Banner
Knjinica i itaonica Fran Galovi Koprivnica

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN ANIMIRANOG FILMA
Svjetski dan animacije, 28. listopada, utemeljen je 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obiljeava se u pedesetak zemalja svijeta.
clanak
KOST
"Svako ivo tijelo graeno je po zakonima mehanike, koji vrijede u , cijeloj prirodi. Na prolaznim mekanim dijelovima nije to tako oevidno kao na tvrdu kosturu." Ovo je dio uvodnika u zanimljiv lanak u kojem autor pronalazi poveznice u grai kostura s konstrukcijskim elementima raznih graevina ije postojanje se temelji na osnovama mehanike.
Autor0000000622
VELIMIR HLEBNIKOV
Pravo ime mu je Viktor Vladimirovi Hlebnikov (28.10.1885. (Malye Derbety,RUS - 28.06.1922. (Kresttsy, USSR), ruski pjesnik. Pisao je futuroloke eseje kao to su npr. mogua evolucija, masovna komunikacije, transport, stanovanje... Pred kraj ivota zainteresirala ga je slavenska mitologija. Po njemu je nazvan i mali planet 3112 Velimir kojeg je otkrio sovjetski astronom Nikolai Stepanovich Chernykh 1977. godine.
Autor0000010955
URO DEELI
uro Deeli (Ivani-Grad, 25. oujka 1838. - Zagreb, 28. listopada 1907.), hrvatski knjievnik i publicist. U politikom ivotu do 1873. godine izjanjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravaima. uro Deeli je bio marljiv djelatnik i u drugim podrujima kulturnog i javnog ivota. Ureivao je "Narodne novine" i "Danicu", bio je i prvi urednik "Domobrana" 1866 i "Vienca" 1869. godine. itatelje je naroito privukao popularno pisanim lancima iz hrvatske povijesti.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.