Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
DAN MAAKA
Dan maaka poeo se obiljeavati 1990. godine kada su organizirani i prvi prosvjedi zbog nebrige o makama i zbog njihove eutanazije. Maka je uvijek bila smatrana boanskom ivotinjom i bila je posebna za mnoge drevne civilizacije, osobito Egipane. Tako su i mnogi pisci i umjetnici ove ivotinje koristili kao motive svojih djela, ali su im bile i dragi ljubimci.
Tlak svjetla
"Na osnovu isto teoretskih razloga drali su dosad fiziari, da svijetle zrake, udarajui na neko tijelo, izvode na nj pritisak t. j. da ga odbijaju nekom malenom silom. Tako su na pr. izraunali, da tlak sunanih zraka na 1 m2 Zemlji iznosi 1/2 miligrama; za cijelu Zemlju daje raun pritisak od 75000 tona, ali ova odbojna sila posve iezava prema ogromnoj privlaivoj sili od 6 X 10 18 tona, kojom Sunce poradi gravitacije privlai Zemlju. "
HEINRICH HEINE
Heinrich Heine (Dsseldorf, 13. prosinca 1797. - Pariz, 17. veljae 1856.), njemaki knjievnik . Najvei je liriar njemakog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijesti i eseje. Bio je pjesnik iroke popularnosti s mnotvom uenika i imitatora posvuda u Europi. Njegova najpoznatija ostvarenja su: poetska zbirka Knjiga pjesama, Florentinske noi, Njemaka - jedna zimska pria.
DAVOR GOBAC
Davor Gobac (Karlovac, 17. veljae 1964.), frontman rock-grupe Psihomodo pop. Kao trinaestogodinjak svira u kultnoj grupi Klinska Pomora (svira se samo estoki punk). 1983. godine dolazi u grupu Neron, koja ubrzo potom mijenja ime u Psihomodo pop. Autor je veine glazbe i tekstova i namee se kao frontman. Veliki je poklonik i poznavaoc punk-glazbe, ali mu nije strana i ostala muzika. Velika ljubav takoer mu je slikanje. Ima osebujan stil i odrao je ve desetak izlobi, koje su bile jako posjeene. Originale ne prodaje, nego ih poklanja dobrim prijateljima, prodaje samo grafike i to skupo. ivi u Zapreiu. 2007. sudjeluje u show-u HRT-a Ples sa zvijezdama u kojem se natjee s partnericom Tamarom Despot. Iz showa je izbaen 15.12.2007., tik prije finalne emisije, tako osvojivi tree mjesto.