Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste graše sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neęe sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti ęe vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste graše te multimedije.
Slika
MEŠUNARODNI DAN SESTRINSTVA - 12.05.2012.
Medicinske sestre 12 svibnja obilježavaju Mešunarodni dan sestrinstva. Začetnica modernog sestrinstva je bolničarka Florence Nightingale koja je polovicom 19.stoljeęa inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika. Sustav zdravstvene zaštite nezamisliv je bez medicinskih sestara,stoga trebamo zajednički raditi na razvoju sestrinske profesije i sestrinstva uopęe, na dobrobit korisnika zdravstvene zaštite. Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima sretan njihov dan!
clanak
ZLATO U MEDICINI
"Zlato, jedna od najvrednijih plemenitih kovina, ima svoju izvjesnu važnost i s medicinskog gledišta. Tako su novija istraživanja pokazala, da je zlato čak važno za normalno funkcioniranje našeg organizma, te biva raznom hranom u neznatnim količinama uvošeno u naše tijelo."
Priroda i prirodne pojave u pučkim bajkama
Prirošena radoznalost kod čovjeka oduvijek ga je nagonila da kako tako »rješava« sva pitanja, koja mu se nameęu još od onoga dana, kada je prvi put bio u stanju da se za- misli nad nekim opažanjem, nad nekom pojavom u prirodi. Gdje se god nije moglo naęi stvarnog istinskog odgovora na neko pitanje za objašnjenje uzroka i podrijetla stanovite prirodne pojave, tu se pribjegavalo izmišljanju neke bajke, koju su primali za istinu. Više pročitajte u članku.
Autor0000011655
NELLY SACHS
Leonie (Nelly) Sachs (10.12.1891. Berlin - 12.05.1970., Stockholm) bila je njemačka spisateljica, pjesnikinja židovskog podrijetla. Od 1897. pohaša privatnu školu, ali je uskoro, zbog slabog zdravlja, prisiljena dobivati poduku kuęnih učitelja. Kasnije nastavlja školovanje u privatnoj školi Helene Aubert. Čitala je njemačke romantičare i mistike. Godine 1908. i 1909. pada u prvu psihofizičku krizu prouzročenu ljubavlju kojoj ęe ostati privržena do kraja života i započinje pisati na savjet liječnika. Pisala je, bez ambicija i poznavanja suvremenog književnog života, za prijatelje mešu koje je ubrajala i Selmu Lagerlöf s kojom se dopisivala. Poeziju iza koje je stajala i po kojoj je prepoznajemo počela je pisati tek u Švedskoj, kada je imala gotovo 50 godina. Radi kao prevoditeljica u Komitetu za demokratsku izgradnju. Upoznaje se s filozofijom židovske religije. Utemeljena je zaklada "Nagrade Nelly Sachs" u Dortmundu koju ona prva dobiva. U povodu 70. rošendana izlazi knjiga: "U čast Nelly Sachs", izdavač je Suhrkamp. Iz bolnice je otpuštena 1963. Postaje dopisni član Bavarske akademije lijepih umjetnosti. Godine 1965. dobila Nagradu za mir njemačkog izdavaštva u Frankfurtu. Nobelovu nagradu za književnost dobiva 1966. Objavljena je knjiga: "U čast Nelly Sachs" prigodom 75. rošendana. Godine 1967.postaje počasna grašanka grada Berlina.
Izvor je biografija Nelly Sachs koju je napisala danska germanistica Ruth Dinesen (Suhrkamp, 1992).
Autor0000000101
BEDŲICH SMETANA
Bedųich Smetana (Litomyšl, 2. ožujka 1824. - Prag, 12. svibnja 1884.), češki skladatelj i dirigent. Vodio je vlastitu glazbenu školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Göteborgu (Švedska). Bio je glazbeni kritičar novina ½Narodni listy½. Godine 1874. napustio je javno djelovanje zbog gluhoęe. Skladao je prema temama iz legendi, povijesti i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanist, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu. U grandioznom ciklusu ½Moja domovina½, koji obuhvaęa šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih europskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.
Autor0000006271
ERVIN LASZLO
Ervin Laszlo, rošen 12.05.1932. u Budimpešti, mašarski je filozof znanosti, sistemski teoretičar i pijanist. Objavio je oko 75 knjiga i preko 400 znanstvenih radova te je snimio nekoliko koncerata za klavir. Voditelj je Svjetskog vijeęa mudrosti (World Wisdom Council), a predavao je i na brojnim sveučilištima u Europi i SAD-u. Njegova najpoznatija djela su “Točka kaosa” i “Znanost i akašičko polje – potraga za integralnom teorijom svega”. Dobio je počasni doktorat od University of Pecs.