Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Lansiran Sputnik 5 - 12.07.1960.
Sovjetski savez je 1960. na dananji dan lansirao satelit Sputnik 5 u kojem su se nalazila dva psa (Belka i Strelka), 40 mieva, dva takora i nekoliko biljaka. Bilo je to prvi puta da su ivotinje poslane u orbitu i uspjeno sputene na Zemlju. Glavna misija projekta Sputnik bila je priprema za svemirski let ljudske posade.
Prvi slubeni nastup Rolling stones-a 12.07.1962.
Sastav "Rolling Stones", imao je svoj prvi slubeni nastup pod tim imenom 12. srpnja 1962.g. u londonskom Marquee Clubu, nastavili su kao lokalna rhythm and blues grupa, nastupajui vikendom u klubu Crawdaddy (u londonskom kvartu Richmond), u vlasnitvu njihovog prvog podupiratelja i menadera Giorgia Gomelskog. Sastav je uglavnom svirao pjesme Bo Diddleya, Muddy Watersa, Chuck Berryja i Buddyja Hollyja i to ne ba u punoj dvorani. Taj stil glazbe, nije u to vrijeme bio previe popularan u UK, a postajale su i grupe koje su to bolje izvodile, kao Blues Incorporated (Alexis Kornera).
PRI KRAJU STAROG DUBROVAKOG VODOVODA
"10. kolovoza 1961. trebalo bi da ostane podcrtan na stranicama zdravstvene kulture i napretka uope u Dubrovniku, nekako onako kao to je tu ostao zapisan 20. lipnja 1436. kad su, naime, stari Dubrovani ugovorili gradnju svoga uvenog vodovoda. Toga kolovokog dana stari dubrovaki vodovod doekao je svoju korjenitu izmjenu. "
HENRY DAVID THOREAU
Henry David Thoreau (Concord, Massachusetts, 12. srpnja 1817. - 6. svibnja 1862.) bio je ameriki pisac, filozof, abolicionist, prirodnjak, borac protiv poreza, kritiar razvoja, povjesniar i vodei transcendentalist. Godine 1838. s bratom osniva privatnu kolu Concord Academy, no 1842. brat mu umire od tetanusa, a kola se zatvara. Ljutit odlazi natrag u svoju kolibu i pie svoje najvanije djelo Resistance to Civil Government (Otpor prema civilnoj vladi), kasnije poznato pod imenom Civil Disobedience (Graanski neposluh), u kojem govori da graani imaju moralnu obavezu na neposlunost prema svojoj vladi onog trenutka kada vlada ini nepravde.Na osnovama tog djela koje je proitao kao mladi indijski odvjetnik, Mahatma Gandhi izgradio je svoj pokret otpora, kao i Martin Luther King. Thoreau je utjecao na mnoge velike linosti poput J. F.Kennedyja, Lava Tolstoja te Williama O. Douglasa i mnoge druge.
PABLO NERUDA
Pablo Neruda (Parral, 12. srpnja 1904. - Santiago de Chile, 23. rujna 1973.), ileanski je pjesnik, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftal Reyes Basoalto. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su znaajnije panjolska u srcu u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe panjolskog naroda. ivot i svijet doivljavao je prvenstveno ulno, pa su uzbuenje, ogorenje, samilost i srdba osnovni motivi njegove poezije.Njegov Sveopi spjev (Canto general, 1950.), postao je simbolom stremljenja za knjievnost ileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za knjievnost.
ANTUN OLJAN
Antun oljan (Beograd, 1. prosinca 1932. - Zagreb, 12. srpnja 1993.), knjievnik. Bio je pjesnik, pripovjeda, dramatiar, romanopisac, knjievni kritiar, esejist, feljtonist, prevoditelj, prireiva antologija, urednik triju znaajnih knjievnih asopisa 1950-ih i 1960-ih (Meutim, Knjievnik, Krugovi). Pripadnik knjievnog narataja tzv. krugovaa, knjievnika koji su se okupljali uz asopis Krugovi. Knjievni mu opus obiljeava ironija, topos mladenake klape, mjestimice eskapizam, zatim drutveno-moralne preokupacije i angairanost, ponajprije u dramskom opusu, a kritika ga opisuje i kao egzistencijalistikog pisca te utopista, ponajprije zbog vjere u mo knjievnosti. Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput Sto najveih djela svjetske knjievnosti. Zarana je zastupao i primjenjivao poetiku izrazito modernistikog iskustva.