Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV PSORIJAZE
Od psorijaze boluje 125 milijuna ljudi u svijetu. Liječenje može biti dugotrajno i popraćeno nuspojavama, a sama bolest može negativno utjecati na psihičko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni život. Globalnom inicijativom udruga pacijenata i liječnika 29.10. obilježava se Svjetski dan psorijaze potaknut željom za boljim informiranjem javnosti o psorijazi, osiguranjem boljeg pristupa liječenju oboljelima, te omogućavanjem da otvoreno govore o svojim potrebama i problemima.
clanak
BAJKALSKO JEZERO
Bajkalsko jezero u azijskom dijelu Ruske Federacije najstarije je jezero (oko 25 milijuna godina), i ujedno najdublje (oko 1700 m) jezero na svijetu. U sljedećem članku pročitajte nekoliko zanimljivih informacija o samom jezeru, i njegovim zanimljivim stanovnicima.
clanak
SLIJEPE ŽIVOTINJE
Sunce je jedan od osnovnih uvjeta za život, no neke životinje nisu pronašle svoje mjesto pod suncem te su bile prisiljene svoj životni prostor pronaći u mraku. To znači da je njihov vid s vremenom zakržljao. Koje su to životinje, i kako su se prilagodile životu u mraku, pročitajte u članku.
Autor0000014174
JOSEPH PULITZER
Joseph Pulitzer (mađarski: József Pulitzer; Makó, Mađarska, 10. travnja 1847. - Charleston, SAD, 29. listopada 1911.), američki novinar i publicist, istaknuto je ime američkoga novinarstva Rođen je u Makou u Mađarskoj, kao najstariji sin mađarskog Židova. Njegov prvi posao utovarivača brodova u St.Louisu je propao- Pulitzer je radio kao konobar, sahranjivao je umrle od kolere 1866. na otoku Arsenal, zatim je radio kao reporter, prvo u novinama St Louisa Westliche Post, koje su izlazile na njemačkom jeziku. "Bio je rođeni reporter", rekao je za njega jedan od njegovih kolega kasnije. Kasnije, 1872.Pulitzer kupuje Westliche Post za 3.000 dolara. Tijekom 1860-ih on je sudjelovao u političkom životu i studirao pravo, ali veoma kratko.Godine 1883.Pulitzer, tada već bogat čovjek, kupuje New York World, novine koje su poslovale s 40.000 dolara gubitka godišnje. Skandali, ljudske priče, senzacije postaju fokus Pulitzerovog interesiranja. Godine 1885. na samo nekoliko mjeseci član je Donjeg doma američkog parlamenta. Odustaje od članstva, smatrajući da politika nije za njega.Pulitzer je oporučno sveučilištu ostavio 2 milijuna dolara čija je realizacija ostvarena 1912. godine, kada je sveučilište Missouri već imalo svoju prvu školu novinarstva. Ali škola novinarstva Columbia sveučilišta postala je jedna od najprestižnijih u svijetu. Joseph Pulitzer je umro na svojoj jahti u luci Charleston. Pokopan je na groblju Woodlawn u Bronxu, New York. Godine 1917. prema Pulitzerovoj želji prvi put je dodijeljena Pulitzerova nagrada.
Autor0000001848
SILIVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ
Silvije Strahimir Kranjčević (Senj, 17. veljače 1865. - Sarajevo, 29. listopada 1908.), hrvatski pjesnik, najznačajniji pjesnik realizma; značajan pravaš. Prvu pjesmu objavio je i on u "Hrvatskoj vili" (Zavjet, 1883.), mjesec-dva prije odlaska u Rim. Iz Rima šalje još dvije pjesme sušačkoj "Slobodi" (Pozdrav i Senju-gradu, 1884.), a vrativši se iz Rima objavljuje u "Viencu" značajnu pjesmu Noć na Foru i u Senju, odmah zatim, prvu zbirku Bugarkinje (1884.).