 1953. godine. Raketni zrakoplov izraen je za istraivaki program NASA-e, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona "X". X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, izmeu ostalog i dosezanje Krmnove linije (vanjski rub svemira - 100 km visine), te je tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu koliinu podataka o nadzvunim strujanjima zraka, aerodinamikom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvunim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotae pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta koritenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica. Jo uvijek dri svjetski rekord najvee brzine ikada postignute za zrakoplov s ljudskom posadom.
clanak
ZATO JE NEBO PLAVO?
"Bijelo Sunevo svjetlo mjeavina je svih duginih boja. Pokazao je to jo Sir Isaac Newton odjeljujui razliite boje s pomou prizme i tako dobio - spektar. Boje razlikujemo prema njihovim valnim duljinama. Prve korake prema ispravnom tumaenju boje neba uinio je John Tyndall jo davne 1859. godine, pa bi tu pojavu bilo ispravno zvati njemu u ast." O kakvoj pojavi je rije, proitajte u lanku.
Autor0000001066
VLADAN DESNICA
Vladan Desnica (Zadar, 17. rujna 1905. - Zagreb, 4. oujka 1967.), hrvatski knjievnik. Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala vanu ulogu u kulturnom i politikom ivotu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Lukovi. Gimnaziju je pohaao u Zadru, potom u Splitu i ibeniku, maturirao je 1924. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svretka studija 1930. zaposlio se u oevu odvjetnikom uredu. Potom je radio u Dravnom pravobranilatvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb. Od 1950. djeluje kao slobodni pisac. Prvim se radovima javio uoi 2. svjetskoga rata. Njegove knjige pripovijedaka Olupine na suncu (1952.), Proljee u Badrovcu (1955.), Tu, odmah pored nas (1956.) i Fratar sa zelenom bradom (1959.) bile su ve doekivane kao djela renomiranog pisca, kontemplativnog pripovjedaa andrievskog tipa, dok je meditativno-analitiki roman Proljea Ivana Galeba (1957.) bio kulminacija njegovih stvaralakih mogunosti i jedan od najboljih ostvaraja poslijeratne hrvatske narativne proze to dokazuje i injenica da je njegovo djelo Pravda uvrteno u obaveznu lektiru za 8. razred osnovne kole. Ako je Marinkoviev svjetonazor ironija, Desniin je sumnja. Pisao je proraunato i smiljeno, u punoj ravnotei intelektualne snage i emotivne napetosti: kao da mu nijedna rije nije sluajna, bez misaonog i stilskog opravdanja. Desnica je i autor scenarija za film Koncert Branka Belana (1954), po Belanovoj ideji.
Autor0000001865
IGOR TIKS
Igor tiks rodio se 1977. godine u Sarajevu. Elijahova stolica njegov je drugi roman. Za roman Elijahova stolica dobio je nagrade Ksaver andor Gjalski i Kiklop. Roman je preveden na njemaki (Ullstein, Claassen Verlag), slovenski (tudentska zaloba), maarski (Magveto), makedonski (Ili-ili), panjolski (Destino) i nizozemski (Bezige Bij), a prevodi se na talijanski, eki i finski. Njegov prvi roman Dvorac u Romagni (Durieux, 2000.) dosad je objavljen u Austriji (Folio Verlag, 2002.), Sjedinjenim Dravama (Autumn Hill Books, 2005.) i panjolskoj (Funambulista, 2005.). Pie prozne tekstove, eseje, knjievne kritike i novinske lanke. Prozni i esejistiki tekstovi prevoeni su mu na engleski, francuski, njemaki, turski, bugarski, makedonski, slovenski i grki jezik.
Autor0000012027
KEN KESEY
Kenneth Elton Kesey (17. rujna 1935 10. studenog 2001) bio je ameriki pisac, najpoznatiji po svom romanu Let iznad kukavijeg gnijezda, kao i kontrakulturna ikona koja je, po mnogima, predstavljala poveznicu izmeu Beat generacije 1950-ih i hipija 1960-ih. Bio je veliki promoter LSD-a na podruju San Franciska. Poetkom 1960-ih preselio se u La Hondu, posjed pedeset milja juno od San Francisca, gdje je razvio pravu psihodelinu komunu. La Honda je postala okupljalite umjetnika, pjesnika i muziara. Oni kojima je LSD poticao kreativnost imali su na raspolaganju muzike instrumente. Svatko je s tim instrumentima mogao raditi to je htio, a najee ih je upotrebljavala grupa The Warlocks, koja je kasnije postala slavna pod imenom Grateful Dead. Kizi je doao u kontakt s drogama kad se dobrovoljno javio za eksperimentiranje s LSD-om u jednoj bolnici, a potom i zaposlio kao noni uvar na njenom psihijatrijskom odjelu. Tu je otkrio mnotvo droga i dobio inspiraciju za roman Let iznad kukavijeg gnijezda.
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.