Banner
Knjižnica i čitaonica ˝Fran Galović˝ Koprivnica

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
MEĐUNARODNI DAN UKIDANJA ROPSTVA
Međunarodni je dan ukidanja ropstva, koji je utemeljen kako bi se obilježilo usvajanje UN-ove Konvencije za suzbijanje trgovanja ljudima i iskorištavanja prostitucije drugih. Konvenciju je Generalna Skupština UN-a usvojila prije 62 godine, te danas predstavlja jedan od temeljnih dokumenta kojim se jamče osnovna ljudska prava. Ženske nevladine udruge iz Mreže za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama - PETRA, Međunarodni dan ukidanja ropstva obilježit će danas dijeljenjem brošura i letaka na desetak graničnih prijelaza.
clanak
Elektrizovanje sjemena
Pročitajte kako djeluje struja na sjeme biljaka, te koje su to biljke koje se mogu, i na koji način "tretirati" strujom.

Autor0000005475
NELLY FURTADO
Nelly Kim Furtado (Victoria, Kanada, 2. prosinca 1978.) je kanadska pjevačica, producentica i glumica portugalskog podrijetla. Prodala je više od 22 milijuna albuma širom svijeta. Nelly Furtado je postala poznata 2000. godine svojim prvim albumom Whoa, Nelly! na kojem se nalazi pjesma "I'm like a Bird" koja je osvojila nagradu Grammy.
Autor0000010826
MARIA CALLAS
Maria Callas (New York, 2. prosinca 1923. – Pariz, 16. rujna 1977.), operna pjevačica grčkoga podrijetla. Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petnaest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve ˝Norme˝ i ˝Puritanca˝ i Wagnerove opere "Tristan i Izolda" najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethovenovim "Fideliom" i Puccinijevom "Sour Angelika", pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke. Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimijećen. Poznata je po svom citatu: "Prvo ću izgubiti težinu, onda ću izgubiti glas, a onda ću izgubiti Onassisa".
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.