Banner
Knjižnica i čitaonica grada Preloga

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Prva žena obišla svijet na biciklu - 24.09.1895.
Prva žena obišla svijet na biciklu - 24.09.1895. Annie Londonderry bila je prva žena koja je biciklom obišla svijet. 25. lipnja 1894. godine, dvadesetogodišnja Annie Cohen Kopchovsky, majka troje djece, stala je pred gomilu od petstotinjak prijatelja, obitelji, sufražetkinja i znatiželjnih prolaznika u jednoj Bostonskoj ulici, popela se na svoj dvadeset kilograma težak bicikl, obznanila da se ide "provozati po svijetu" i krenula. 15 mjeseci nakon toga, na današnji dan, 24.09.1895.vratila se u Boston,a jedne Njujorške novine prozvale se njezin pothvat „najznačajnijim putovanjem koje je ikad napravila jedna žena“. Annie je preokrenula svaki viktorijanski stereotip; ne samo da je napustila, samo privremeno, svoju ulogu majke i žene, već je i dobar komad puta vozila muški bicikl u muškoj odjeći. Zarađivala je tako što je iznajmljivala mjesta na svojoj odjeći i biciklu sponzorima kako bi ih putem reklamirala.
Autor0000010858
Dr. Fran Kušan: I biljke su škakljive
Naravno da biljka neće poskočiti ako je poškakljamo, no reagirat će na dodir na način koji je objašnjen u ovom članku na primjeru vitica loze i bundeve...
Autor0000013839
THEODOR SEUSS
Theodor Seuss Geisel (2. ožujka 1904., Springfield, Massachusetts, SAD - 24. rujna 1991., La Jolla, Kalifornija, SAD), poznatiji kao Dr.Seuss, bio je američki pisac knjiga za djecu i strip crtač. U Europi je najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinch ukrao Božić". Geisel je također pisao pod pseudonimima Theo LeSieg i Rosetta Stone. Objavio je preko 40 knjiga i jedan je od najčitanijih autora knjiga za djecu engleskog govornog područja. Prema knjigama nastali su filmovi: "Kako je Grinch ukrao Božić!", "Mačak u šeširu" i Horton te brojne televizijske adaptacije tih i drugih njegovih knjiga. Godinu dana nakon samoubojstva njegove prve supruge Helen, 1968. oženio se sa svojom drugom suprugom Audrey Geisel. Umro je 24. rujna 1991., nakon duge bolesti.
Autor0000006392
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Francis Scott Fitzgerald (24.09.1896.,(St. Paul, MN, USA -21.12.1940., Hollywood, CA) bio je američki pisac romana i kratkih priča, a smatra se jednim od najvećih američkih pisaca 20. stoljeća. Ubraja se u pisce “izgubljene generacije”, iz 20-ih godina prošloga stoljeća, a dovršio je četiri romana: "This Side of Paradise", "The Beautiful and Damned", "Blaga je noć" i, njegov najslavniji, "Veliki Gatsby". Peti, nedovršeni roman, "The Love of the Last Tycoon", objavljen je posthumno.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.