Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Prestaje izlaziti "Hrvatska misao" - 10.07.1897.
Hrvatska misao bio je kulturno-politički časopis pokreta mladih hrvatskih književnika okupljenih u Pragu. U Pragu je izašao i prvi broj 1897. godine.Glavni urednik bio je Čeh Franjo Hlaváček, a izdavač je tobože bio Vice Iljadica-Grbešić. U početku je časopis izlazio s podnaslovom List za književnost, politiku i pitanja socijalna. Objavljeno je svega osam brojeva. List je izlazio od 10. siječnja do 10. srpnja 1897. godine. List je bio mjesečnik. Urednici izlažu svoje stajalište uvodnim člankom Što hoćemo? koji ima sva obilježja kulturno-političkoga manifesta.
Janko Leskovar: Sjene ljubavi
Janko Leskovar: Sjene ljubavi "Na sobi Ljerke Tavernićeve spušten je zastor no negdje se probiše sunčane zrake, pa titrajući na čipkastim bijelim i ružičastim zavjesama ispunjuju djevojačku odaju čarobnim ružičnim svjetlom, koje se prijatno prelijeva u sjeni spuštena zastora. Na ulici poštropotala kola, pa opet tišina a onda se javilo zvono sa tornja svetoga Nikole: prvo zvono na jutarnju svetu misu. Naskoro pridruži se njemu i zvono u crkvi svete Kate javljajući se slabije iz daljine. I nastao ugodni razgovor zvona, a ružična sjena dršće u zvučnim valovima."
O UTJECAJU MJESEČEVE MIJENE NA RAZVOJ BILJAKA
"Već odavna su poljoprivredni praktičari primijetili da mjesečeva mijena ima izvjestan utjecaj na razvoj nekih kulturnih biljaka. Tako je zapaženo npr. da obična salata zasijana za vrijeme padajućeg mjeseca daje velike mesnate i čvrste glavice, a salata zasijana za vrijeme rastućeg mjeseca odlazi za nekoliko tjedana u sjeme."
ANTUN VRAMEC
Antun Vramec (Vrbovec, 09. 06. 1538. - Varaždin, 10.07.1587.), hrvatski pisac Doktorirao je teologiju u Rimu, a vrativši se u Hrvatsku postao je kanonik Zagrebačkog Kaptola. Godine 1582. lišen je kanoničke časti, vjerojatno zato što je bio oženjen. Djelovao je kao župnik u Zagrebu, Brežicama, Stenjevcu i Varaždinu. Glavno djelo mu je ˝Kronika vezda znovich zpravljena kratka szlouenzkim jezikom˝ u kojem je obradio povijest od stvaranja svijeta do 1578. Jedan lik iz Zlatarevog zlata (August Šenoa) zove se Antun Vramec.
NIKOLA TESLA
Nikola Tesla (10.07.1856., Smiljan, HR - 07.01.1943., New York, SAD), fizičar, znanstvenik. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama u naredne dvije godine. Jedno vrijeme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti. U svibnju 1888. George Westinghouse, čelni čovjek Westinghouse Electric Company-a iz Pittsburga kupuje prava na Teslin patent višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motora. Pored toga radio je na svjetiljki s karbonskim dugmetom i različitim tipovima svjetla. Teslin navoj osmišljava 1891. koji će potom postati indukcijski navoj najčešće korišten u radio tehnologiji. Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života. Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečaćeni su.